Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 148618
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7234808
Ko je na sajtu?
Imamo 60 gosta na mreži

POZOVI USAID RADI SAMOUBISTVA


07.08.2013. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan М.Maričić

Gotovo da ne postoji neka zapadna (čitaj američka ) organizacija koja nema svoje pipke, pardon, ispostave u Srbiji. Mada niko ne može da nadmaši broj srpskih agencija, fondova, NVO i sličnih organizacija, Ameri su tu negde, jako, jako blizu.

 Kao što je nekada u SFRJ svaka firma ili organizacija bilo koje vrste imala svoje veze sa UDBOM, tako do danas svaka američka organizacija sa aktivnostima prema, i u inostranstvu ima bliske veze sa CIA . Šta više, CIA i osniva većinu njih. Primer je jedno već par desetina godina poznata američka organizacija USAID.

Preteča američkih aktivnosti na pomoći ugroženim zemljama bio je tkzv. „Maršalov plan” posle rata, kojim je zaista milione tona pomoći u hrani i zdravstvenoj i medicinskoj pomoći uputila mnogim zemljama, uključujući i Nemačku, ali i našu zemlju. Američki Kongres 1961. godine radi sprovođenja planova američke ekonomske pomoći nerazvijenim zemljama, osniva USAID ( United States Agency for International Development ) ili američku organizaciju za internacionalni razvoj. Iako je osnovni cilj pružanje ekonomske pomoći siromašnim i ugroženim narodima i državama, vremenom USAID počinje da se pod obrazloženjem društvenih potreba počinje angažovati na unutrašnje političkom planu u mnogim državama. Ako je poznato da danas USAD ima svoja predstavništva ( a ova svoje filijale ili jedinice u preko sto zemalja sveta) jasno je da se radi o veoma velikoj, bogatoj, moćnoj i uticajnoj organizaciji koja po svetu može da doprinese i pomogne drugima, ali i ostvari velike koristi za sebe.

Na proslavi godišnjice osnivanja ove organizacije tadašnji predsednik Džon Kenedi, obrazlagao je novi program USAID, koji je proširen novom američkom pomoći kroz USAD. To je nazvano periodom razvoja, koji je trajao desetak godina u kome je ova organizacija preko svojih misija „snimala” potrebe u pojedinim zemljama, kako bi se napravio odgovarajući plan, šta je u kojoj državi priroritet za američku pomoć.

Tako se umesto samo slanjem pomoći u hrani USAID počeo po novom programu od 1970 godine, baviti :

- slanjem hrane i pomoći poljoprivredi

- politikom rađanja i planiranja stanovništva

- zdravstvom

- obrazovanjem, i

- razvojem ljudskih resursa

Ništa od gornjih aktivnosti nije bilo ni pod analitičkom lupom sumnjivo i sporno osim, docnijih rezultata iz rada na razvoju ljudskih resursa. Taj razvoj je podrazumevao obrazovanje “nadarenih” mladih kadrova u svoj zemlji i kasnije onih koji su bili “posebno napredni” i u Americi. Tako su se u onim zemljama gde se pružala ta pomoć počeo stvarati uticajan američki lobi, koji je ne treba sumnjati, docnije u mnogim zemljama počeo uticati na politiku prema Americi.

U osamdesetium godinama aktivnosti USAID se proširuju na pomoć u razvoju tržišne ekonomije, slobodnih tržišta, stabilizaciji finansija kroz savete međunarodnih institucija i korišćenje usluga međunarodnih „nezavisnih” stručnjaka, koji su pomagali privatnim i državnim razvojnim ( velikim) projektima.

U sledećoj dekadi devedesetih godina akcenat programa rada USAID se stavlja na pomoć narodima i zemljama u tranziciji :

-na poboljšanju kvaliteta života i društvenih vrednosti,

-u pomoći (lobiranju) u smislu uključenja u međunarodne ekonomske i političke tokove,

-koje su u periodu tranzicije zapale u socijalne ili ekonomsko-političke krize, i

-u organizaciji i finansijskoj pomoći u osnivanju nevladinih organizacija u najrazličitijim oblastima  

Od 2000-te godine, USAID se „nesebično” uključuje u pružanje pomoći zemljama koje su opustošene ratovima ( čitaj koje je opustošila Amerika), naprimer u Avganistanu i Iraku. Pomoć obuhvata sve: od izgradnje institucija novih državnih oblika, pomoći u formiranju demokratskih vlada, civilnog društva, popravke i obnove infrastruktura, izgradnje školskih sistema itd.itd. Da je kojim slučajem neko drugi to sve uništio i razorio u tim zemljama, moglo bi se reći da su SAD zaista jedno humano društvo. Međutim, kako su upravo SAD sravnile do temelja u svakom smislu te dve zemlje, i ne samo te, ta pomoć, pogotovo što su u obnovi svega mogle biti angažovane samo američke korporacije, pokazuje jasno o čemu se zapravo radi. Dakle, uništi državu, postavi novu marionetsku vlast, gradi i obnavljaj svojim kapacitetima i naplati debelo, privatizuj firme i kupi izvore bogatstava, pre svega nafte. I to nazovi pomoć. Kako je zadatak ” posleratne pomoći i obnove” pripao baš USAID-u, cela istorija i planovi ove organizacije postaje sumnjiva.

A kakva su iskustva odnosa USAD-a i Srbije ? Ova organizacija je upravo sa planom za devedesete godine postala veoma aktivna u regionu. Ko se ne seća, baš tada počinju „školovanja” Otporaša, masivna pomoć za osnivanje nevladinog sektora, počinju svoj uspon Kandićke, Lihtovke, Biserke, Pavićevičke, Srbljanovićke, razni fondovi, Žene u crnom, Gej pioniri, a kao pomoć javnoj reči ili „sedmoj sili” nezavisna udruženja, Anemi, Akrepi i slični demokratski proizvodi IREX- organizacije, koja je jedna od podružnica USAID-a za ispomoć ovim „demokratskim” procesima u Srbiji. Kažu da je samo IREX za deceniju i po potrošio na donacije pomenutim organizacijama oko sedamdeset miliona dolara. Lično bih rekao da je suma daleko, daleko veća, ali to od mene bolje zna stara-nova urednica Politike, Lilian Smajlović , dugogodišnja savjetnica u IREX-u, a inače čovek za sve tranzicije. Posle niza godina „slobodni” mediji u Srbiji, ostaju bez pomoći IREX-a, pa se već vode bitke kako će opstati bez američke sise i kako se zato ugurati u državni budžetski trošak.

Kao i za svaku narednu deceniju USAID je doneo svoj program, koji postaje sve ambiciozniji. Tako u poslednjem programu piše da je zadatak USAD-a :

- poljoprivreda i bezbednost hrane

- demokratija, ljudska prava i upravljanje

- privredni rast i trgovina

- globalne klimatske promene i okruženje

- rodna ravnopravnost

- globalno zdravlje

- nauka, tehnologija i inovacije

- voda i vodosnabdevanje

- rad u krizama i ratovima

Dakle, evo na samom kraju dolazimo na poentu programa USAID-a, pa bi redosled zadatak slobodno mogli izokrenuti, jer se ova organizacija definitivno specijalizovala za ovu poslednju aktivnost.

Sada raste interesovanje USAID-a za napredak tehnologije u Srbiji. I gle, jedna od prvih donacija i pomoći je bila da naprave i doniraju sofver za rad srpskog parlamenta. Slučajno ? Neka svako misli kako želi, a ja sam siguran da će nam taj sofver pomoći da ne moramo da trošimo pare za štampanje dokumenata vlade, koje je potrebno nositi u američku ambasadu. Ipak pomoć, zar ne ?

Sledeće za šta je USAD veoma zainteresovan u Srbiji je razvoj poljoprivrede, pa je rešio da donira novac za izradu 100 projekata za razvoj različitih oblasti i istraživanja u srpskoj poljoprivredi. Voda je takodje priroritet, kao i lobiranje za uvoz i uzgoj GMA semena i hrane. Spisak oblasti u Srbiji koje su u sferi interesovanja USAD-a nije mali, kao ni spremnost koju pokazuje američka vlada, koja se za sada ogleda tako, što u svakom prilogu na TV „uskoči u kadar” američki ambasador, koji kao da je savetnik srpske vlade za investicije, razvoj privrede, nauke, poljoprivrede, industrije itd.

I kad dobar analitičar ( a u Srbiji analitičari izrastaju svake noći) koje mi na žalost nemamo, malo začeprka dublje po ovoj temi, svuda će da iskoči kao američki ambasador na državnoj TV – CIA. Da, snajka, CIA. Nije teško sada shvatiti za šta je planirana i šta sada radi organizacija USAID , koja čini dobra drugima, akoja u korist Amerike. Treba samo malo tragati po američkim sajtovima i čitati izveštaje koje ta i slične organizacije podnose raznim senatskim odborima. E pa tu ćete naći i koliko su iznosile razne donacije Srbiji, a kolika nam je bila korist od njih. I zato hvala IREX-u što odlazi iz Srbije i rado bi se zahvalio da ne budemo više u planovima pomoći USAID-a.  


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP