Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110538
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6757661
Ko je na sajtu?
Imamo 65 gosta na mreži

ОЧЕКУЈЕМ СРБЕ НА СЛЕТУ БАЈКЕРА У СТАЉИНГРАДУ


25.03.2013. / pee-Академедиасрбија

Тимур Блохин

Нисам баш неки говорник – упозорава на почетку разговора Александар Залдостанов. Нема везе, најугледнији руски бајкер можда и треба да буде баш такав.

Тим пре што уместо Александра говори његова биографија: некада се овај човек бавио облашћу тако далеком од романтике као што су пострауматске деформације лица (одатле и псеудоним „Хирург“). Паралелно се занимао за мотоциклизам. Крајем 80-их основао је први бајкерски клуб у СССР Ноћни Вукови: почели су као хулигани, али временом су променили правила и поглед на свет. 2013. године Залдостанов је добио Орден Почасти за активан рад на патриотском васпитању омладине, за учешће у раду на трагању остатака и чувању сећања на погинуле браниоце Отаџбине. И као што се зна, у манифестацијама Вукова је учествовао Владимир Путин.

Недавно се Хирург још једном вратио из Србије. Детаље је изнео дописнику Гласа Русије.

Имао сам част да се сретнем са председником Србије Томиславом Николићем. Шта више, добио сам на поклон српску заставу са његовим личним потписом. Искрено говорећи, нисам очекивао да ће људи тако дуго памтити ону пажњу коју им је моја скромна персона проклонила на бајкерском слету претпрошле године, када је у кулминацији био искориштен текст који сам видео на стадиону у Београду за време фудбалске утакмице.

Текст је гласио: „Старији брате, пољуби мајку нашу и реци јој да смо је достојни. Да се боримо и да ћемо се борити. Реци јој да је волимо.“

Мени су тада казали да је Владимир Путин био чак збуњен тако топлим пријемом.

О чему сте разговарали са лидером Србије?

О животу. И разговарали смо нецеремонијално. Председник је питао за моје утиске о ономе што сам видео, ми смо разменили мишљења о дешавањима у свету. Он ми се учинио као човек који воли Русију и осећа своју везу са нашом земљом. Тако да сасвим схватам вољу српског народа који је гласао за њега на председничким изборима. Говорио сам о плановима за ово лето и позвао на слет бајкера Стаљинград који ће се одржати у августу и биће приређен поводом 70-годишњице велике, преломне победе у Великом Отаџбинском рату.

Колају гласине да неко од великих српских рок-музичара може да дође на слет бајкера. Можете ли да потврдите или демантујете ову информацију?

За сада имам само идеју програма, али могу да кажем да гласине имају основу. Хтео бих да позовем да наступи значајна, квалитетна група из Србије. И врло бих волео да видим Србе у Волгограду.

Као магнет вас привлачи Србија. Зашто?

Одавно имам идеју да одржим овде слет бајкера, и да у њему учествује и Украјина. Уопште хоћу да кажем да ме чуди равнодушност која се понекад код нас појављује према братској земљи исте вере. Зато што видим коју активност у Србији покрећу стране компаније: све телевизије нису у рукама Срба, мало где може да се учи руски. А ако хоћеш да учиш француски, молим лепо, све је бесплатно. Такав је утисак да мало обраћамо пажњу на људе који нас заиста воле, и самим тим много губимо. Зато ми је врло важно да одржим акцију у Србији: мене вуче тим људима, користим сваку могућност да тамо одем. Имамо снажно одељење Ноћних Вукова у Србији, много пријатеља.

У Београду сте се састајали и са патријархом Српским Иринејом.

Замолио сам благослов Патријарха за то што планирам да реализујем у Србији. Разговарали смо о судбини оне културе коју представљам. Говорили смо о важности јединства цркве, јединства читаве православне цивилизације, о томе да наше преживљавње у целини зависи од наших међусобних веза. Рекао сам да је амблем ноћних вукова који ми виси о врату био приложен свим светињама манастира на Светој Гори.

На сајту СПЦ после састанка појавило се саопштење у којем се високо оцењује ваш хуманитарни рад и речено је да ви развенчавате окошталу представу о бајкерима. Ипак, вероватно у обичној свести бајkери и православе су далеке категорије?

Знате, више нису. Добор сам запамтио како нас председник Русије није називао просто бајкерима, већ Ноћним вуковима. Ми смо посебна појава многоструке и утицајне субкултуре, и имамо дуги поглед на свет, везан директно са нашим традицијама и вером. И Православна црква зна шта је носећа идеја нашег клуба.

/ Сајт Гласа Русије /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP