Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100436
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616214
Ko je na sajtu?
Imamo 75 gosta na mreži

POČELO JE POČELO !


24.07.2010.

Turci traže severni Kipar, Mađari deo Rumunije. Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom otvara mogućnost za međunarodno priznanje severnog Kipra koji je takođe jednostrano proglasio nezavisnost, smatraju turski analitičari.

" Verujem da je time otvoren novi prozor za Turke na podeljenom ostrvu, za međunarodno priznanje države na severnom Kipru", smatra Gezde Kilic Jašin, analitičar za Balkan u istraživačkom centru TURKSAM.

Dnevnik "Hurijet" je preneo mišljenje Muzafera Vatansevera, iz centra USAK kako "postoji sličnost (Kosmeta) sa kiparskim slučajem što Turska može da iskoristi u budućnosti".

Turska među prvima priznala Kosmet

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je pozdravilo mišljenje MSP o Kosmetu. Turska je, uz Avganistan i SjAD, prva priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti u Prištini.

Na silom podeljenom istočnomediteranskom ostrvu je 1983. jednostrano proglašena Turska Republika Severni Kipar koju je dosad priznala samo vlada u Ankari.

Turske oružane snage su 1974, posle pokušaja državnog udara grčkih ultranacionalista u kiparskom glavnom gradu Nikoziji, okupirali severni deo ostrva.

Turski analitičari u isto vreme, međutim, odbacuju mogućnost da bi savetodavno mišljenje MSP po kome jednostrana odluka privremenih institucija samouprave u Prištini u februaru 2008, nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom, mogli da iskoriste i Kurdi da proglase nezavisnost.

"Kurdi su uvek bili u sastavu Turske i nisu stakli svoja prava preko separatističke države. Kosovo je u Jugoslaviji bilo autonomni region, a Kurdi su uvek bili deo jedinstvene države", smatra Vatansever.

Kurdi koji čine gotovo petinu među 72 miliona stanovnika Turske, od 1984. se oružjem bore za svoju autonomiju i za to vreme je poginulo preko 40.000 ljudi.

Lider zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) Murat Karajilan početkom nedelje je u jednom intervjuu izjavio da će proglasiti nezavisnost, ukoliko vlasti u Ankari ne prihvati pregovore o političkom rešenju kurdskog pitanja.

Tekeši traži "samostalnost" za Mađare

Lider mađarskih separatista u Rumuniji i potpredsednik Evropskog parlamenta episkop Laslo Tekeš pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu i zatražio da se rumunskoj oblasti u kojoj Mađari čine većinu da "samostalnost", piše  Politika.

Rumuni i Mađari, neprijatelji il' drugari?Episkop Tekeš je, navodi Politika, odmah po objavljivanju odluke u Hagu "izašao sa sa gromoglasnom izjavom" da je MSP pokazao da je Sekujska pokrajina "isto što i Kosovo" i da i njoj treba dati "samostalnost", odnosno, "punu etničku autonomiju". Politika piše da je to oblast u usred Rumunije, koja okuplja tri okruga sa većinskim mađarskim življem.

Episkop Tekeš je otvoreno pozvao rumunske Mađare da "izađu na ulice" i da poput "Kosovaca i Katalonaca" izbore svoja „zakonita prava”.

Zvanični Bukurešt je po objavljivanju savetodavnog mišljenja MSP o Kosovu saopštio da je ono neprihvatljivo, jer je Sud, kako je ocenjeno, zaobišao da odgovori na pravo pitanje o tome da li se jednostrano otcepljenje Kosova od Srbije slaže sa dosad punovažnim normama međunarodnog prava.

Poziv biskupa Tekeša da rumunski Mađari izađu na ulice, kao i tvrdnja njegovog sledbenika Toro Tibora, izvršnog predsednika separatističkog Nacionalnog mađarskog saveta Transilvanije da su "već izgubili strpljenje", izazvali su ogorčenje široke rumunske javnosti, piše Politika.

Čuju se ne samo pozivi na oprez, nego i na efikasne mere zaštite nacionalnog integriteta zemlje, na primenu odredbi Ustava.

/ TURKSAM/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP