Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100440
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616261
Ko je na sajtu?
Imamo 60 gosta na mreži

STRANE TAJNE SLUŽBE VRŠLJAJU SRBIJOM


27.09.2010. / Akademediasrbija

Miodrag Lukić 

U Srbiji deluje 55 tajnih službi iz 40 zemalja sa više od 5.000 agenata, najmoćniji britanski MI6, nemački BND, ruski FSB, MOSAD, slovenačka SOVA, hrvatska SOA, Turska,Albanska ....

Situacija je mnogo gora nego sto je svojevremeno Kurir objavio. Vreme je odavno bilo da se zamislimo nad sudbinom naseg naroda. Svesni smo odavno da vlada u matici nije ni sposobna ni izgleda dovoljno voljna da se pobrine za nas i zato svaki svesni pripadnik naseg naroda morao bi da da sopstveni doprinos. Naravno nas zadatak nije da se borimo protiv tajnih sluzbi, vec da ovde u dijaspori gde zivimo radimo na osvescivanju i prosvecivanju nasih ljudi kao i skidanje ljage sa naseg imena.

Mi ne znamo sta ce ostati od Srbije u narednih par godina, mozda se ispune najcrnja strahovanja i bude isparcana po planu koji je napravila CIA 1962, a po tom planu podele jos nisu zavrsene. Posle Vojvodine, trebalo bi da bude odcepljena Raska oblast (Sandzak), a uza Srbija podeljena na dva dela.

Imajuci u vidu, moguce ostvaranje davno napravljenog plana i trenutnu situaciju u Srbiji, nuzno je da radimo na ocuvanju Srba u dijaspori od odrodjavanja i odnarodjavanja jer drzavu uskoro mozda necemo ni imati.

Ne zaboravimo da Jevereji dve hiljade godina nisu imali drzavu, ali su opstali kao narod. Mozda nas ceka slicna sudbina i treba da stisnemo zube i pripremimo se za dugorocnu borbu za opstanak.

Srbija je obaveštajno okupirana država!

Više od 5.000 špijuna umreženo radi za interese stranih država. Pozicionirani su u Vladi Srbije, njenim agencijama, privrednim kompanijama i nevladinim organizacijama, pokazuje istraživanje Kurira, koje smo sproveli posle priznanja direktora BIA Saše Vukadinovića da u Srbiji zvanično deluje 55 obaveštajnih agencija iz 40 zemalja!

Analitičar Tomislav Kresović tvrdi da je Srbija trenutno pod najvećim pritiskom britanskog MI6, nemačkog BND, ali i francuske obaveštajne službe i ruskog FSB. Prema Kresovićevim rečima, Britanci u sadejstvu sa CIA „praktično drže u svojim rukama strateški bezbednosni sistem Srbije“.

- Vrlo su uticajni, gotovo da kontrolišu neke segmente vojske, vojne namenske industrije i policije. Francuzi i Nemci usmereni su na ekonomsku špijunažu, a ruska federalna služba kontroliše energetiku. U značajnoj meri veoma je uticajan i izraelski MOSAD, a opšte je poznato da je direktno povezan sa SDPR, preko kojeg prati glavne koordinate islamskog faktora na Balkanu. Pored toga, jak uticaj u Srbiji imaju slovenačka SOVA, koja deluje preko jednog velikog trgovinskog lanca, kao i hrvatska SOA, koja interese svoje države ostvaruje preko jednog od vodećih tajkuna koji kupuje fabrike i nekretnine, prevashodno u agrarnom sektoru. Takođe, u poslednje vreme aktivna je i turska služba, koja ima za cilj da uveže u jedan sistem BiH, Sandžak, Kosovo i Makedoniju i da koordinira iz dva centra, u Sarajevu i Beogradu – navodi Kresović.

Njegova procena je da trenutno u Srbiji deluje čak 5.000 tajnih agenata umreženih u svojevrsni tajni sistem.

- Ima ih u svim Vladinim ministarstvima, agencijama, javnim preduzećima i posebno u NVO. Tim Maršal je svojevremeno objavio i spisak domaćih NVO koje su otvoreno radile za interese drugih država – podseća naš sagovornik.

Milan Petković, bivši načelnik Vojne obaveštajne službe, tvrdi da u Srbiji postoji nekoliko desetina stranih predstavništava u kojima su agenti zaposleni kao direktori, predsednici ili savetnici visokog ranga.

- To im omogućava pristup i ulaz u sve državne institucije. Kad strana tajna služba preko svojih agenata i špijuna uđe na visoko mesto u srpskoj državnoj administraciji, u neko ministarstvo na primer, ona po sistemu lepeze osvaja sve resore, institucije i javna preduzeća – objašnjava Petković.

Penzionisani general Ninoslav Krstić smatra da je zvanična saradnja s predstavnicima obaveštajnih službi uobičajena, ali da postoji mnogo više tajnih agenata nego što se misli.

- Njihov obaveštajni rad ide preko političkih partija, privrednih subjekata, raznih privatnih agencija za obezbeđenje koje kupuju stranci i koje prikupljaju obaveštajno interesantne informacije od svojih klijenata – biznismena ili političara koje čuvaju. Ova činjenica trebalo bi da olakša njihovo otkrivanje, jer pre nego što dobiju dozvolu za rad, MUP mora da ih bezbednosno proveri i da im da karakteristiku. Tako je najlakše napraviti evidenciju potencijalnih špijuna u ovom sektoru. Takođe, sve vrste naših mafija otvoreno sarađuju s tajnim agenturama. Primat kod nas drži britanska služba, dok CIA samo preuzima podatke od njih – zaključuje Krstić.

BIA: SUPROTSTAVLJAMO SE

Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA, kaže da je uobičajeno da bezbednosne službe određuju svoje zvanične predstavnika za saradnju s drugim bezbednosnim agencijama.

- Suština saradnje sa stranim službama jeste razmena informacija od bezbednosnog značaja, ne samo preko kontakata s njihovim predstavnicima već i kroz sastanke eksperata, održavanje stručnih kurseva, obuke i izvođenja zajedničkih akcija. Cilj saradnje sa stranim službama je borba protiv terorizma, organizovanog kriminala, trgovine oružjem, ljudima – navodi Stojić i dodaje da se delovanjem tajnih agenata stranih obaveštajnih službi bavi Kontraobaveštajni sektor BIA.

- Njihov zadatak je da se suprotstave prikrivenoj delatnosti stranih obaveštajnih službi na teritoriji naše države. Cilj BIA je da svojim, pre svega preventivnim delovanjem spreči, odnosno u što većoj meri osujeti aktivnosti i planove stranih obaveštajnih službi usmerenih protiv interesa Srbije – kaže šef kabineta direktora BIA.

Nesuđeni kandidat za direktora BIA Dana Drašković kaže da je Srbija još uvek veoma nestabilno područje i da je logično da zemljom vršljaju strane službe.

- I dalje je moguće izbijanje raznih sukoba, pa i oružanih. Najpre zbog odnosa Srbije i Kosova, koji su veoma zategnuti, skoro nerešivi. Srbija nije članica EU i NATO, pa se ponaša mimo svih pravila. Zaoštrava sukobe sa susedima do prekida diplomatskih odnosa. Sve su to razlozi da strane službe borave ovde. Najprisutnije su hrvatska, albanska, ruska i turska, zatim britanska, američka, italijanska, mađarska i rumunska. Međutim, tu je neizbežna ekonomska, industrijska špijunaža, čiji su interesi jasni zbog promena sistema svojine i privatizacije. Na tom polju rade sve službe, a najagilnije su austrijska, slovenačka, kineska i japanska. Saradnici svih ovih službi su većinom naši građani – tvrdi Draškovićeva.

/ Kurir /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP