Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 123009
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6927260
Ko je na sajtu?
Imamo 44 gosta na mreži

ЖИВОТ ДОМОВИНИ, ЧАСТ НИКОМЕ !


22.08.2013. / pee-Академедиасрбија

Светлана Калмикова

У Руској армији обележава се чувени датум. Пре 70 година, 21. августа 1943. године, донета је одлука о формирању суворовских војних школа. Све ове године њихови васпитаници чинили су елиту официрског корпуса.

 Многи од њих су постали прослављени војни званичници, талентовани руководиоци, као и политичари, научни, културни посленици, уметници. У тим школама припремају полазнике да служе Отаџбини не смао на војном, већ и цивилном попришту.

Сваки суворовац може да се назива кадетом, али ни један кадет не може да се назива суворовцем – овај израз за дуге године претворио се у изреку васпитаника суворовских војних школа.

Одлука о њиховом формирању донета је у години прелома Великог Отаџбинског и читавог Другог светског рата. Август 1943. године. Црвена армија је разбила фашистичке трупе на Курској дуги и почела победоносно напредовање на Запад. Али остало је на стотине разорених градова и села. На хиљаде деце изгубило је родитеље. Брига о сирочади је легла у основу специјалне одлуке о формирању суворовских војних школа. Главни задатак био је дати деци чији су родитељи погинули на фронту васпитање и образовање, као и припремити их за војну службу. 1943. гдине било је отворено 9 суворовских школа. А за децу морнара основане су Тбилиска, Ришка и Лењинградска нахимовска војно-поморска школа. Већ годину дана касније на три хиљаде места ових школски установа конкурисало је 60 хиљада ученика.

Одлучено је да школа буде названа у част прослављеног руског војсковође Александра Суворова. Он се сматра код војника узором храбрости и службе на благо Отаџбине, истиче доктор историје, шеф Центра за историју ратова и геополитику Института за општу историју РАН Михаил Мјагков.

Суворов је ушао у борбени летопис наше Отаџбине као генијални војни мислилац и велики војсковођа, као пример за све наше војнике. Он је стекао славу непобедивог восковође. Управо на таквом примеру треба да васпитавамо будуће војнике. Да наследе славне борбене традиције херојских отаца који су се борили у претходним ратовима и у време Великог Отаџбинског рата. Много од оног што је коришћено у суворовским војним школама било је наслеђено од кадетских корпуса царске Русије. Предавачи и начелници су били бивши кадети и официри царске армије.

         

                                                          Живот домовини, част никоме!

Од сирочади која је остала после рата било је потребно васпитати не само добре професионалце, већ и храбре, благородне људе. Бити суворовац значило је бити најбољи у свему, говори Михаил Мјагков. Певање, клавир, плес, сви ови предмети, укључујући правила официрске етике, понашања за столом, разговора са дамама, упоредо са аритметиком, граматиком, писмом, војним дисциплинама, били су на програму обуке будућих официра. Школовање је трајало 7 година. То је био затворени пансион који је имао за циљ припрему ученика за будућу војну службу.

Данас суворовске школе у Русији преживљавају период реформи. Оне су усмерене на то да учине образовање савременијим. У школске планове укључени су сви предмети средње школе. Велика пажња поклања се физичкој припреми и војним дисциплинама. Јер главни циљ је васпитавање будуће елите армије 21. века, истиче педагог Московске суворовске војне школе Владислав Тутин.

Главни задатак данашњих суворовских школа је да васпитају генерацију која стасава у традицијама верности и заштите своје домовине. Задатак суворовских школа је претходна војна обука за даљи упис сувороваца на универзитете Министарства одбране Руске Федерације и у друге безбедносне структуре.

За 70 година суворовске школе су припремиле на хиљаде генерала и на десетине хиљада официра. Многи од њих су постали Хероји СССР и Русије.

Тренутно у Русији и даље ради девет суворовских школа, две се налазе у Москви. Обуку у суворовским и нахимовским школама, као и кадетским корпусима пролази око 9000 ученика. Непромењиво остаје једно – појам официрске части који се васпитава код младих сувороваца.

Њихова обавезна девиза је: Живот домовини, част никоме!

/ Сајт paдиja Глас Русије ;  Фото: РИА Новости /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP