Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 96698
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6545054
Ko je na sajtu?
Imamo 57 gosta na mreži

REVIZIJA ISTORIJE NA ŠTETU SRPSKOG NARODA U VOJVODINI – ZLOČINI FOLKSDOJČERA KAO ” TRAGIČNA OKOLNOST


28.08.2013. / ree-Akademediasrbija
Piše : Siniša Kostić

Zverstva nad Srbima u Drugom svetskom ratu tretiraju se kao ” nepravedna istorija”

 Srpskom narodu se sve više nameće  revizija istorije, traži priznanje svih mogućih i nemogućih krivica, proglašenje Gavrila Principa teroristom i  ko zna šta  još. U Vojvodini je takođe na delu revizija istorijskih događaja, a sve zarad ” tolerancije”,  pa se bacaju u zaborav i zverstva koja su u Drugom svetskom ratu počinili Nemci folksdojčeri ili hortijevci, honvedi i drugi fašisti nad srpskim narodom.
Ovih dana je Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu i predsednik PO DS za Vojvodinu, primio, kako je zvanično navedeno,  ” delegaciju podunavskih Švaba”, a u stvari direktnih potomaka folksdojčera. U duhu  tolerancije i širokogrudosti,  Vasin je rekao da je svaki nemački građanin apsolutno dobrodošao ” da kupi kuću ovde”.

- Istorija je često veoma tragična i nepravedna. Ipak, stanovnici Vojvodine su istrajni u nastojanju da se povezuju sa narodima koji su pod tragičnim okolnostima bili prinuđeni da napuste naš region. Budući da je evropski region, Vojvodina je podsticaj i lokomotiva na putu Srbije ka Evropskoj uniji i evropskim vrednostima. Zahvaljujući upravo pomenutoj činjenici, od 2000. godine evidentiran je značajan porast broja posetilaca koji su, ili pak čiji su preci, živeli na ovim prostorima – rekao je Vasin.

                  

                     "Zasluge" Folksdojčera: Obešeni Srbi pohvatani na ulici u Pančevu 1941. godine

Međutim, nijednom rečju nije pomenuo  zbog kakvih su „ tragičnih okolnosti“ Nemci  folksdojčeri i članovi njihovih porodica morali da odu iz Vojvodine po okončanju Drugog svetskog rata. Sve ovo treba imati u vidu i kada su u pitanju otvoreni nagoveštaji iz sadašnje  Nemačke da će jedan od uslova za ulazak Srbije u EU biti najpre rehabilitacija folksdojčera, a zatim i povraćaj imovine širom Vojvodine njihovim potomcima. Slično je pokušano i sa češkim folksdojčerima u Sudetskoj oblasti, ali su Česi bili istrajni i sprečili su takav scenario. Istoričar dr Drago Njegovan  jedan je  od najtemeljitijih istraživača o tome šta se tih tragičnih godina događalo sa Srbima u Vojvodini i kakva je u svemu tome bila uloga folksdojčera.

- Lamentirati danas nad sudbinom Nemaca izvan Nemačke posle Drugog svetskog rata spada u odvratnu reviziju istorije. Povratiti njihova predratna prava ili prava koja su imali tokom hitlerovske okupacije Evrope, bio bi ravan naknadnoj Hitlerovoj pobedi.Preživeli Nemci svoje stradanje krajem Drugog svetskog rata sada nazivaju genocidom, nadajući se da će naknadno ostvariti pravo i na restituciju imovine koja im je oduzeta kao naknada za ratnu štetu koju su oni napravili. Da nisu zapalili srpske kuće po Lici, ne bi svoje izgubili u Bačkoj. Da nisu ubijali nevine, ne bi im se sudilo. A sudilo se malom broju odgovornih i mnogi  su izmakli pravdi – ističe Njegovan.

On navodi da su Nemci u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, njih oko 500.000, većinom  bili za Rajh, nacizam, antisemitizam i  antislavizam.
- Većina  vojno sposobnih ,oko 40.000,  je otišla u nemačke vojne formacije kao što su Vermaht i SS,  kao i u zloglasnu  “Princ Eugen“ diviziju, koja je počinila mnoga zverstva nad Srbima. Naši Nemci su potpuno vezali svoju sudbinu za sudbinu Hitlerove Nemačke.  Od 500.000 folksdojčera skoro 100.000 je bilo u nemačkim uniformama, što je bilo  20 odsto od ukupnog broja .Ako znamo da je pola od 500.000 Nemaca u Jugoslaviji bilo ženskog pola, te da je od druge polovine bar 100.000 bilo muškaraca ili premladih ili prestarih za ratovanje, čini se da je svaki vojno sposobni folksdojčer bio direktni agresor, tj. pripadnik nemačke oružane sile – navodi Njegovan.

Jedan od najtežih zločina u Drugom svetskom ratu koji su počinili folksdojčeri, pripadnici zloglasne ” Princ Eugen” divizije je onaj u crnogorskom selu Velika 28.jula 1944. godine. Zločin je počinjen u sadejstvu sa divizijom ” Skenderbeg”,  sastavljenoj isključivo od kosmetskih Šiptara.
-  U malom selu Velika, nedaleko od Čakora, za samo dva sata i 15 minuta pobijeno je, zaklano i spaljeno 428 dece, devojaka, žena, starica i staraca. Razularena rulja u esesovskim uniformama, uz asistenciju balista i vulnetara iz Plava i Gusinja, izvršila je stravični pokolj.Dan ranije su u selo poslali glasnika Sahit Hodžu, koji je obavestio Veličane, ako se neko sutradan ne nađe u svom domu, da će mu kuća biti spaljena. A onima koji ostanu garantuje se da im se ništa neće dogoditi, već bi trebalo da spreme hranu za vojsku i da pomognu pri nošenju materijala za opravku porušenih mostova prema Čakoru – svedočio je istoričar Pavle Dželetović Ivanov.

Međutim,  znajući ko dolazi, odrasli muškarci i dečaci, sklonili su se u zbegove. Zločince su dočekala deca, starci i ženska čeljad. Selo je opkoljeno sa svih strana i onda se uz zveket oružja, začulo štektanje mašinki, pucnjava iz pištolja i pušaka, zapraštale su i bombe. Zajedno su delovali vojvođanski Nemci ili kako ih danas iz milošte nazivaju podunavske Švabe  i šiptarske  horde.
Divizija ” Princ Eugen” osnovana je od dobrovoljaca  dunavskih Nemaca, u martu 1942. godine u Beloj Crkvi. Nemci u Bačkoj su prednjačili, dajući pri formiranju 16.527 dobrovoljaca.


 Komentar Urednika Slobodana Maričića:

Izjave koje poslednjih godina daju predstavnici vlasti potomcima nemačkih zločinaca su prešle i poslednji prag dostojanstva. Takve izjave i sramno ponašanje nisu samo za osudu već i kažnjavanje.

Zašto potomci folksdojčera ne smeju da bilo šta prigovore u Poljskoj, Češkoj ili Rudsiji gde je svaki zločinac dobio zasluženu kaznu.

Više o mom stavu pogledati na stranici "Naše knjige" na ovom portalu.


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP