Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99616
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609272
Ko je na sajtu?
Imamo 34 gosta na mreži

NEĆEMO DŽAMIJU U ŠUMADIJI !


24.07.2010.

Dogovorom turskog premijera Redžepa Taipa Erdogana i predsednika Srbije Borisa Tadića, Turska će uskoro početi gradnju velikog islamskog centra i džamije na srpskoj deonici Koridora 10, a ne u Beogradu kako je saopšteno !

Mada se detalji ovog projekta drže u strogoj tajnosti, "Vesti" su za vikend, prateći "instrukcije" Adema Zilkića, reisul-ulema Islamske zajednice Srbije, da će ovaj centar biti izgrađen "na 37. kilometru od Beograda prema Mladenovcu, duž autoputa Beograd-Niš", pronašli tu lokaciju i zaprepastili meštane Umčara, koji o ovoj ideji ne znaju apsolutno ništa.

Većina onih sa kojima smo razgovarali su šokirani takvim naumom predsednika države i tvrde da će gradnja islamskog centra izazvati nemire i proteste, dodajući da će, čim dobiju zvaničnu potvrdu, započeti sa prikupljanjem potpisa za peticiju.

Islamski centar i džamija - prva takva građevina na autoputu kroz Srbiju, namenjena za odmor i verske potrebe uglavnom Turaka koji se iz zapadnih zemalja vraćaju u otadžbinu, nalaziće se autoputu, par kilometara iza skretanja za Mladenovac i još toliko pre skretanja za Umčare.

Reč je o prostoru koji sada čini uređeno parkiralište s toaletima, iza kojih se nalazi borova šuma u kojoj većina putnika i danas traži spas od visokih temperatura.

- Potpuno ste me zatekli, u šoku sam! Sramota je ako blizu Umčara sazidaju džamiju. Pa, ovo je Šumadija! - najmanje pet minuta bio je potpuno zbunjen 26-godišnji Bojan Milosavljević, koji je vodio četvorogodišnjeg sestrića Luku da proba "srpski sladoled" jer je mali rođen i sa roditeljima živi u Stolkholmu.

- Ako stvarno odluče da kod nas naprave džamiju, garantujem vam da će biti malo više od peticije - nastavlja Bojan. - Ajde da naprave kafanu za njih, kao što je Pantić planirao u "Tesnoj koži". Ali, da nas u srcu Šumadije, u čisto srpskom kraju, budi njihov imam, e to je previše - odlučan je ovaj mladić.

- Neće to ići baš tako. Ubeđen sam da ćemo se brzo organizovati i započeti s peticijom da se ta gradnja spreči - tvrdi Bojan.

I drugi meštani Umčara su takođe u potpunom šoku, ne samo zato što su od novinara "Vesti" prvi put čuli da će se kod njih zidati Islamski centar, već i da će oko 3.000 meštana čisto srpskog, pravoslavnog naselja uskoro slušati kazivanja iz Kurana s obližnjeg minareta. Doduše, ako je suditi po prvim reakcijama, većina će krajnje nespremno sačekati te buduće "islamske turiste".

- Merhaba - poželeli smo razdragano u prodavnici odmah posle naplatne rampe za Umčare.

- Šta hoćeš? - odgovorila je ljutito, na čistom srpskom, doduše, tek posle par minuta zapanjenog pogleda 20-godišnja Zorana Milić, prodavačica u ovoj radnji, spremna da nas izbaci napolje. Smirila se tek kad smo se predstavili i objasnili zbog čega smo u Umčarima.

- Bili smo 500 godina pod njima, je l' ovo sad neka fora da se vrate? - pita Zorana, student prav i dodaje, da znajući svoje komšije i prijatelje, ne garantuje da izgradnju islamskog centra neće pratiti brojni incidenti.

- Plašim se da im džamija ne prođe kao ona u centru Beograda, da je ne sruše do temelja. Zar je moguće da će nas poniziti i napravi taj centar na samo par kilometara od naše crkve ili manastira Rainovac? Ništa mi nije jasno - veli ova devojka.

Za razliku od njih, 24-godišnji privatnik Zlatko Dušić je umereniji i kaže da će se meštani Umčara složiti sa ovom idejom samo ako u tome vide neku poslovnu mogućnost za sebe.

- Shvatam da sveće i prasetinu nećemo moći da im prodajemo. Ali, kako smo nadaleko čuven voćarski i povrtarski kraj, nadam se da ćemo preko te robe i mi imati neke koristi. U suprotnom, neće ovaj narod dozvoliti gradnju minareta na srpskoj zemlji - kaže Dušić.

Lažni Turci u servisu

Meštani Umčara kažu da do sada nisu imali problema sa Turcima koji prolaze autoputem, već im probleme stvaraju prevaranti koji se predstavljaju kao oni.

- Pre nekoliko dana u perionici su se pojavila dvojica predstavljajući se kao Turci i nudeći zlatne lančiće i falsifikovan novac. Na sreću, odmah su ih prepoznali iz AMSS-a, pa su pobegli glavom bez obzira - priča Bojan Milosavljević.

I Turci koji već godinama na putu ka otadžbini upravo na ovom odmaralištu prave pauzu su iznenađeni idejom da će na tom mestu uskoro nići islamski centar. Za razliku od meštana Umčara, oni pozdravljaju ovu ideju.

- Nisam čuo ništa o tome, ali bez sumnje je odlična ideja. Vraćajući se kući, zaista nam treba adekvatno mesto za odmor. I ovde je dobro, ali, kao što vidite, previše je prljavo, a nema čak ni obične česme da se osvežimo - kaže Sevdal Altindas koji sa porodicom radi u Austriji, a vraća se u Nigde kod Ankare.

Ideju pozdravlja i njegova sestričina Emina, koja dodaje da takvi centri već postoje po autoputevima u Evropi i da bi puno značili narodu koji se uglavnom leti vraća kućama.

- Vidite kako smo prinuđeni da se sada odmaramo od naporne vožnje. Sedimo ispod drveća i pazimo na decu, jer je jako prljavo. Od srca pozdravljam tu ideju - kaže Emina.

Odmorište između Mladenovca i Umčara do sada su koristile i kamiondžije koje sa svojim motornim čudovištima krstare Evropom. Jedan od njih, Siniša Petrović, rodom iz Vranja, kaže da se do sada odmarao upravo na ovom mestu, ali da će promeniti lokaciju.

- Šta smo sve kao narod prošli, ništa me više neće iznenaditi. Jedino što se više neću odmarati na ovom mestu - pomirljiv je Siniša.

/ Vesti /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP