Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100439
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616252
Ko je na sajtu?
Imamo 60 gosta na mreži

ШТА МАЂАРСКА ТРАЖИ ОД БЕОГРАДА ?


27.09.2010. / Akademediarbija

Пише: Властимир Вујић

Кад председник Србије Тадић и водећа владајућа странка ДС раде директно на разградњи своје државе – ако је уопште и сматрају својом ?

 Тадићева антидржавна политика у правцу дезинтеграције Србије довршава се изборима за националне савете националних мањина, по закону о формирању саветима националних мањина, усвојеног у августу 2009. године. Тако нам Муамер Зукорлић поручује да је „територија Санџака најзад слободна и да више никад неће бити поробљена“, а Иштван Пастор да ће сада пројекат правног заокурживања етничког дистрикта Мађара на северу Србије, моћи неометано да се доврши – што здушно подржава и Будимпешта.

Виктор Орбан истакао да је победа СВМ на изборима за Национални савет Мађара први корак ка политичком самоопредељењу Мађара у Србији и поручио нашим властима

Убедљив тријумф, уз апсолутну већину листе „Мађарска слога“ (освојили 28 од 35 мандата), које је подржавао Савез војвођанских Мађара и Иштван Пастор, на управо завршеним изборима за националне савете националних заједница (мањина!), с пуно еуфорије поздравила је званична Будимпешта уз поруку „да је први (и најтежи) корак ка културној аутономији, а потом и политичком самоопредељењу Мађара у Србији – начињен“!

„Победа Пастора на изборима за Мађарски национални савет потврдила га је као националног лидера с којим Србија и Демократска странка од сада морају разговарати другачије и – озбиљно. Искључиво, као са новим партнером власти, ако не желе проблем(?!)“ – поручио је у првој изјави нови-стари премијер Мађарске и челник двотрећински владајућег десничарског Фидеса – Виктор Орбан, чија странка у потпуности подржава СВМ.

Национално заједништво

Иако изборима за националне савете у Србији у ингеренцији није била политика, већ заштита културног идентитета, јасно је да је због максимално исполитизоване атмосфере у којој су организовани, као и због превеликих овлашћења националних савета у области информисања, образовања и језика (слаб резултат грађанске опције, победе јаких националних и клерикалних струја!), резултати избора утицаће (и те како) на озбиљну прерасподелу политичких односа у Србији. И то скору.

Још по нечему се ови избори нису разликовали много од „великих“. По изборним кампањама! Најозбиљнију и најдужу кампању у последња три месеца водиле су управо листе за савете најбројније и најутицајније мањинске заједнице, која уз то има и значајну политичку партију – мађарске! У њима је виђено све што и на парламентарним изборима – представљање властитог програма, дисквалификација противника, митинзи, закупљени термини на телевизијама… Бирачима су у жару те борбе „продаване“ и приче које немају никакве везе са радом савета – попут оне о регионализацији, децентрализацији, локалном развоју!

Од пет верификованих изборних листа Мађара, политички „најпогибељније“ отишле су суботички „Покрет мађарске наде“ (који подржава сепаратистички „Покрет 64 жупаније) Ласла Балинта, и – СВМ. Балинт је будимпештанским медијима после избора изјавио да је једини циљ његове странке био „да свом силином спречи инфилтрирање српских инсајдера у новоизабрани Мађарски национални савет, јер, да се то десило – сами би запалили све институције Мађара у Србији, да би их поново изградили! Пресрећан сам што нема српског фактора, изјавио је. И лидер Савеза војвођанских Мађара у медијима матичне земље као главног противника именовао је председника ДС и – „режим“ (у чијој је владајућој коалицији!?).

„Демократска странка која је, по сваку цену желела главну контролу у МНС – неутрализована је! Стајали су иза недавно искљученог члана СВМ Золтана Буњика и групе грађана – Ево рука за Мађаре, као и иза листе Мађарска заједница за Европу коју је предводио покрајински секретар за здравље и функционер ДС др Атила Ченгери. Није прошла ни листа Мађарска лига чији је носилац председник Чантавира Тибор Мурењи који је подржала ЛСВ“, рекао је Иштван Пастор у Будимпешти, констатујући, видно задовољан, да је изборни сумарум показао „да је покушај српске надмоћи у процесу кандидовања за чланове Мађарског националног савета, упркос уложеним огромним медијским и новчаним ресурсима, резултирао на крају – српском немоћи и поразу“!

Сада ће пројекат правног заокруживања етничког дистрикта Мађара на северу Србије моћи неометано да се доврши: Иштван Пастор, председник СВМ-а

„Давањем 58.900 гласова (или 76,84 одсто) листи чији сам носилац, мислим да су наши Мађари проценили ко је тај ко жели мађарско национално заједништво, али и ко је онај који намерава да га разбије! Ти који су желели да га разбију доживели су велики пораз на изборима“, истакао је носилац листе Мађарска слога и будући председник Националног савета Мађара у Србији Тамаш Корхец, који је, иако у јавности друго тврди, између осталог, и због убрзавања послова на правном заокруживању етничког дистрикта Мађара на северу Србије (чији је други човек у стручном тиму!), дао оставку на функцију војвођанског секретара за прописе, управу и националне мањине!

На путу сецесије

Медији у Мађарској пренели су и изјаву (на коју су одмах одговорили јер, по њима, намерно минимализује значај избора за националне савете националних заједница!), председника покрајинске владе и потпредседника ДС Бојана Пајтића, да „иако су избори за националне мањине били веома важни за очување идентитета националних заједница, одзив бирача није био велики, јер то нису били избори на којима се одлучује о непосредним егзистенцијалним проблемима! Да се одлучивало колике ће бити плате, да ли ће у нашу земљу доћи страни инвеститори и да ли ћемо овим путем ићи у ЕУ, одзив припадника националних заједница на изборима за националне савете сигурно би био већи“!

Пајтићу је из Будимпеште одговорено да је излазност Мађара била 55,52 одсто (свега 6,4 одсто мања од последње одржаних парламентарних избора у Србији), а да се ниједан од разлога које је навео као повод за излазак на биралишта (без обзира о каквим је изборима реч!) – не налази на гласачким листићима! То су, како је саопштено, уобичајене програмске политичке „мантре“ у предизборним кампањама већинских странака! Али, како су у Будимпешти додали, то не амнестира Србију да на иницијативу националних савета (Закон о поменутим саветима националних мањина, на велики притисак СВМ, уз здушну подршку матице, „с циљем бржих евроинтеграција Србије“, усвојен је августа 2009. године), републички, покрајински или локални органи власти преносе у целини (или делимично) оснивачка права над образовно-васпитним установама у којима се настава изводи искључиво на мађарском језику, над установама културе чија је основна делатност очување мађарске културе и над установама које обављају јавно информисање на мађарском језику! А за пренете надлежности државни органи Србије дужни су и да у целости обезбеде годишњи обим средстава за финансирање делатности тих установа (комплетан буџет!).

Бојан Пајтић: Резултат избора за НСМ представљају до сада највећи пораз политике војвођанских демократа 

Савети уз то, од Владе Србије могу затражити укидање, односно поништење прописа државних органа и посебних организација, који „нису у складу“ са одредбама овог и других закона и прописа који се односе на националне мањине. Мањински „парламенти“, такође, могу да сарађују и с међународним и регионалним организацијама, државним органима, организацијама и установама у матичним државама(!), као и с националним саветима (или сличним телима националних заједница) у другим земљама. Могу, што је најбитније (и што им оправдава касније право на политичко самоопредељење!) да утврђују предлоге националних симбола, знамења и празника за националне мањине, као и да оснивају установе, удружења, фондације, привредна друштва!?

Мањине у Мађарској – не постоје

И док актуелна власт у Србији готово драматично денационализује државу српске нације (доводећи у питање и остатак њене целовитости), стално изговарајући да „испуњава услове за чланство у ЕУ“, Мађарској, која је од 1. маја 2004. унијска земља – ниједан од ових услова није био потребан за учлањење!

У Мађарској не постоје „национални савети националних заједница“ већ само цивилне самоуправе етничких мањина, које имају своје активисте! И ништа више. Забрањено им је страначко удруживање по националној основи! Немају право ни на заступништво у Парламенту! У Мађарској у области културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма националних мањина искључиву надлежност има – ДРЖАВА! Незамисливо је да се тим питањима баве „националне заједнице“. Да није тако, Цигани (којих у Мађарској има преко милион!) би у три (где су у већини) од 19 жупанија – увели ромски језик и писмо као службено. Уосталом, Мађарска ни не признаје никакве посебне националне заједнице (председник државе Шољом и премијер Орбан у сваком јавном дипломатском наступу говоре искључиво о 10 милиона Мађара, а не о исто толико држављана своје земље!). За Будимпешту су сви који имају држављанство Мађарске – Мађари, ма ког порекла били (мада их чак 54 одсто има словенска презимена!). А то се у целости односи и на све сународнике у расејању (зато је и недавно донешени Закон о двојном држављанству за све Мађаре изван матичне земље и изазвао такву буру у Европи, за коју Будимпешта – апсолутно не хаје!). Смисао тог концепта је у изградњи мађарске политичке нације, у којој партиципирају сви који се осећају Мађарима и која је свима њима у – најбољем интересу! Без обзира на то на којој територији живе!

У случају Србије, нажалост, концептом „националних савета националних заједница“ и њиховим „парламентима“, новим (готово једнаким!) партнерима власти – све је окренуто наопако! Овим концептом, који неумитно води завршној парцијализацији и балканизацији Србије, „хваљеним као модерним, демократским и европским начином афирмације мањина“, актуелна српска власт за унутрашњу медијску употребу конзументима перманентно катапултира да јој унијске земље аплаудирају због тога!? Размислимо! Зашто би аплаудирали када ниједна земља Европске уније на својој државној територији – не примењује концепт Београда! Не жели га. Нипошто. Јер, мисли на будућност државе!

/Srpska politika/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP