Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99615
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609257
Ko je na sajtu?
Imamo 29 gosta na mreži

AMERIKANCI TRAŽE SMENU JEREMIĆA !


25.07.2010.

Posle odluke Međunarodnog suda pravde iz Vašingtona je vlastima u Beogradu poručeno da je pravio vreme da se krene napred i postigne se dogovor, ali da to nije moguće dok celu priču oko Kosova vodi ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, saznaje “Blic” u dobro obaveštenim diplomatskim izvorima.

Prvo ga je Bajden primetio: Vuk JeremićJeremićeva pozicija nije dobra na političkoj sceni Srbije jer ga opozicione stranke optužuju da je insistirao da se ide u Hag i izgubio. Međutim i u okviru DS ne može da računa na podršku jer jedna struja demokrata koja je bila protiv njegovog izbora za premijera hašku presudu vidi i kao presudu Jeremiću, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da bi usko trebalo da budu održani stranački izbori za upražnjena potpredsednička mesta.

- SAD I EU sada traže da Srbija ne isnitira na rezoluciji u Un ili bar ne na tekstu u kojem bi se insistiralo na razgovorima o statusu. Ukoliko Srbija ipak odluči da podnese svoju reziolcuiju, SAD ili Albanija bi podnele rezoluciju ali ne ističu šta bi u tom tekstu pisalo – kaže naš sagovornik.

- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za danas održavanje vanredne sednice na kojoj će se raspravljati o Predlogu odluke o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije, kao i o nastavku aktivnosti Srbije u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sednica je na zahtev Vlade Srbije zakazana po hitnom postupku, a Dejanovićeva kaže da očekuje da u sednici uzmu učešće predsednik Srbije Boris Tadić i član pravnog tima Srbije Dušan Bataković. Predsednica parlamenta je za samo sat ranije zakazala sastanak sa šefovima poslaničkih grupa kako bi se dogovorili o jedinstvenom stavu jer je, kako kaže, to pitanje od izuzetne važnosti za zemlju. Upitana da li postoji mogućnost da neke opozicione stranke podrže Vladin plan, Dejanovićeva za „Blic“ kaže:

- Činimo sve da pokušamo da dođemo do stava koji će dati političko jedinstvo u Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

Ona kaže da će se danas raspravljati o sedam tačaka predloga odluke kojim se daje zadatak Vladi da uloži napore da nova rezolucija bude u korist međunarodnog prava i integriteta i suvereniteta ove zemlje, odnosno da se u skladu sa našim Ustavom zalaže za sva pitanje Kosova i Metohije. Đukić - Dejanović kaže da je pitanje za Vladu zašto ranije nije konsultovala parlament oko poteza koje je vukla kada je reč o Kosovu.

- Mislim da je Vlada vrlo intenzivno radila na ovom problemu i da je sada jako važno da nastavi sa takvim radom od održavanja Generalne skupštine UN. Jer, činjenice da će Generalna skupština UN čiju mi povelju i te kako poštujemo imati presudan stav oko ovog pitanja. Mi ne možemo uticati na druge zemlje kako će se one ponašati, ali naš čvrst stav o suverenitetu i integritetu zemlje je izuzetno značajan. Vlada je tu vrlo striktna. Učinila je sve – zaključuje predsednica parlamenta.

U Predlogu odluke koja će se naći pred poslanicima parlamenta navodi se da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova, ali ni odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca. Ovim tekstom parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije i nalaže vladi korišćenje „svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim državama, članicama UN“.

Narodna skupština će potvrditi stav da Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Parlament, prema tekstu, podržava Vladu u podnošenju rezolucije u Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju i ovlašćuje je „da preduzme sve diplomatske napore u pravcu usvajanja te rezolucije“.

EU nudi razgovore Beogradu i Prištini

Šefovi diplomatija Evropske unije će danas u Briselu razmeniti mišljenja o tome šta tačno znači savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu i ponuditi "dobre usluge" Prištini i Beogradu za dijalog okrenut budućnosti. Franko Fratini, šef diplomatije Italije, koja je priznala nezavisnost Prištine, naglasio je da "put koji sledi jeste put Evrope" i da "kako to kaže i sam Sud, Srbi i kosovski Albanci sad treba da obnove pregovore". "Nadam se", istakao je Fratini, "da će već u ponedeljak biti data podrška ulasku u članstvo (EU) Srbije, što su dosad kočila oklevanja Nemačke i Holandije". Belgijsko predsedništvo EU je, međutim, stavilo do znanja Beogradu da će "više od mišljenja biti važno kako će postupati Srbija" posle stava Suda. Evropski zvaničnici u Briselu su predočili da se u EU novonastala situacija vidi kao "nova prilika za nove korake" i da je "u interesu obe strane da se ide na dijalog u funkciji evropske perspektive". "


/N. M. Jovanović - M.Maleš/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP