Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 97053
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6561681
Ko je na sajtu?
Imamo 44 gosta na mreži

ŠTO SVIJET MORA ZNATI O USAID-U


07.08.2013. / ree-Akademediasrbija

Bolivijski ministar objašnjava zašto su protjerali USAID iz zemlje.....

Jedan od bolivijskih ministara, Juan Ramon Quintana, dodatno je pojasnio odluku bolivijske vlasti da se iz zemlje izbaci američka agencija USAID (opširnije o izbacivanju: Bolivijski predsjednik Evo Morales potjerao američki USAID iz zemlje).

"Izbacivanje USAID-a će omogućiti proces promjene koji je na snazi u zemlji", ističe Quintana. "Radi se o držvnoj odluci s ciljem očuvanja stabilnosti naše demokracije, očuvanja državne sigurnosti i procesa suverenog odlučivanja po pitanju ekonomske transformacije koju podupire bolivijski narod", istaknuo je.

U razgovoru za državnu televiziju Quintana je rekao kako je USAID stigao u Boliviju 1964. s navedenim ciljem promocije održivog razvoja, zdravlja i ekoloških projekata, između ostalog, no - ističe bolivijski ministar - rad USAID-a nije smanjio siromaštvo u zemlji jer su zapravo imali druge namjere.

"Za vrijeme neoliberalne ere USAID je uvjerio stanovnike Bolivije da će prodaja strateških poslovanja dovesti do razvoja zemlje. U isto vrijeme USAID je kontrolirao zemlju bez ikakve opozicije, jer su desničarske stranke sve više uživale u dolarima koji pristižu iz USAID-a. Ovdje ne govorimo o nikakvoj nevinoj filantropskoj agenciji SAD-a koja se brine o Boliviji i ostatku svijeta. USAID je zapravo američka insitucija stvorena sa svrhom širenja političke kontrole i stavljanja svake opozicije u sklad s američkim interesima", rekao je te istaknuo kako unatoč milijardima dolara, stanovništvo Bolivije ostalo je siromašno. Također navodi kako agencija USAID nikada nije pristala dati izvještaj o svojim radnjima.

"Proveli smo rigorozno istraživanje i ono što stanovnici moraju znati jest SAD taj novac ne koristi za pomaganje siromašnima već u svrhu očuvanja vlastitih stareteških intersa izvan granica SAD-a. U konačnici ova naša odluka vezana je uz dostojanstvo naše zemlje jer ne možemo nastaviti živjeti uz stvari koje smo naslijedili od stare republike", zaključio je Juan Ramon Quintana.

/ Vijesti /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP