Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131655
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6991509
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

NE ODE NJEGOŠ U SVECE


26.05.2013. / Akademediasrbija

Slobodan Maričić

Nisam se nikada mešao crkvene stvari , mislim po novinarskom poslu.


Medjutim, kad onomad pročitah u novinama da je jedan od glavnih vladika iz naše SPC Amfilohije sam proglasio Njegoša za sveca, baš sam se zainteresovao.

Pa razmišljam kako nas Srbe i našu crkvu tretiraju u lijepoj Crnoj Gori. Niti priznaju nas Srbe kao naciju i konstitutivan narod, a još manje cene SPC što su pokazali osnivanjem svoje Crnogorske pravoslavne crkve, sa namerom da prisvoje sva duhovna i materijalna dobra CPC , što će reći crkve i manastire , knjige, crkvene asignije, ikone i ostalo.

Upravo taj vladika Amfilohije poznat po svojim istupima, koga su inače prozvali „pukovnikom” donese odluku da on kanonizuje Njegoša i proglasi ga za prvog crnogorskog sveca savremenog doba. Valjda mu došlo u snu ono : Ko tebe kamenom ti njega diplomom sveca”. Naravno ovo je figurativno, jer ne znam šta je Njegoš govorio o Srbima osim onoga lepog teksta o Karadjordju. Medjutim, ne mogu se odnosi sada dve suverene zemlje i dva naroda sa svojim  jezicina i pravopisom graditi večito samo na tom Njegoševom tekstu i srpstvu. Ako bi gledali naše sadašnje odnose, od priznavanja Kosova do bratske ljubavi prema turistima iz Srbije, koja se iskazuje izbacivanjem iz restorana i batinanjem, trebalo bi bežati što dalje od takve „braće” .

I baš tu počinje onaj srpski mazohizam u vidu:  ko nas  jebe, zlostavlja, pljuje i izdaje treba ga poštovati, i kanonizovati. Pa takvu grešku činimo stotinu godina i evo ponavljamo gotovo svaki mesec, dva. Pa zar taj vladika, ( budala) ljubim mu ruku, ne shvata da smo Crnogorcima dali sve i dušu i sve za gušu, a oni nama – srednji prst.

E sad moj pukovniče Amfilohije proglasi ti Njegoša za sveca i eto ti imaju sve da i njihova CPC bude jednaka. Nije da u Crnoj Gori nema čuda, eto bio onaj film „ Čudo nevidjeno” , ali koliko je prisutno u mom skromnom znanju, malo je primera duhovnika koji su za (tako kratkog) života kanonizovani za svece, a nisu zabeležena nikakva duhovna čuda u njihovom životu. Imaju oni jednog sveca Vasilija Ostroškog bez sumnje, ali koji pripada svim našim pravoslavnim hrišćanima. Jeste Njegoš bio vladika, političar, čak književnik , ali da je vodio svetački život, meni skromnom rabu Božijem nije poznato.

No zato nema u SPC samo jednog vladike,već valjda 22 ,  te mu ova inicijativa i lobiranje propade, za „neka bolja vremena” , ako ga u medjuvremenu CPC sama ne proglasi za sveca.


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP