Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110538
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6757792
Ko je na sajtu?
Imamo 88 gosta na mreži

ALIJA JE ZNAO, ĐINĐIĆ JE KRIO KO MU JE OTAC


18.03.2013. / ree-Akademediasrbija

Tajna porodice Izetbegović, Đinđićeva majka je bila kućna pomoćnica na imanju Izetbegovića....

Čitajući vijest da će ime ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, zahvaljujući Sulejmanu Tihiću, stranci SDA BiH, i nedavnom dogovoru između Tihića i Tadića, nositi neki objekti u BiH, prije nego li i u samoj Srbiji, naiđoh na jedan zanimljiv podatak.

Čitajući vijest da će ime ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, zahvaljujući Sulejmanu Tihiću, stranci SDA BiH, i nedavnom dogovoru između Tihića i Tadića, nositi neki objekti u BiH, prije nego li i u samoj Srbiji, naiđoh na jedan zanimljiv podatak.

Naime, ideju da u Bosanskom Šamcu stadion dobije ime pokojnog Đinđića, pored Tihića i Tadića, i inicaijatora ideje načelnika opštine Save Minića, podržao je i Bakir Izetbegović.

Pravdajući svoju pozitivnu reakciju zbog realizacije ove ideje sin rahmetli Alije Izetbegovića izjavio je da Šamac ima dug prema Đinđiću koji je bio "dobar čovjek u lošim vremenima", jer je Đinđić rođeni Šamčanin, kao i njegov otac.

O djetinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je tako htio uporavo pokojni srbijanski premijer. Odrastao je uz samohranu majku Milu, koja je radila kao kućna pomoćnica na imanju porodice Izetbegović. Iz te kuće se odselio zajedno sa svojom majkom kada ga je usvojio Dragomir, oficir JNA. Od tada su živjeli u ulici gdje se nalazi gradski stadion u Šamcu.

Porodica Izetbegović je porijeklom iz Beograda, kojeg napuštaju 1868. godine nakon raspada Otomanskog carstva. Iz Beograda sele u Bosanski Šamac. Od stanovitog bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih posjeda. Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevu.

Kuća u kojoj je rođen Alija Izetbegović, nakon selidbe njegove porodice u Sarajevu, ostaje u posjedu Alijinih rođaka iz familije Izetbegović. U toj istoj kući godine 1952. radio se Zoran Đinđić.

Bošnjački intelektualac Nedžad Latić smatra da je rahmetli Alija Izetbegović znao da je Zoran Đinđić rođen u kući njegovih predaka u Bosanskom Šamcu.

Profesor Latić tvrdi da je "ovaj senzacionalni detalj iz svoje biografije pokojni Đinđić krio, štedeći ga od svojih ljutih neprijatelja u Beogradu".

U svim pisanim biografijama o pokojnom srbijanskom premijeru podaci iz njegovog djetinjstva su vrlo vješto prikrivani i preskakani.

O ovome čak ni Bakir Izetbegović nije znao ništa dugo vremena sve dok mu rođaci iz Bosanskog Šamca nisu otkrili ovaj podatak:

"Iskreno, ta igra slučaja mi je bilo potpuno nepoznata, što nije čudno budući da sam u Šamcu bio svega nekoliko puta. Ni sam nisam mogao da vjerujem u to dok mi nisu ispričali rođaci koji dobro poznaju Šamac. Riječ je o skoro nevjerovatnom spletu okolnosti, ali je činjenica da su moj otac i Zoran Đinđić rođeni u istoj kući."

Obojica Šamčani, rođeni u istoj kući. Izetbegovići iz Beograda došli u Bosnu, Đinđić iz Bosne otišao u Beograd. Alija Izetbegović se borio u Bosni za Bosnu, Đinđić u Srbiji za Srbiju.

Ali po svemu sudeći u Bosni će, bar za sada, ime Zorana Đinđića dobiti više počasti, nego ime Alije Izetbegovića, i to jednim dijelom zahvaljujući nasljedniku Alije Izetbegovića, Sulejmanu Tihiću.

Tihićev zahtjev da stadion u Šamcu nosi Đinđićevo ime Tadić dočekao objeručke

/ Izvor : Sandzak-x.com /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP