Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99617
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609282
Ko je na sajtu?
Imamo 35 gosta na mreži

KOSOVO JE IZDATO JOŠ 2005 !!!


24.07.2010.

Odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu da prištinska jednostrana deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije "ne krši međunarodno pravo samo za naivne dolazi neočekivano", rekao je Srđa Trifković, analitičar iz Čikaga, koji je optužio vlasti u Beogradu da su odavno digle ruke od južne srpske pokrajine.

Za vladajuću koaliciju u Srbiji i njene nalogodavce u Vašingtonu i Briselu, odluka Suda bila je očekivana i odavno programirana. Još pre pet godina, Vuk Jeremić, tadašnji savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije Borisa Tadića, svojim sagovornicima u američkoa administraciji u Vašingtonu, po pitanju secesije Kosova i Metohije, u neformalnim susretima, odgovorio je: "Moramo da nađemo način kako da gorku pilulu obložimo šećerom."

- Jeremić je, naime, 18. maja 2005. u Vašingtonu svedočio o Kosovu pred Spoljnopolitičkim odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa, da bi potom tokom večere u nezvaničnim razgovorima sa svojim američkim domaćinima prihvatio otcepljenje Kosmeta kao svršen čin koji samo treba što bezbolnije predstaviti Srbima. Kako je meni preneo jedan od američkih zvaničnika na toj večeri, Jeremić im je tada rekao "da je nezavisnost neminovna i da je najvažnije naći formulu da se to sprovede na način koji bi sprečio preveliki politički dobitak za radikale" - kaže Trifković.

U leto 2008, nastavlja Trifković, "tek ustoličena vladajuća koalicija u Srbiji dobila je od spoljnih mentora obavezu da prihvati svršen čin na Kosovu."

- Jedini problem predstavljala je reakcija domaće javnosti i politička cena takvog čina. Rešenje je nađeno u stavljanju celokupnog srpskog političko-diplomatskog kapitala na kartu MSP, u cilju stvaranja alibija za prihvatanje neprihvatljivog. Samo se tako može objasniti činjenica da je Srbija unapred uništila svoje izglede na povoljan ishod time što je krajnje diletantski formulisala pitanje postavljeno MSP-u: "Da li je proglašenje nezavisnosti privremenih institucija na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom" - kaže Trifković.

On smatra da je teško zamisliti da "Tadić, Jeremić i njihovi stručni savetnici nisu bili svesni činjenice da međunarodno javno pravo uopšte ne zauzima stav prema deklaracijama nezavisnosti kao takvim".

Pitanje kao autogol

- Formulacijom pitanja Srbija je sebi dala autogol. Iako je ovo mišljenje Suda o usko definisanom pitanju i ima ograničen domet, u svetu se već izvodi pogrešan zaključak da je MSP sa stanovišta međunarodnog prava aminovao secesiju kosovskih Albanaca - kaže Trifković.

- Opština Barajevo, grad Kragujevac ili mesna zajednica Kozara mogu da "proglase nezavisnost", a da tim proglasom ne bude prekršena nijedna norma međunarodnog prava. Kosovo takođe. Međutim, međunarodno pravo i te kako je prekršeno posledicama proglašenja nezavisnosti.

Frapantno je da Srbija nije tražila od MSP da se izjasni o tim suštinskim pitanjima: Da li je Kosovo država shodno normama međunarodnog prava? Da li priznanja Kosova kao države od strane trećih zemalja predstavljaju kršenje međunarodnog prava? Ali, tako postavljena pitanja bila bi neprijatna stranim mentorima vladajuće koalicije i stoga nisu dolazila u obzir.

Vlast sada ima ovu tobože "iznenađujuću", "nepravednu" i "razočaravajuću" odluku kao konačno pokriće za predstojeću konačnu kapitulaciju - tvrdi sagovornik "Vesti" i zaključuje "da pod Tadićem i Jeremićem drukčije nije moglo da bude".

/Vesti Online/


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP