Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100432
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616164
Ko je na sajtu?
Imamo 41 gosta na mreži

SARKOZI PROTERUJE ROME IZ FRANCUSKE !


28.07.2010.

Polovina nelegalnih romskih naselja u Francuskoj biće raseljena u naredna tri meseca, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Bris Hortfe koji je dodao da će "gotovo odmah" u Rumuniju i Bugarsku biti proterani svi Romi koji su počinili neko krivično delo.

Ministar Hortfle je kazao da u Francuskoj ima oko 300 romskih naselja, a procenjuje se da u Francuskoj živi oko 400.000 Roma. 

Uprkos kritikama da ima rasistički stav prema Romima, predsednik Nikola Sarkozi sazvao je juče sednicu francuske vlade na kojoj su razmatrani "problemi koje izazivaju neki" Romi, nakon nasilja koje se dogodilo pre desetak dana u jednoj opštini u centralnoj Francuskoj.

Do nasilja je došlo nakon što je jedan policajac ubio jednog romskog mladića, koji je bežao od policije. Usledili su potom neredi neredi, a jedna grupa Roma je napala policijsku stanicu.

Sarkozi je na sednici najavio da će odgovorni za nerede biti "strogo kažnjeni" i naredio proterivanje svih nelegalno useljenih Roma koji u najvećem broju potiču iz zemalja Istočne Evrope.

On se založio za izmenu Zakona o imigrantima u cilju ubrzavanja procesa proterivanja što je "u interesu javnog reda". Francuski predsednik je još rekao da su ilegalna romska naselja izvor trgovine i eksploatacije dece i izvor prostitucije.

Predstavnici romske zajednice nisu, kako prenosi AP, bili pozvani na jučerašnju sednicu kojoj su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova, ministar pravde i njegov kolega zadužen za imigraciju, kao i najviši policijski zvaničnici.

Vođe romske zajednice u Francuskoj ocenile su da su poruke sa sastanka rasističke i upozorile na ozbiljne posledice ako se ne sasluša i njihova strana.

"Danas smo pred otvaranjem jedne beznadežne stranice u francuskoj istoriji koja bi na žalost mogla da dovede do novih represija u budućnosti. Francuska se suočava sa velikim problemom rasizma u odnosu na ovu populaciju, koja je u velikoj meri diskriminisana", izjavio je advokat Anri Braun na konferenciji za novinare koju su organizovali predstavnici romske zajednice.

Poslednjih godina, veliki broj Roma došao je iz balkanskih zemalja, uglavnom iz Rumunije i Bugarske nakon što su ove primljene u Evropsku zajednicu što im je omogućilo nesmetano kretanje po Evropskim zemljama. Ali kako kažu u policiji  većina Roma u Francusku je došla  nelegalno.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP