Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99622
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609317
Ko je na sajtu?
Imamo 46 gosta na mreži

SRBIJA SPREČILA PREVARU BRITANIJE I ALBANIJE


30.07.2010. / Akademediasrbija

Srbija je bila prinuđena da podnese svoj predlog Rezolucije Generalnoj skupštini UN kako bi sprečila da Albanija podnese svoju rezoluciju o Kosovu, koju su napisali Britanci, saznaje Press. Srbiji je bilo izuzetno važno da naša rezolucija stigne prva, jer tako ima mnogo veće izglede da bude usvojena.

Bez dogovora... Srbija nije našla zajednički jezik sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton

Sagovornik Pressa blizak Vladi kaže da je Srbija, posle mišljenja MSP-a, sa punim poverenjem krenula u dogovore sa EU o podnošenju zajedničkog teksta rezolucije, i dodaje:

- U toku konsultacija sa EU, nama je praktično sugerisano da treba da pristanemo na zajedničku rezoluciju, jer će u suprotnom Tirana podneti svoj predlog u kome bi članice UN bile pozvane da priznaju Kosovo! Kada smo saznali da je takva rezolucija Albanije već napisana u saradnji sa Velikom Britanijom i da je samo pitanje trenutka kada će je podneti, morali smo odmah da podnesemo svoj tekst. Nismo mi prevarili njih, kako to oni sada kažu, već su oni hteli da prevare nas - objašnjava sagovornik Pressa.

Ešton članovima EU podelila svoju rezoluciju!

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Britanka Ketrin Ešton, podelila je članicama Unije predlog rezolucije o Kosovu, u kojoj se Beograd i Priština „pozivaju na dijalog u duhu dobrosusedskih odnosa"!

- S poštovanjem prihvatamo savetodavno mišljenje MSP-a da je proglašenje nezavisnosti Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom. Generalna skupština pozdravlja nameru strana da nastave razvoj dobrosusedske saradnje, demokratije, regionalne i ekonomske saradnje... - navodi se u tekstu Ketrin Ešton, o kome bi trebalo da se pojedinačno izjasne članice EU.

Naša saznanja praktično je juče potvrdio i predsednik Boris Tadić, koji je na Tari izjavio da je Srbija „došla do informacije da albanska strana ima nameru da preda svoju rezoluciju", i dodao:

- Mi nismo smeli da na sebe preuzmemo rizik da budemo drugi predlagači, jer ako se prva rezolucija izglasa, onda se o drugoj ne glasa.

Tadić je pri tom izjavio da je srpska rezolucija „konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila i Evropska komisija".

- Srbija se prilikom pisanja teksta konsultovala sa evropskim partnerima u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije. Našim tekstom su zadovoljni i Evropska komisija i velika većina zemalja članica EU - rekao je Tadić, ističući da je Srbija ipak samostalno pisala rezoluciju.

Tadić je dodao da tim povodom, „osim glasova nekoliko ambasadora u Beogradu, nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada".

- Srbija nema nameru, niti interes, da dolazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ali ima svoje crvene linije, i mislim da ta naša linija jeste i u skladu sa interesima međunarodne zajednice. Donošenje rezolucije u UN neće biti nimalo lak posao i biće ogroman uspeh ako Srbija uspe da se izbori za njeno usvajanje. Mi smo, naravno, svesni činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije, ali s druge strane svet mora da bude svestan da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira treba tražiti rešenje - poručio je Tadić.

Simić: Milošević bi bio ponosan na Tadića

Profesor na FPN Predrag Simić upozorava da potezi Srbije prete da nas vrate u konfrontaciju sa EU.

- Situacija u kojoj postoje dva predloga rezolucije, jedan naš i drugi koji će podneti EU, vraća nas u vreme pre Petog oktobra. Bojim se da smo ozbiljnom riziku da uđemo otvorenu konfrontaciju što bi moglo da rezultira još većim neuspehom i katastrofom nego pred MSP. Mislim da bi Slobodan Milošević mogao da bude ponosan na svoje naslednike na vlasti - smatra Simić.

Press u Briselu nije uspeo da dobije odgovor na pitanje da li je Srbija dobila podršku Evropske komisije za rezoluciju, kako tvrdi predsednik Tadić.

- Mi smo uzeli na razmatranje rezoluciju koju je podnela Srbija. Možemo samo da kažemo da je pozitivno što je Srbija izrazila spremnost na dijalog - rekla je za Press Maja Kocijančić, portparolka Ketrin Ešton.

Vučić: Nokaut u UN

S druge strane, Aleksandar Vučić iz SNS-a žestoko je kritikovao vlast jer se nije konsultovala sa EU pre nego što je „brzopleto upućen predlog rezolucije pred UN".

- SNS ne razume zašto se vlast nije konsultovala sa članicama EU i drugim velikim silama o tekstu koji bi bio prihvatljiv za većinu zemalja. Kako ćemo da ostvarimo rezultat, ako 27 članica EU bude protiv nas? Potpuno smo iznenađeni ovim što se dogodilo i tražimo objašnjenje vlasti. Mi vidimo da ćemo, posle poraza pred MSP-om, da doživimo nokaut i u UN, ali to niko iz vlasti ne razume. U čemu je smisao da budemo u UN? Da dobijemo većinu, a ne da dobijemo nokaut - rekao je Vučić.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP