Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99620
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609297
Ko je na sajtu?
Imamo 26 gosta na mreži

SRPSKA PETA KOLONA


26.07.2010.

Није проблем у Шиптарима, њиховој самопроглашеној „држави“ Косову, такозваној међународној заједници, притисцима САД, - проблем је у неискреном наступу наших државних званичника и стварној жељи да се Космет брани и одбрани.

 

Политика Београда се своди само на покушаје обмане свог народа да се Косово и Метохија „брани“ док се у незваничним сусретима са западним представницима отворено говори да их Косово не занима, али да то не могу тако да презентирају српској јавности јер би такво јавно иступање уједно значило и њихов одлазак са власти.

Предводник ове политике обмане српске јавности је Тадић и политички пиони око њега. Све док они буду били на власти Србија ће имати тешкоће са западом у одбрани свог суверенитета и осталих државних интереса. Таквом политиком Београд охрабрује многе западне земље да пред Србију стално изнова постављају нове услове јер знају да ће их Тадић и квази-демократске снаге које су од 2000 године на власти безусловно испуњавати. Тек са променом те петоколонашке власти Србија ће моћи да излази из кризе по свим питањима, па и по питању Космета. Зато и Тачи са потпуном сигурношћу говори о „снази државе Косово“ која ни у траговима не постоји. Управо о таквој политици Србије пише и The Washington Times у тексту који доле преносимо

У Београду влада мишљење да је могуће признавање Косова. Тако мисле многи, поред осталог, и чиновници највишег нивоа“, тврди Тачи и додаје да се то се неће догодити за неколико дана“

Премијер Косова Хашим Тачи рекао је у уторак да су високи српски званичници у разговору с њим говорили о могућности да Србија у будућности призна независност његове земље. „У Београду влада мишљење о могућности признавања Косова. Тако мисле многи, поред осталог, и чиновници највишег нивоа“, изјавио је Тачи и додао: „То се неће догодити у времену које се мери са неколико дана“.

Његов коментар, дат после излагања у Институту за мир САД (УСИП) потврдио је његове изјаве које је дао раније у интервјуу дописнику српског недељника НИН. Према његовим речима, он је добио потврду да ће Београд „у перспективи признати Косово“. То је одмах демантовао један од српских званичника који је те изјаве описао као „бесмислицу“.

Од тренутка када је Косово у фебруару 2008. године, после скоро девет година под управом УН, званично прогласио независност од Србије, ту земљу признало је 69 чланица УН, поред осталих, САД као и већина западних држава. Међутим, Србија је отпочела енергичну дипломатску кампању са циљем да врати отцепљену провинцију у своју орбиту и у томе је добила подршку држава попут Кине, Русије и Шпаније, које се и саме суочавају са проблемима сепаратизма.

Противљење Србије

„Нажалост, још увек постоје такве земље које се понашају као да Косово не постоји“, изјавио је Тачи. „Међутим, наша порука је максимално јасна: Косово постоји и оно је држава која функционише. Косово је постојало јуче, постоји данас, постојаће сутра, постојаће заувек“. Тачијева изјава дата је два дана пре обелодањивања очекиваног консултативног мишљења Међународног суда УН о легалности једностране декларације Косова о независности. Он је подвукао да је расположен „веома оптимистично“ верујући да ће одлука бити у корист Косова. Упоредо с тим, признао је да чак и неповољно мишљење не може време окренути уназад.

„Независно од одлуке суда, независност Косова је неповратна, а слобода мог народа вечна“, рекао је Тачи. Ова изјава ће Косово ставити на пут конфронтације са Србијом јер званичници српске државе нису дали никакве сигнале о томе да ће поштовати неповољну за њих одлуку суда.

„Једнострано проглашење независности Србија не намерава да призна“, изјавио је 30. јуна у разговору са мањом групом новинара у Вашингтону министар иностраних послова Србије Вук Јеремић.

„То је истина и истина је такође да ће тај став остати непромењен. Он је утемељен и на правно обавезујућим одлукама националног парламента Србије. Али ми смо демократска држава и наш став у погледу једностраног проглашења независности темељи се на нашем уставу и подржава га значајна већина грађана наше демократске државе“.

Међутим, један од руководилаца УСИП и бивши изасланик на Балкану Данијел Сервер, који је представио Тачија на одржаној манифестацији, тврди да је он, као и премијер Тачи, разговарао са „вископостављеним људима у српској влади“, који се, по његовим речима, без сувишне буке припремају за будућност своје земље без Косова. „Лично сам чуо да они схватају постојећу реалност и биће принуђени да се прилагођавају тој реалности“, истакао је он. „Такве ствари се тамо могу чути“.

Обновљени случајеви испољавања етничког насиља на северу Косова, где већину чине Срби, дали су повода неким посматрачима да говоре како Београд може да започне трагање за компромисом зарад чувања образа, а, према том компромису, он би одобрио Косову да оде, али без територија северно од реке Ибар.

Без поделе

Међутим, Тачи, чија је влада недавно покушала да успостави своју власт на северу земље, искључио је могућност постизања такве врсте компромиса и оптужио Београд за распиривање напетости у том региону. „Нажалост, потпуну интеграцију Срба северно од реке Ибар спречава деструктивни став Србије“, нагласио је он.

Одбацивши могућност било какве дискусије у погледу територијалне целовитости Косова или основа независности, Тачи је навео неколико области у којима би, према његовом мишљењу, дијалог између Приштине и Београда могао бити продуктиван. Ради се о демаркацији граница, економској сарадњи, одржавању правног поретка и повратку избеглица. „Ми смо спремни да разматрамо и решавамо те проблеме“, изјавио је он, „али је питање да ли је Србија спремна на то?“

The Washington Times, САД
Бењамин БирнбаумPodelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP