Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 96694
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6545029
Ko je na sajtu?
Imamo 48 gosta na mreži

SRBIJA KUPILA HOTEL ZA 2,1 MILION PA GA PRODALA ŠEIKU ZA 1,5 MILIONA EVRA


22. 08. 2013. / ree-Akademediasrbija

Vlada Srbije prodala je hotel Jugobanke na Kopaoniku kompaniji iz UAE "Propreti investment LLC", koja je u vlasništvu šeika Muhameda bin Zajeda, za 1,5 miliona evra iako je pre toga Direkcija za imovinu isti objekat otkupila od dotadašnjih suvlasnika za 2,1 milion evra.

 Država Srbija je ovim kupoprodajnim ugovorom tako izgubila 600.000 evra, a razlika u ceni se pravda sporazumom između Emirata i Srbije, koji je ratifikovala Skuprština Srbije 15. marta ove godine.

Po tom sporazumu, kojim je predviđeno da saradnja dve zemlje obuhvata sticanje nepokretne imovine u državnom vlasništvu, ka i zajedničko ulaganje u projete koji uključuju nepokretnu imovinu države Srbije, objasnili su iz Direktcije.

"Ova odluka o prodaji hotela Jugobanke kompaniji iz Abu Dabija doneta je na osnovu zaključka Vlade Srbije od 15. jula, a hotel je prodat neposrednom pogodbom. Osnov za zaključak Vlade o prodaji odmarališta na Kopaoniku bio je sporazum između Ujedninjenih Arapskih Emjirata i Republike Srbije, potpisan 17. februara 2013. godine, a ratifikovan u Skupštini Srbije 15. marta. Srbija se obavezala da će prodati određenu nepokretnu imovinu subjektima u UAE ili će investirati zajedno sa njima, po pravilima i pod uslovima dogovorenim sporazumom, što će biti regulisano posebnim kopoprodajnim ili drugim ugovorima.

Međudržavnim sporazumom regulisano je i da ugovori, sporazumi, programi i projekti neće biti predmet javnih nabavki, javnih tendera, javnog nadmetanja i sličnih procedura utvrđenih u skladu sa zakonodavstvom Srbije", kažu u direkciji.

Poslaničke grupe koje su glasale protiv ovog sporazuma tvrde da je ova kupoprodaja štetna za dravu i upozoravaju da sve mora da se preispita.

"Ovo nije jedini sporazum koji je poslanička većina ratifikovala, a koji nije u interesu Srbije. Poslanici unapred odobravaju postupke Vlade, a ne zna se pod kojim uslovima će se neki sporazumi realizovati. Tako je i u ovom slučaju jer prosto je neverovatmo da se iz budžeta baci 600.000 evra, kolika je razlika u ceni, a na štetu građana Srbije. Nažalost, vo nije jedini slučaj. Imamo mnogo takvih sporazuma u poljoprivredi, ekologiji, ali to niko ne kontroliše", kaže poslanik DSS-a Milica Vojić Marković.

/ Izvor: Naše novine /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP