Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110538
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6757705
Ko je na sajtu?
Imamo 71 gosta na mreži

VUČIĆ UVERLJIVIJI OD APOSTOLSKOG VIKARIJUSA


19.03.2013. / ree-akademediasrbija

Pre izvesnog vremena list Blic objavio je vest pod naslovom “Medijski ekspert Merkelove trenirao Vučića”. Istog dana ta vest se našla i na stranicama nekoliko medijskih internet portala (Mondo, Trojka, Novi magazin i S medija), koji su takvu vest preneli, ali, ista vest je bila strogo cenzurisana u većini ključnih srpskih dnevnih novina i nedeljnika.

Iz takvog odnosa prema pomenutoj vesti, koja je izuzetno zanimljiva i koja bi, da je objavljena na naslovnim stranicama srpskih novina, istima sigurno donela povećanu prodaju, možemo jasno da vidimo da su gotovo svi ključni srpski mediji danas režimski, osim Blica, koji je, valjda, opozicioni (ili možda Đilasov). Politika, Večernje novosti, novosadski Dnevnik, Kurir, NIN, Danas – o pomenutom “objašnjenju” za čudnu “medijsku” transformaciju Aleksandra Vučića, naročito od predizborne kampanje u 2012. godini – nisu hteli (ili smeli) da objave ni jednu jedinu reč.

Ali, takva vest nije uspela da promakne ni medijima u Nemačkoj, koji su se ovih dana prilično ozbiljno bavili tom temom. A u Srbiji se svi (ili gotovo svi) prave da ne vide Vučićevu vizuelnu i emocionalnu metamorfozu. Čovek se više ne može prepoznati, nekako se sav prepodobio, kao da je on (a ne Franjo I) upravo izabran za novog Hristovog namesnika na zemlji (Vicarius Filii Dei).

A da je Aleksandar Vučić vredno radio na svom imidžu, jasno je svakom građaninu Srbije. Natakao je naočari na nos, a mnogi su ubeđeni da je to samo zato što mu je neko rekao da tako deluje pametnije (intelektualnije). Da li je to istina ili ne, ne znamo, ali svi znamo da se vid ne gubi tek tako, preko noći, kako se “dogodilo” sa našim Aleksandrom Vučićem. Pogotovo ne u njegovim godinama, jer se naočari uglavnom nose od rane mladosti (ako postoje problemi sa vidom – uglavnom kratkovidnost) ili u starijem dobu (uglavnom za čitanje – staračka dalekovidnost). Ako je u pitanju ovo drugo, mada “Aca”nije star, nema nikakve potrebe da hoda s nataknutim naočarima. S druge strane, čovek ne može iznenada da postane kratkovid, osim u slučajevima nekog iznenadanog i ozbiljnog (galopirajućeg) oboljenja očiju.

Skrušeno držanje ruku, uz blagi izraz lica, trebalo bi da Vučića predstavi kao nekakvog “nebeskog prav(ed)nika”, koji se odlikuje božanskim infalibilitetom. Tako se pred Srbima predstavlja kao onaj koji imenuje i postavlja, ali i sudi svima i svakome, “po pravdi Boga istinoga”, a ne “po babu i po stričevima”. Neka veruje ko hoće…

Odnekud su se i Vučićeve usne nekako neprirodno napućile – maltene “karleuški”. Kao da takve debele usne treba da uspostave duboku “ljubavnu vezu” između vođe i naroda. Naravno, moguće je da nam se to pričinjava samo zbog promenjenog, potpuno drugačijeg, položaja glave i Vučićevog “pravog pogleda”. Ili je to posledica viška kilograma, što se ne primećuje na drugim delovima njegovog tela.

Smiren, često tronut glas i lagan “odmeren” govor, s pauzama sačinjenim od privida velike obzirnosti i najdublje filozofske kontemplacije (u ćutanju nalik Domanovićevom Vođi) trebalo bi da unesu neophodnu dozu sigurnosti i vere u svest publikuma, da se njihova sudbina nalazi u pravim rukama. Ili su u pitanju “psiholaške pauze”, o kojima uče studenti glumačke škole, da bi se potenciralo važno, a takve pauze su u mnogim sitacijama efikasnije od povišenog tona i mnogih, brzo izgovorenih reči. Pa i u životu je poznato da mudar čovek govori retko, ali mu je zato svaka reč zlata vredna, zar ne?

Joga položaj ruku – to jeste, mudra u kojoj se vrhovi prstiju dveju ruku blago dodiruju – dodatno potvrđuje iluziju plebsa da im je vođa “pravi” i da je “mudar” i da je dovoljno da on zna zašto je nešto dobro za narod, pa makar narod i slutio da to ne mora da bude istina. Čitav ovaj neobični bihevioralni set šablona, kojim se ministar srpske odbrane u poslednje vreme naoružao, smislio je, kažu, medijski ekspert Kristijan Mozer, koji je naučio i Angelu Merkel kako da “gazi pistom”.

Da li je istina da je Mozer “obučio” Vučića za scenski nastup, ne možemo sa sigurnošću da kažemo, ali je jasno da je Vučić svoj imidž iz temelja izmenio; te da je onaj Vučić iz doba SRS odavno nestao. Izgubio se i Vučić iz SNS, onakav kakvog pamtimo do pred same izbore, na kojima su odneli pobedu.

Dakle “iščezala su” nam dva Vučića, bez traga i glasa. Gde?

Zaista ne znamo. Kao što ne znamo (ili se već naslućuje) koji će od svih ovih Vučića na kraju ispasti naj(ne)korisniji za Srbiju? Bivša dva Vučića – ili ovaj najnoviji – “treći”. Srbija još ne zna šta se sve krije u vreći nove vlade i novih gospodara Srbije. Kada to sa sigurnošću budemo znali, tada će nam biti i jasno da li treba da žalimo (ili ne) za danom kada su Tomilav Nikolić i Aleksandar Vučić udruženo istresali džakove sa glasačkim listićima na stepenicama Skupštine Repubike Srbije.

A da, garantovali su Srbiji da je ta vreća siguran dokaz da se na izborima falsifikovalo i kralo?!

________________________________________

Izvod iz članka koji je Dojče vele objavio 15. 03. 2013.

“Srbija ne veruje svojim očima!

Potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i njegovi treninzi sa medijskim ekspertom nemačke kancelarke, kao i dolazak na vlast novog predsednika Kine su teme pregleda štampe sa nemačkog govornog područja.

“Mnogi Srbi imaju ambivalentan odnos prema Nemačkoj”, piše list “Noje ciriher cajtung”. “Odnos je postao kompleksniji otkako je Berlin, kada je reč o Kosovskom pitanju, preuzeo uzde od Vašingtona. Sudija više ne sedi u Vašingtonu, nego u Berlinu – i to još jedna žena. Na to se Beograd brzo prilagodio. Kao posebno dobar đak pokazao se potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Za samo nekoliko meseci u vladi naučio je mnogo toga. Od velikog i hvalisavog nacionalističkog podstrekača postao je razborita i obazriva osoba – skromni Evropljanin”.

“On, koji je jednom prilikom odbacio bilo koju vrstu koncesije oko Kosova, sada je spreman na bolne ustupke i to ‘za dobrobit budućih generacija’. Prilikom poslednje posete Berlinu rekao je da ne želi da se sastane sa kancelarkom Merkel. Eto, za tako nešto njegova funkcija je beznačajna. Srbija nije mogla verovati svojim ušima.

Pozadinu svega toga je otkrio beogradski list “Blic” koji je objavio tekst pod naslovom ‘Medijski ekspert Merkelove trenirao Vučića’. Navodno je Kristian Mozer učio Vučića kako da se ponaša prilikom nastupa u javnosti.

Zaista, Vučić koji je nekada “lupao” pred kamerama, na domaćim televizijama skoro da se više ne može prepoznati. Sada nosi naočare, govori sporo i naglašava reči, pravi pauze za razmišljanje. Međutim, vrhunac svega je što ruke drži kao i nemačka kancelarka. Srbija ne veruje svojim očima”, piše u listu “Noje ciriher cajtung”.

/ Izvor : Deutsche Welle , 15. 03. 2013. /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP