Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 97053
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6561685
Ko je na sajtu?
Imamo 46 gosta na mreži

ПЛАН ЛАЗАРА КРСТИЋА НОВА ЗАДУЖИВАЊА, ОТПУШТАЊЕ РАДНИКА, РАСПРОДАЈА ДРЖАВНЕ ИМОВИНЕ


20.08.2013. / pee-Академедиасрбија

Како београдски дневни лист “Блиц” у Немањиној 11 сазнаје већ је договорено неколико мера и потеза који ће Крстић повући, међу којима су нова задуживања Србије са дупло већим каматама него што је Србију задужио претходни министар Динкић – путем продаја државних обвезница; продаја Телекома, најпрофитабилнијег српског јавног предузећа који својим приходима редовно попуњује државни буџет Србије и још неколико профитабилних државних компанија.

 Такође је договорена и реформе великих система које ће се извести тако што ће се отпусти велики број запослених у тим државним службама. Другим речима, Србију чека сурова приватизација свега што је вредно у нашој држави, где ће највреднији део те имовине завршити у рукама странаца. Крстић је током  разговора разговарао са потпредседником Владе Александром Вучићем и прихватио да 26. августа на седници Скупштине Србије буде именован за члана Владе и министра финансија. Први кораци заправо биће спровођење акционог плана који је Вучић већ предочио Крстићу . Тако ће већ у септембру уследити нова продаја државних еврообвезница од милијарду долара, чиме би се обезбедило редовно измирење свих обавеза државе до марта 2014.

„Буџет сада располаже са довољно новца за финансирање свих обавеза. Али Влада је пре месец дана усвојила одлуку да се дозволи нова емисија еврообвезница, ангажован је саветник за овај посао, али се чека најбоља цена на светском тржишту „, објашњава извор „Блица“.

Међутим, Србија данас тешко може да прода државне обвезнице по камати која је добијена пролетос. Тада смо продали записе на седам година уз камату од 4,8 одсто, док је сада цена око 7,5 одсто. „Чекаће се најбољи моменат, али је већ сада јасно да уколико се обвезнице издају на десет година, цена може бити око 7,5 одсто, док за оне петогодишње морамо понудити камату од 6,1 одсто“, објашњава извор „Блица“.

Нови министар финансија имаће задатак да до краја спроведе решавање питања 179 фирми у реструктурирању, за шта већ постоји план. Тај посао мора да се оконча до средине 2014. године. Осим тога, добиће и налог да изврши наплату заосталих дуговања за порезе од свих активних фирми. „Током јесени објавиће се позиви за приватизационе саветнике који би припремили тендере за све фирме у власништву државе за које је постигнут консензус о продаји. Ту су, пре свих, „Ресавица“, али и „Телеком“, који дефинитивно не може да издржи темпо који задаје конкуренција.“

Хоће ли се наћи већински или мањински партнер, питање је процене која ће се донети након изјашњавања свих оних који су до сада показали интересовање за стратешку сарадњу са државом у националном телеоператеру – тврди извор „Блица“. Представници Владе Србије су, како нам је потврђено, већ започели разговоре са представницима Светске банке о стратешком партнерству у „Дунав осигурању“, док се још увек очекују потенцијални инвеститори у Чачанској банци.

„Могуће је да до краја године Влада Србије понуди на усвајање Скупштини Србије још један ребаланс буџета“, открива извор „Блица“.

Поред тога, током јесени интензивно ће се радити на припреми свега онога што би у наредној години омогућило Србији истинске структурне реформе, о којима се овде претходну деценију само причало. „Отвориће се разговори о реформи пензијског, здравственог, просветног система. Од наредне године ћемо свакако морати да извршимо озбиљнију контролу рада јавних предузећа, али и да почнемо са давно обећаним послом смањења броја запослених у јавном сектору и државној управи“, тврди извор „Блица“.

У Влади Србије, како нам је речено, очекују и нове предлоге, али су ипак свесни да нико нема чаробни штапић за брзо решење нагомиланих проблем.

Хитан разговор са Светском банком
Светска банка је по објављивању информације да Млађан Динкић више неће бити министар финансија објавила да ова институција повлачи свој предлог да Србији одобри 200 милиона долара намењених буџету. У Влади се, ипак, надају да ће по објављивању акционог плана Владе Светска банка променити мишљење.

Kако нам је потврђено, први потпредседник Владе Александар Вучић ће ce видети са директорком Светске банке за земље западног Балкана.

/ Блиц; Васељенска ТВ /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP