Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 146172
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7075193
Ko je na sajtu?
Imamo 71 gosta na mreži

KARADJORDJEVIĆI KONAČNO ( SLOŽNI ) NA OPLENCU II.


26.05.2013. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

Posle serije članaka u novinama i medijima da su i Karadjordjevići dužnici za struju potrošenu u Belom dvoru, ništa manje nego za pet miliona dinara, prvi znak da se nešto promenilo u odnosu vlasti prema njima je dozovola da se posmrtni ostaci Princa Pavla prenesu u Otadžbinu.

Potom su usledile medijske najave da će i svi ostali Karadjordjevići koji su preminuli u inostranstvu , biti vraćeni u Srbiju i sahranjeni u porodičnoj grobnici - crkvi Svetog Djordja na Oplencu. Za analitičare , istoričare i istraživače porodice i dinastije Karadjordjević to je bilo prilično iznenadjujuće, jer se umesto obećanja princa Aleksandra koji je godinama najavljivao da će svoga oca i majku jednom preneti na Oplenac, pojavio jedan bošljevički izum nazvan „organizacioni odbor“ u koji je ni manje ni više ušao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, valjda i njegov savetnik Antić i Princ Aleksandar.

Odjednom je iskrsnulo nekoliko pitanja : naprimer otkud to da će se princ Aleksandar izložiti tolikim troškovima da vrati svoje pretke, što nije mali  organizacioni niti finansijski posao, kada se čovek seti da nije imao novca da plati struju kao ni svaki drugi pošteni Srbin. Sa druge strane postojale su tu i druge teškoće, naprimer da je Kraljica Marija supruga Aleksandra I. i njegova baka sahranjena u Vindzoru na privatnom prostoru engleske dinastije i samo Kraljica Elizabeta II. ima pravo da odobri sahranu, a svakako i ekshumaciju nekog člana njene rodbine, što Kraljica Marija i jeste bila.

Beli dvor - Kad  se ovde dobro jede, mora da se troši struja

Sledeći ništa manji problem je bio što je Kralj Petar II. izričito tražio i potvrdio u testamentu da želi da trajno bude pokopan u Libertvilu. Njegova prijateljica Mici Lou je bila izvršilac testamenta i po američkim zakonima bez njenog pristanka to se nije moglo učiniti.  I princ Andrej je bio sahranjen u Americi,  a sa kojim je famozna Mici Lou bila u braku i kao zakonita supruga imala pravo da odluči o ekshumaciji i prenosu princa Andreja na Oplenac. Konačno protiv prenosa posmrtnih ostatak svoga oca u „organizaciji“  Petra II.  bio je i najstariji sin princa Andreja princ Vladimir.

Kraljica Aleksandra od Jugoslavije supruga Kralja Petra je bila sahranjena u Grčkoj i kada se sve sabere, trebalo je pribaviti u relativno kratkom vremenu ne samo dozvole za iskop i prenos, nego i naći ne mala sredstva, platiti putne troškove, kao i sve ceremonije koje se održavaju već mesec dva u vezi sa sahranom uključivši i današnju.

Ne treba biti istoričar ili analitičar, pa zaključiti da je država stala (dala) finansijsku pomoć u nepoznatom iznosu za ovu, po svemu sudeći istorijsku sahranu u Srbiji. Naravno, ne bih nikako želeo da bilo ko pomisli da sam ja jedan od onih koji je protiv toga da poslednji srpski kralj, dve kraljice i jedan princ budu sahranjeni kako dolikuje u svojoj otadžbini. Svakako ne. Medjutim, zanimljivo je kako se  ceo dogadjaj spinuje počev od nekoliko iznenadnih anketa u proteklih mesec dva, da je popularnost monarhije u Srbiji skočila čak na 35% . Naravno ni reči ko je kada i gde vršio istraživanje. Izrečeno je inače notorna glupost, jer je najviše zahvaljujući Princu Aleksandru, procenat monarhista u Srbiji godinama bukvalno zacementiran na desetak procenata.

Princ Aleksandar se počeo odjednom pojavljivati na nekim zvaničnim skupovima gde mu nije bilo mesto, na negodovanje ostalih članova familije koji se već godinama žale, da ih je ovaj neovlašćeno i prisilno izbacio iz rešavanja mnogih porodičnih pitanja. Naprimer princeza Jelisaveta i njen stariji brat knez Aleksandar dokumentima godinama neuspešno dokazuju svoje pravo na plodouživanje Belog Dvora i vlasništvo nad većim brojem umetničkih predmeta i slika iz kolekcije njihovog oca Kneza Pavla. Princezu udovu Lindu, suprugu pokojnog princa Tomislava i njegove sinove naslednike, Aleksandar tretira kao „poznanike“  kako se čuje, zbog činjenice da je Linda dobila kao gradjanka status princeze, tek udajom za princa Tomislava. Medjutim, takav je bio i status njegove sadašnje supruge.

 

Princ Aleksandar kaže da mu je Princ Vladimir oteo titulu Grandkomandera                                                             Malteških vitezova i još neke templarske titule

Najzad  sukob koji je na vrhuncu od kako je počela akcija „Kraljevska sahrana“ nastao je izmedju princa Aleksandra i  princa Vladimira, jer Vladimir nije obavešten, niti pitan za mišljenje bukvalno do poslednjeg dana o prenosu mošti svoga oca. I on smatra  kao i svi ostali Karadjordjevići osim princa Aleksandra da je Beli dvor zajednička svojina svih članova porodice Karadjordjević. Posebno su svi ljuti na Aleksandra, jer se ovaj samoproglasio starešinom porodice, izmišlja sebi titulu prestolonaslednika Aleksandra II. nepostojeće srpske dinastije, šalje im pisma-opomene i zabranjuje istupanje u javnosti u ime porodice Karadjordjević i kvari odnose sa nekadašnjim zajedničkim prijateljima u inostranstvu.

U ovome svakako ima dosta istine i bilo je govora da će se pitanje plodouživanja i prava korišćenja Belog dvora rešiti nekim državnim aktom. Medjutim, posle ovih dogadjaja i iznenadne ljubavi predsednika Srbije i Princa Ace kako mu tepaju i ove kraljevske sahrane, teško da će biti promena. A zašto ne ?

Pa kako se čuje iz dobro obaveštenih izvora, ništa nije slučajno. Princa Aca ima neosporno dosta prijatelja u visokom društvu po svetu. Naravno to nikada nije iskoristio da bi se zauzeo za interese Srbije, naprotiv. Elem kažu, a ja nemam razloga da ne verujem, da se lično u korist Acinog projekta „ Kraljevska sahrana svih  Karadjordjevića“ o državnom trošku, angažovao ni manje ni više nego Džozef  Bajden drugi čovek u Americi.

Pajtosi: Bajden i Aleksandar 8.juna 2010. privatno u Vašingtonu

Sasvim logično, jer ko bi mogao da prekrši tolike američke zakone i sudske odluke protivno volji porodica. Drugo, ko bi mogao da ubedi u tri reči englesku Kraljicu da dozvoli da se ekshumira telo Kraljice Marije, kada se na Kraljičine privatne odluke čeka i po godinu dana. Naravno, trebalo je ubediti i grčke vlasti. Znači neko veoma moćan je stajao iza celog projekta i zadužio  ili se odužio „pretendentu“ za nepostojeći srpski presto za sva ćutanja kada je u interesu Srbije princ Aleksandar trebao da izadje pred svetsku krem javnost i političare i kaže nešto u odbarnu i šta smo i ko smo . A to nije učinio, iako odlično zna engelski.

E sad šta ima predsednik Odbora sa sahranu  od toga, koje „počasti“ ?. Da li će predsednik stići iz Afrike na sahranu, još se ne zna, ali gledaće na svaki način. Uostalom postati mason visokog ranga, pa dobiti „ jake“ prijatelje u „mrskoj“ Americi nije šala i obavezuju, ili je to nagrada, zavisi iz kog se ugla gleda. Naravno, tu su i drugi Topalovići , razni majstori i šegrti, vitezovi srpske krvi. E medju njima naš Toma mora biti prvi, pošto su već svi u vladi  zavrtali nogavice, nije ni njemu valjda to palo teško.

Oni koji ne veruju u priče o tajnim društvma i džentlmenskim sporazumima : “ Ti meni ja Tebi“, ne treba da čitaju ovo, jer  će njima i dogadjaji koji će uslediti biti spontani i prirodni a ne dogovori i zavere. Hvala Bogu da naša vlast zna kako se organizuju manifestacije tipa sahrana i komemoracija, ali na žalost baš ništa kako treba sa živim narodom uopšte , kao i da bi se izbegle, ne daj Bože, slične masovne „priredbe“ na Kosovu ili drugde.

Na kraju ipak da prema običaju kažemo našim Karadjordjevićima, koji će od danas večno počivati kod kuće : „ Laka im crna zemlja“ , iako neće biti u zemlji, nego u mermeru, kako i priliči.

A kako će se konačno rešiti pitanje raspodele imovine Karadjordjevića u Srbiji i van nje,  mislim da to ne mogu da reše ni Bajden ni Obama zajedno.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP