Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100435
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616199
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

ČIKA BOTA SRPSKOJ DECI


30.7.2010. / Akademediasrbija

Piše : Marko Matić

Dobro došli u srednji vek

U danu kada se gotovo čitav svet sa zabrinutošću pitao kojim je putem krenula Srbija koja je ishitrenim podnošenjem rezolucije u UN ušla u otvorenu konfrontaciju sa najmoćnijim zemljama sveta, predsednik Boris Tadić i njegov ključni koalicioni partner Ivica Dačić priredili su pravu egzibiciju prilikom posete dečijem letnjem kampu na Tari.

U zanosu igre, leva i desna glava srpskog državnog orla objašnjavale su zbunjenim mališanima šta to znači biti Srbin, čemu služi policija, kako je to biti u srednjem veku i mnoge druge zanimljivosti koje će im nesumnjivo biti od koristi ukoliko budu živeli u Srbiji 21. veka

U trenutku dolaska ovih neozbiljnih gostiju deca iz srpskih enklava na Kosovu bila su okupirana radionicom pod čudnim nazivom „Srpski kod“ u kojoj su govorili o sopstvenom identitetu, istoriji i tradiciji. “A ko je sagradio Studenicu”, zapitao je Tadić male učesnike radionice Srpski kod, pošto je čuo da su učili srednjovekovnu srpsku istoriju.

“Stefan Nemanja 1196. godine. Studenicu zovu majkom srpskih crkava”, horski, bez dirigenta su odgovorila deca.

“Ponekad se i ja tako osećam, kao u srednjem veku”, poverio im je sopstvene intimne tajne predsednik Srbije koji je u predizbornoj kampanji najavljivao siguran put u evropsku budućnost.

Da bi se do srećnije budućnosti došlo moraju se ispuniti prethodni uslovi sadržani u “Srpskom kodu”. “Biti Srbin znači postati dobar čovek”, objasnio je predsednik Tadić tajnu našeg malog, od zdravog razuma odvojenog sveta.

U kreativnoj etnoradionici deca su gostima demonstrirala veštine tkanja predmeta od vune i ručnog pravljenja lutki od prediva i sunđera, a u radionici lekovitog bilja mali vidari su Tadiću i Dačiću poklonili po struk hajdučke trave, kako bi što pre zacelili ljute Haške rane zadobijene u poslednjem Kosovskom boju, koji se vodio pred sudom u Holandiji.

Dirnut prigodnim darovima i veštinama na kojima će se zasnivati buduća srpska ekonomija nakon pustošenja Mlađana Dinkića, predsednik  Tadić je sa suzama u očima sa Srpčićima zapevao “Tamo daleko”, nakon čega je održao odu zahvalnosti organizaciji Naša Srbija koja se dosetila da buduće srpske naraštaje povede na srednjevekovnu ekskurziju.

Dekodiranje srpskog koda uživo

„Naša Srbija postala je, evo, jedno dobro odraslo dete od deset godina. Meni je Naša Srbija omogućila veliko zadovoljstvo da upoznajem decu iz svih naših krajeva. Evo danas sam upoznao i Bojana iz Koritišta koji se pentra po ovoj veštačkoj steni. Kako bih ja njega sreo da nije Naše Srbije?“, pojasnio je Tadić stvarne istorijske dimenzije svoje piknik posete. Po njegovim rečima, na Taru „dragulj među planinama Srbije“, dolazio je još kao dete kada je imao 10 godina.

„Moram vam reći da su ta sećanja veoma snažno ukorenjena u meni, sve što mi se tada dešavalo pamtim i danas. Verujte, svako jutro, dan i veče koji vam se ovde dogode biće zapamćen u vašim životima u mnogim narednim decenijama, ja sam vam živo svedočanstvo o tome.

Znači, otvorite oči, dobro osluškujte, udahnite ovde vazduh i sve svoje prijatelje pokušajte da uvedete u svoje pamćenje sasvim duboko. Budite sigurni da ćete ih pamtiti čitavog života“, kazao je deci predsednik Srbije.
 
Ovo "živo svedočanstvo" je tom prilikom nesvesno otkrilo tajnu porekla članova svog kabineta i ljudi koji obavljaju najvažnije funkcije u zemlji, a za koje niko živi ne zna odakle su se pojavili niti su učestvovali na bilo kojim izborima, koji su u Srbiji održavani poslednjih dvadeset godina.

Kad porasteš, bićeš Srbin: Tadićeva poruka deci

Nakon Tadića, deci se obratilo i levo plućno krilo vladajuće koalicije u Srbiji. Videvši decu, Ivica Dačić se prisetio čuvenog mitinga na Gazimestanu i Ušću, kada je kao mali pionir stajao iz Slobodanovih leđa. U napadu nadirućih emocija Ivica je deci održao govor dostojan događanja naroda s kraja osamdesetih.

„Naš zadatak je da obezbedimo da vam život bude miran i siguran, bez nasilja, da se borimo protiv kriminala. Kao policija da vam obezbedimo mir, a kao političari da vam život bude srećan, bez ratova i stradanja, da zaštitimo interese naše države“, istakao je Miloševićev šegrt u obraćanju učesnicima dečijeg mitinga na Tari.

Nakon nebeskih oda i krupnih reči na scenu su stupili i pripadnici MUP, protivterorističke i Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, saobraćajne i konjičke policije, koji su deci prezentirali atribute moći,  o kojima im je govorio ministar policije.
 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP