Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100443
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616287
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

ОДЛАЗИ МОНАШТВО ИЗ РАШКЕ И СА КОСМЕТА


27.09.2010. / Akademediasrbija

Епархију рашко-призренску (ЕРП) јуче су напустила 23 монаха и искушеника из манастира Свети Архангели, Девине воде, Сопоћани, Сочаница, Дубоки поток, Богородица Браинска и Бањска.

На напуштање ЕРП спрема се монаштво и из других манастира али процес иде успорено јер претходно треба свима пронаћи привремени смештај.

Нервира ме млитави став Бориса Тадића

Нервира ме млитав и анемичан став председника Србије Бориса Тадића, министара спољних послова Вука Јеремића и одбране Драгана Шутановца који својим изјавама - да Србија неће војском бранити Косово и Метохију - јасно сигнализирају и поручују шиптарским екстремистима и међународној заједници: Узмите нам Косово и Метохију, ми нећемо интервенисати! То је права издаја! - каже у интервјуу за Глас јавности Његово преосвештенство владика Рашко-призренски и косовско-метохијски др Артемије (Радосављевић).

Владика Артемије отворено истиче да такозвана либерална струја у државном врху, која упорно понавља да војска „неће интервенисати“ и бранити своју територију и свој народ тамо треба да објасни чему онда служи таква војска и шта је њен задатак“.

Део ове групе монаха придружиће се некадашњем црноречком братству које се после одласка из ЕРП привремено налази у етноселу Лозница код Чачка, а остала братства која су до сада напустила ЕРП као и део монаха и искушеника из поменутих манастира, ће се појединачно снаћи за привремено уточиште. Сестринство манастира Кончуљ и монахиње и искушенице из још неких манастира су смештене појединачно и за сад се тачно не зна где. Сви су ЕРП напустили без канонског отпуста администратора епархије и члана Светог архијерејског синода СПЦ митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Као разлог напуштања ЕРП монаси наводе новонасталу ситуацију после разрешења владике Артемија дужности управљања овом епархијом.

Како незванично сазнајемо ЕРП је до сада напустило 92 монахиња и монаха као и искушеника и искушеница, али изгледа да ту није крај егзодуса из ЕРП. Спремају се нове групе на одлазак, али се прво труде да пронађу привремени смештај како би монаштво остало ипак на окупу. Они су сви убеђени да је Владика Артемије смењен из чисто политичких разлога јер је често директно критиковао председника Тадића а и остале на власти, да премало чине како би одбранили наше свето Косово. Сматрају да ће политички притисци престати и да ће се једног дана заједно са Владиком Артемијем сви вратити у своје манастире.

- „И сада ми наше манастире не остављамо, јер у њима остаје увек неко од нас како би их чувао и сачувао, да се имамо где вратити. То су наше светиње и ми се о њима бринемо и када одлазимо. Немамо другог начина да се овој самовољи супротставимо – али Бог све види па и ову неправду која нам се чини“.

Кад Министарство вера Србије управља

Званична информативна служба ЕРП саопштила је јуче да су бригу о манастирима Светих Архангела код Призрена и Девине воде, које су напустила цела братства, преузели протосинђел Михаило и свештеник Ненад Нашпалић. Из седишта ЕРП негиране су као „нетачне и делом злонамерне тврдње у појединим медијима да је дошло до наводног масовног егзодуса монаштва из ЕРП“.

У саопштењу се, уз позивање на податке Епархије и Министарства вера Србије, наводи да у ЕРП живи 176 монаха и монахиња, не рачунајући искушенике и да је већина монаштва у послушању митрополиту Амфилохију и редовно обавља своје монашке дужности. Такође се тврди и да су „сви парохијски свештеници и даље на служби у ЕРП“. Информативна служба ЕРП објашњава да је „једна мања група монаха самовољно напустила неке од манастира епархије, али да ниједан манастир није остао празан“. Митрополит Амфилохије, како се истиче у саопштењу, није дао ниједан канонски отпуст, осим четворици монаха који су по одлуци Светог архијерејског сабора и Синода напустила ЕРП заједно са владиком Артемијем.

- Званична информативна служба ЕРП крије од верника колико је монаштва до сада напустило ЕРП али ће верници то сами брзо утврдити чим први пут посете манастире, јер их тамо нема ко примити ни дочекати. Није нас Владика Артемије ничим није опчинио већ је према њему и нама почињен велики грех који нам душу раздире. Ако Косово хоће да предају Шиптарима нека то и кажу, а не да нас пред Богом хуле, оптужују и поједине смењују. Бог им ово неће опростити – кажу монаси из Светих Архангела, Девиних вода, Сопоћана, Сочанице, Дубоког потока, Богородице Браинске и Бањске.

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP