Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110538
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6757690
Ko je na sajtu?
Imamo 68 gosta na mreži

CRNOGORCI I FRUŠKOGORCI


27.03.2013. / ree-Akademediasrbija

D. Gosteljski

Ovih dana na sajtu Vovođanske partije i najekstremnijih združenih separatističkih snaga na severu Srbije pojavila se jedna neobična karta. Nekakav Predlog stalnog odbora za geografske nazive (Vorschlag des Ständigen Ausschuss für geographische Namen) – za koju su siroti “Vojvođani” pomislili da je donesena ovih dana.

I to baš u vreme kada je Bojan Pajtić odlučio da otcepi Pokrajinske DS od njene centrale u Beogradu, a to isto nagovestio i Dušan Bajatović – Vojvodinagas, kada je u pitanju njegova buduća SPV (Socijalistička partija Vojvodine). Pomenuti Odbor za geografske nazive Bundestaga je takav predlog o “kulturološkoj” podeli Evropskog kontinenta sročio još 2005. godine, ali nije poznato da li je taj dokument ikada prošao proceduru u nemačkom parlamentu. No to i nije važno.

Bitno je da se vojvođanski secesionisti imaju čime “pohvaliti”: oni, kobajagi, ne pripadaju “poludivljoj” Južnoj Evropi, a pogotovo ne Balkanu. Uostalom, uopšte nije važno da li se nešto desilo u stvarnosti, već je važno da se podilazi i laska onom najširem i nedovoljno obrazovanom delu srpskog naroda na severu Srbije. I to uz konstantne tvrdnje da “vojvođanski” Srbi nemaju nikakve veze sa onim “nekulturnim” balkanskim Srbima, koji su “anektirali” i “okupirali” zemlju kojoj će kasnije jugoslovenski komunisti nadenuti neistorijsko ime Vojvodina. Konačno, smatraju Srbi Vojvođanci, ti “civilizovani” Srbi na severu Srbije uopšte nisu Srbi, već su oni milenijumima bili Vojvođani, koje je neko (niko ne zna ko ni kada) odnekud bio prevario da su i oni Srbi.

Ipak, istina je da postoji i karta koju su nemački kulturtregeri iscrtali, pokušavajući da tako omeđe prostor Srednje Evrope, kao basen “vrhunske ljudske civilizacije i kulture”. U takvu Srednju Evropu ušao je i deo bivše Jugoslavije, ali za divno čudo, ne samo onaj iznad Save i Dunava (“nebalkanski”) – već i veliki deo Balkanskog poluostrva. Valjda, prateći granice nekadašnjeg Austrougarskog carstva, Nemački “kulturni geografi” su u Srednju Evropu ili u srednjoevropski kulturni ”melting pot” ubrojali celu današnju Hrvatsku i Sloveniju.

Ono što jako bode oči, jeste “odluka” nemačkog kultur-ausšusa da iz takve Srednje Evrope izbaci čitavu Bosnu i Hercegovinu. Pomalo je čudan način na koji su nemački bundestažani zamislili svoju “kulturnu” Srednju Evropu. Na primer, Italija je svrstana u južnoevropski kulturni areal, baš kao i Španija i južni deo Francuske. Takođe je zanimljivo da u zapadnoevropsku kulturu ne spadaju zemlje za koje smo mi oduvek mislili da su deo Zapadne Evrope – kao što su Švajcarska, Luksemburg, Austrija i Nemačka. U zapadnoevropsku kulturu spadaju Francuska, Holandija, Belgija, Velika Britanija i Irska.

Ali, vojvođanskim separatistima takva neobična podela evropske kulturne karte (i tradicije valjda) nije interesantna samo zbog pomenutih detalja, niti zato što su u tu Srednju Evropu ušle i baltičke države, Litvanija, Letonija i Estonija. Dakle, Bosna i Hercegovina, koja je desetak godina bila u sastavu Austrougarske, nije dobila priliku da se dokaže kao “srednjo-evropljanka”, jer je dugo živela pod “nazadnim” Turcima; a Baltik se prima u srednjoevropsko naručje, jer je bio pod “naprednim” Rusima. O Fincima da i ne govorimo: njih su Nemci svrstali u Istočnu Evropu zajedno sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom. Možemo samo pretpostaviti koliko se Fincima takva podela dopada.

Ono što je vojvođanskim separatistima najvažnije, to je da su ih nemački “geografi” smestili u srednjoevropski milje. Opet, kada se pročita “objašnjenje” zašto su u srednjoevropsko kulturno područje ubrojali i Vojvodinu, tada shvatamo da to nije učinjeno zbog većinskih Srba, koji danas žive u toj srpskoj pokrajini, već zbog “kolonista iz 17., posebno iz 18. i takođe iz 19. veka, koji su stizali iz Srednje Evrope: Nemci, Mađari, Hrvati, Rusini…”. Hajde, da im priznamo da su Nemci i Mađari, pa i Rusini, nekakvi srednjoevropljani, ali, nije jasno otkud im ideja da u te srednjoevropejce ubroje i Hrvate. U nastavku, nemački bundestažki eksperti tvrde da su čak i Srbi u Vojvodini Srednjoevropljani, “pošto su ih ovi drugi (gore nabrojani) ‘civilizovani’ narodi dovoljno socijalizovali”.

Vojvođanskim separatistima, vidimo, uopšte ne smeta što nemačka “nauka” i parlamentarci tretiraju Srbe kao narod koji treba da se “socijalizuje” (ili pripitomi) da bi bio dostojan “visoke” srednjoevropske civilizacije. Zašto im ne smeta? Pa ne smeta im jer oni sebe ne smatraju Srbima, već sami sebe ubeđuju da su oni nešto drugo, nešto što je vekovima staro i što je, valjda, starije i od samih Srba i Srbije. Logika novopečenih i navikanih Vojvođana slična je logici “modernih” Crnogoraca, koji nose ime jednog planinskog lanca, koji se proteže velikim prostorom Balkanskog poluostrva. Albanski Malisori takođe su Crnogorci, koji su svoje ime dobili iz grčkog jezika (gr. melas oros ‘crna planina’ ili ‘crna gora’). Uostalom, osim crnogorskih planina u Crnoj Gori, postoji i Skopska Crna Gora, prostor na kojem, začudo, i danas žive Srbi.

Za razliku od Crne Gore, gde je pomenuta ‘crna planina’ postojala u jednom dužem istorijskom periodu, Vojvodina nikada nije postojala pre kraja Drugog svetskog rata, to jeste, dok je nisu “krstili” jugoslovenski komunisti. Ako smo već povukli paralelu s Crnom Gorom, tada bi stanovnici severa Srbije (ako već ne žele da i dalje budu Srbi) mogli da se nazovu po jednom, takođe, istorijski poznatom toponimu – Fruška Gora. Tako bi se, uistinu, stanovnici izmišljene Vojvodine – ukoliko bi se prozvali Fruškogorcima! – izjednačili s Crnogorcima.

/ Izvor : Koreni /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP