Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110538
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6757685
Ko je na sajtu?
Imamo 71 gosta na mreži

СРПСКА ВЛАСТ БЕЗ КОМПАСА


21.03.2013. / pee-Академедиасрбија

Три мишљења о српској политици према Косову и Метохији из којих извире да је садашња Влада на путу признавања Косова као независне државе, само се као и код претходне тражи формула како преварити свој народ и то признавање Косова представити као „добитну“ варијанту.

Доласком Николића на место председника, уместо издајника Тадића, већи део Србије је одахнуо сматрајући да ће Николић према најавама у изборној кампањи водити сасвим другачију политику од Тадића. Да се Србија више неће дубоко повијати пред Бриселом и да се ни у ком случају неће наставити поступно признавање Косова, кроз форму разних техничких и других, разговора преговора и споразума. Али пошто је ово Србија, земља у којој је све могуће, наравно, догодило се сасвим супротно од очекивања народа и оног што је била главна тема предизборне кампање. Николић је у свом понизном ставу према ЕУ отишао много даље од Тадића, а по питању издаје Косова и Метохије до самог краја – уз спремност и да се Устав промени како би се Република Косово признала.

Све се у ствари свело на „велику бригу“ председника Николића за Србе који тамо живе па ће им он обезбедити Заједницу српских општина која ће Србе на Космету штитити. Тачно је да ће Заједницу српских општина радити по Уставу и законима Републике Косово и неће имати никакве везе са законодавством Србије, али Николић каже да се првенствено народ мора заштитити. Наравно да од те „заштите“ Срба на Космету неће бити ништа, и да је то само форма како укинути досадашње институције Србије на северу Косова које тражи Брисел. Николић је запловио у немогућу мисију, како испунити све захтеве Приштине, Брисела и Вашингтона а да Србија не буду брутално на коленима, не призна Косово, не прекрши свој Устав. У другој етапи отвориће се питање масовног егзодуса преосталих Срба са Космета, па ће онда Николић смишљати нове лажи како бар неког Србија задржи на Космету.

О овим косовским догађањима, преговорима између Београд и Приштине имамо и три виђења, прилично различита из три разне тачне посматрања. И посматрачи и тачке са којих ствари посматрају су врло различите само је закључак исти – да ова комплетна Власт Србију води у сасвим погрешном правцу, уз врло штетне последице.

Ова влада није позвала Русију да буде гарант преговора са Приштином

ИНТЕРВЈУ: Др Јелена Гускова, академик Руске академије наука

Русија сада није потребна као заштитник интереса Србије, а није потребно ни да буде сведок издаје Србије и српских националних интереса

Основни коментар Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе при Руској академији наука, која је говорила на прошлонедељном округлом столу „Србија и косовско питање”, на коме су учествовали представници преговарача са косовским Албанцима свих влада, изузев оних из владавине Слободана Милошевића – био је да је ово одлучујући тренутка за Србију.

• Какав је ваш утисак како се решава питање Космета?

У свим одлучујућим моментима Србија никада није била сама у томе, увек су уз њу биле две велике силе којој су јој помагале у остваривању њених националних интереса. То није увек била Русија, него и друге земље, које су радиле у интересу ове државе. Питање Косова, које су изненада покренуле САД, постављено је када је Србија већ била у најгорим условима: тукли су вас, били сте под санкцијама, фактички, када је Србији сломљена кичма.

• Ипак, глас званичне Москве се сада не чује!

Још како се чује. САД су 2007. године у Савету безбедности УН тражиле независност Косова кроз Ахтисаријев план. Русија је рекла „не“. И то је за Србију била шанса да заштити свој интерес.

• Та шанса је пропуштена?

Како ја гледам на тадашњу власт, она је већ била спремна да попусти, па је добила шансу и покушала да на неки начин игра у тој ситуацији и на једну и на другу страну.

• А што се тиче садашње ситуације?

Могу да кажем да тада моја екипа стручњака за Балкан и ја нисмо били сигурни да ће Русија издржати више од две недеље по том питању, јер увек тако попусти. Међутим, од 2007. Русија је чврсто говорила: Увек ћемо подржати Србију што се тиче њене територије и националних интереса. Ми можемо да будемо тај ослонац за Србију. Тада је Запад покушао да добије независност Косова преко међународних организација и Ахтисаријевог плана - и то није прошло. Преко притиска на Русију – није прошло.

• И шта је остало, притисак на Београд?

Да. У том моменту Русија је рекла: Знате шта, то је ваша територија, нас имате као подршку, али на вама је да одлучите или да се борите за ту територију или да је продате, размените или поклоните.

• Који је моменат био преломан за такав руски став?

Врло интересантан инцидент се десио када је по одбијеном Ахтисаријевом плану Еулекс кренуо на Косово. Русија је тада била против. Ваша званична делегација у Москви је тада објашњавала колико је Еулекс потребан Београду на Косову. Русија, која се није слагала с тим, рекла је: На вама је одлука, ми ћемо вас подржати и нећемо бити против“. Онда су Срби кренули у преговоре и одмах се видело којим путем су ишли, како корак по корак издају своје позиције.

• Због тога се сада Русија не меша?

На ваше питање Русија би сада могла одговорити јавно: Ви нас нисте ни питали о томе, нисте нас ни позвали да будемо гарант тог преговарачког процеса који није у интересу Срба. Ви сада издајете своју територију и свој национални интерес и шта ће вам у томе Русија.

• Дакле, садашња влада која преговара с Приштином није ни звала Русију као посредника?

Русија сада није потребна као заштитник интерса Србије, а није потребно ни да буде сведок издаје.

 Ако хоћете у ЕУ, једног дана морате да признате Косово

ИНТЕРВЈУ: Др Кејчи Кубо, проф, компаративне политике Универзитета у Токију

Б. Митриновић

Ако нећете, онда ваш државни врх не треба да говори да ће променити Устав, јер је то непотребно и контрадикторно

Професор компаративне политике на Универзитету за политику и економију Васеда у Токију Кејчи Кубо докторирао је у Лондону, а нарочито се бави Балканом. На округлом столу „Србија и косовско питање”, који је у Београду прошле недеље организовао Институт за европске студије и Центар за истраживање миграција, прва реченица коју је изговорио као учесник дебате била је: „Ја сам овде дошао више да слушам вас, а мање да говорим јер нисам толико арогантан да кажем да тако добро познајем прилике”.

На питање „Политике” како је дошло до тога да се један експерт из далеког Јапана заинтересује за Балкан, Кејчи Кубо каже да је рат 90-их био велика тема у Јапану, да се доста писало и читало о томе. „Томе је можда допринело и то што је Јасуши Акаши био специјални представник генералног секретара Уједињених нација за бившу Југославију, после тога је цео Јапан нарочиту пажњу посветио овом региону”, каже Кубо.

• Ви се бавите питањем Косова, пишете чланке о косовској кризи, како вама као човеку са стране, како сте сами себе назвали, овај проблем изгледа?

Садашња ситуација је веома тешка јер је за већину Срба врло тешко да прихвати реалност.

• Ви сматрате да Србија треба да иде у ЕУ.

Мислим да је то добро за Србију јер је питање шта је друга опција. Друга опција би била изолација. Чак ће можда и Косово отићи у ЕУ, а ако Србија не би ишла тим путем, мислим да би то била катастрофа.

• Постоје мишљења да се Србија може везати и за друге земље.

Да, али на Балкану су све државе упућене на ЕУ, тако да ако Србија неће, онда то не би било добро ни за економију, ни за свакодневни живот, иако имате слободан визни режим. Дакле, било би добро за Србију да добије економску подршку од ЕУ.

• Ако Србија хоће у ЕУ, шта по вашем мишљењу мора да уради с Косовом?

Ако хоћете да уђете у ЕУ, једног дана морате да признате Косово као независну државу. Зато што мислим да је Србија спремнија у реду испред Косова за улазак у ЕУ. Ако Србија жели, ући ће пре Косова у ЕУ. А ако не жели у ЕУ, то би била катастрофа и за ЕУ, зато што би то био још један Кипар, Македонија, Грчка и таква врста сукоба. А ЕУ не треба још таквих проблема.

• Наш државни врх говори да никада неће признати независност Косова.

Онда не треба да говоре да ће променити Устав јер је то непотребно. Мислим да је тај став контрадикторан. Ако хоћете да промените Устав, а кажете да никада нећете признати Косово, то неће помоћи уласку Србије у ЕУ. Тако да то, у ствари, онда нема смисли.

• Шта мислите зашто онда говоре тако?

Можда да би добили на времену.

• Шта ви мислите о варијанти „замрзавања конфликта“?

То је једна опција. Ако нећете у ЕУ, то би можда била чак добра стратегија за Србију. Можда не толико добра, али једна од варијанти.

/ Извор: Политика /

Срби са Косова и Метохије сматрају да их ова влада издаје и припрема предају Космета

Један од вођа српског отпора окупацији на Косову и Метохији, Марко Јакшић, оценио је да је Србија капитулирала у Бриселу и да су ради виртуелног пута у ЕУ издани национални и државни интереси.

Јакшић рекао је агенцији Срна да председник Србије Томислав Николић изјавом како је „Приштина попустила“ покушава да замаже очи српском народу, тврдећи да ће у наредној рунди преговора са сепаратистима бити постигнуто решење које ће значити очување државних интереса. „То није тачно, Николић се синоћ одрекао Косова и Метохије.“ – рекао је Јакшић.

Он је подсетио како је Николић на предизборном митингу у Косовској Митровици дао гаранције да ће поништити споразуме које су постигли Борислав Стефановић и Едита Тахири и вратити Косово и Метохију у састав Србије. „Нажалост, он не само да није поништио споразуме већ је исте доградио и административне прелазе претворио у граничне.“ – додао је Јакшић. Он сматра да је Споразумом о интегрисаном управљању прелазима заокружена косовска независност, а да је прексиношњом поруком Николић прихватио да угаси српске институције на КиМ и интегрише тај део српске територије у једнострано проглашену државу Косово.

Према Јакшићевим речима, Срби на северу покрајине се надају да ће Уставни суд поништити постигнуте споразуме и да ће Николић пре стављања потписа на „документ о предаји Косова“ расписати рефереднум о измени Устава. „Јасно је да више од 70 одсто Срба у избору ЕУ или Косово и Метохију каже ‘не’ ЕУ и зато сам уверен да ће договор остати само усмени и да неће бити примењен, јер то искључиво зависи од српског народа на Косову и Метохији.“ – поручује Јакшић.

/ Припремило уредништво Српске политике /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP