Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110538
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6757676
Ko je na sajtu?
Imamo 73 gosta na mreži

У ТОКУ ПРИПРЕМE ЈАВНОСТИ ЗА УКЉУЧИВАЊЕ СЕВЕРА КОСМЕТА У УСТАВНИ ОКВИР "ДРЖАВЕ КОСОВО"


29.03.2013. / pee-Академедиасрбија

Драгољуб Петровић

Приштина ће дати трећи степен власти за српске општине

 

Спремни смо да идемо на тешке компромисе, али понижење није решење - рекао премијер Србије Ивица Дачић.

У току је припрема јавности за договор Београда и Приштине којим ће се север Косова укључити у правни и уставни оквир Косова, а заузврат Приштина ће дати трећи степен власти за асоцијацију српских општина, што значи модификацију Ахтисаријевог плана. За Косово је важно да се постигне не само споразум за север него и споразум о нормализацији односа, што ће му омогућити интеграцију у међународну заједницу и организације. Споразуми треба да буду јасни и недвосмислени, а одговорност за њихово спровођење треба да преузме и ЕУ - изјавио је директор Косовског института за политичко истраживање и развој Иљир Деда на скупу "Београд - Приштина: Шта нормализација односа значи у пракси", преноси Данас.

Дачић: Понижење није решење

Не желимо да решимо питање Косова и Метохије тако што ћемо га предати, већ тежимо коначном и одрживом решењу. Спремни смо да идемо на тешке компромисе, али понижење није решење. Учинићемо све да Србија не буде крива за крах преговора. Ово упозорење у четвртак је у Скупштини изнео премијер Србије Ивица Дачић, како преносе Новости, одговарајући на питања посланика, на седници која је "пала" баш на годишњицу великих демонстрација косовских Албанаца 1989. Није било сувише тешких речи о будућности "најскупље српске речи", иако су народни трибуни добили прилику да потанко преслишаjу председника Владе уочи можда преломних преговора у Бриселу 2. априла.

Дачић је поновио да у државном врху постоји апсолутно јединство и да Срби на КиМ треба да добију заједницу општина која неће бити протоколарна.

На преговорима у Бриселу добио сам поруку: "Немој да прихватиш, али немој ни да одбијеш". То није била порука од господина Вучића рекао је премијер Ивица Дачић, одговарајући на посланичка питања у српском парламенту, преноси Политика. Одговарајући Слободану Самарџићу (ДСС) на питање: "Ко је вама дао мандат да разговарате о положају Срба на независном Косову", Дачић је одговорио: "Мандат за разговоре у Бриселу дала нам је Народна скупштина, која је огромном већином гласова усвојила резолуцију са платформом , а ту су јасно наведене карактеристике нашег предлога. Ми смо учинили све што смо могли, испод тога се не може, спремни смо и на тешке компромисе, али понижење није решење. Господин Александар Вучић и ја јединствено стојимо иза тога и са зебњом и страхом чекамо 2. април, не са страхом за наше политичке позиције, већ због тога што ми испод овога не можемо, а да ли ће то у ЕУ бити препознато, данас не могу да знам ".

Блиц пише да потпредседник Владе Александар Вучић захтева да у Брисел дође и немачки шеф дипломатије Гвидо Вестервеле.

Селаковић: Србија жели историјски договор о Косову и Метохији

Многи верују да ћемо на све пристати само да бисмо добили датум за почетак преговора са ЕУ. Чак мисле и да смо ушли у преговоре са Приштином због датума. И једно и друго је заблуда. Србија жели историјски договор о Косову и Метохији, како би наш народ остао и опстао. Ово је важан моменат да се дође до решења за будућа поколења. Зато је на нама историјска одговорност.

То је, за Новости, поручио Никола Селаковић, министар правде и државне управе, и високи функционер Српске напредне странке, који дубоко верује да ће држава у наредним данима донети најбољу и најмање неповољну одлуку.

/ Agencije , Balkan Magazin /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP