Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 97053
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6561645
Ko je na sajtu?
Imamo 40 gosta na mreži

ČIME SIRIJA MOŽE UZVRATITI AMERIKANCIMA I NATO II deo


02.09.2013. / ree-Akademediasrbija

Aljoša Dimitrijević

Velika vojna analiza 2

Razvoj situacije u vezi sa Sirijom i njenom daljnom sudbinom se mijenja iz sata u sat. Nakon izlaska prvog teksta pojavile su se informacije u medijima o još jednom mogućem vidu preventivnog ili ofanzivnog napada sirijske vojske na protivničke snage,a koji nismo spominjali.

 Ove nove informacije koje je u eter pustio britanski The Guardian moramo uzeti sa rezervom. One govore o uporabi sirijskih aviona kao kamikaza koji bi se zabijali u zapadne avione. Ova konstatacija nema puno logičkog osnova,da je rečeno da će se avioni zabijati u brodove NATO alijanse,onda bi to i imalo nekog smisla. No, da se mi vratimo pregledu snaga sa kojima raspolaže sirijska vojska i njenoj mogućoj upotrebi.

Protu-zračna obrana

Sadašnje stanje sirijske protu-zračne obrane svakako da nije jednako onom stanju prije početka sukoba. Pobunjenici su osvajanjem određenih vojnih lokacija,a i svojim djelovanjem sigurno uništili određen broj kapaciteta sirijske protu-zračne obrane. I pored određenog razaranja najvjerojatnije je da je jezgra PZO-protu-zračne obrane ostala netaknuta,jer je većina sirijske PZO skoncentrirana u obalnom dijelu i u regiji Damaska koji je većim dijelom tijekom čitavog tijeka sukoba bio u rukama regularne vojske. Samu protu-zračnu obranu možemo podijeliti u sustave velikog,srednjeg i malog dometa. Također možemo izvršiti i podjelu prema pokretljivosti na nepokretnu PZO i pokretnu PZO. Radi lakšeg sagledavanja situacije i snaga predstaviti ćemo sirijsku PZO po ovom principu na nepokretnu,koja je u sirijskom slučaju većeg dometa i pokretnu koja ima manji domet,ali je i znatno teža meta za zapadnu avijaciju i krstareće rakete.

Sustav S-200

Sustav sa trenutno najvećim dometom unutar sirijske PZO je sovjetski s-200 po NATO klasifikaciji SA-5 gammon. S-200 posjeduje izuzetno velike rakete dometa do čak 300 kilometara koje se kreću velikom brzinom do čak osam maha u određenim dijelovima leta,a mogu dosegnuti ciljeve na visinama do 40 kilometara. Problem ovog sustava je zastarjelost,a to se prije svega odnosi na radar 5N62 kod kojeg postoji velika mogućnost elektronskog ometanja. Ovaj sustav je već dugi niz godina u uprabi i stručnjaci sa zapada su imali puno vremena da prouče njegovo djelovanje i da stvore niz elektronskih protumjera. Iako na papiru djeluje kao velika prijetnja zapadnim avionima,to ne mora značiti, jer je Libija imala daleko veći broj ovih sustava 2011. godine,a koji nisu imali nikakvog učinka,pitanje je da li su i djelovali uopće.

Svakako zbog velikog dometa samog sustava i velike moguće prijetnje po zapadna zrakoplovstva ovaj sustav će se naći prvi na udaru zapadne koalicije. Pored svega toga on je još i statičan,a njegova mjesta baziranja su dobro poznata. Djelovanja ovog sustava u prošlosti i njegovo uspješno djelovanje je poprilično skromno,ali on i dalje ostaje kao sredstvo odvraćanja zbog svog ekstremno velikog dometa.

Sustav S-75 poznatiji kao Dvina ili po NATO klasifikaciji SA-2 predstavlja poprilično zastarjeli sovjetski sustav koji je namijenjen uništavanju velikih ciljeva,slabih manevarskih sposobnosti tipa bombardera na većim udaljenostima i visinama. Domet njegove rakete je do 45 kilometara, ali je zbog zastarjelosti i punjenja rakete na tečno gorivo povučen iz većine zemalja koje su ga posjedovale.

Dvina se veoma dobro pokazala u Vijetnamu gdje je oborila popriličan broj američkih aviona, ali je postala svjetski poznata kada je oborila U-2 iznad sovjetskog teritorija sa pilotom Gary Powers-om. Danas ovaj sustav ne predstavlja veliku prijetnju zapadnoj alijansi u mogućem napadu,jer ga je moguće veoma dobro elektronski ometati.Maketa s prikazom sustava s-75 DvinaPoložaji i obujam mogućnosti djelovanja sustava S-75 Dvina u SirijiDjelovanje sustava Dvina S-75

Sustav S-125 poznatiji kao Neva ili po NATO klasifikaciji SA-3 je sustav koji je obično išao kao nadopuna gore spomenutom sustavu SA-2. Neva ima manji domet do 35 kilometara i krajnju visinu leta ,ali ima dosta bolje manevarske sposobnosti od Dvine. U zadnje dvije dekade ovaj sustav je imao određene modernizacije i stavljen je na pokretne sisteme,kao što su šasije kamiona ili tijelo tenka t-55.S-125 ima znatno bolje sposobnosti da izdrži elektronska ometanja od sustava S-75.

Najveći vrhunac slave ovog sustava zbio se za vrijeme agresije NATO koalicije na SRJ 1999te godine,tada je Neva oborila po prvi put u povijesti jedan stealth avion,avion smanjene radarske vidiljivosti f-117A Nighthawk.

Drugi oboreni avion iznad SRJ F-16 je također oboren ovim sustavom. Određenih uspjeha ovaj sustav je imao i u Pustinjskoj oluji 1991. godine oborivši nekoliko aviona zapadne koalicije.Pored svoje zastarjelosti Neva se pokazala kao izuzetno sposoban protivnik prije svega obaranjem stealtha,te stoga zapadnoj kolaciji svakako prijeti određena doza opasnosti od SA-3 sustava.Raketni lanser sustava NevaZanimljiv detalj:vrata na jednom od dijelova sistema NEVA koji je pripadao vojsci ondašnje SRJ.Raspored i domet sirijskih sustava SA-3 Neva.ispaljivanje rakete raketnog sustava Neva

Sustav S-125 Pechora 2M

Ovo je u stvari pokretna i modernizirana varijanta gore spomenute Neve S-125. Rusi su izbacivanjem Neve uvidjeli prazan hod i velik potencijal ovog sustava za modernizacijom, posebno na međunarodnom tržištu. Odlučili su napraviti potpunu modernizaciju svih dijelova sustava i staviti ga na pokretnu osnovu. Prvi veliki posao je bila modernizacija egipatskih s-125 u sustav koji je dobio ime Pechora 2M.Sirijska vojska je kupila određen broj ovih sustava u vrijednosti od 200 milijuna dolara. Pretpostavka je da su svi dostavljeni 2011te godine. Domet rakete Pechore 2M je do 18km u visinu i do 25km u daljinu. Ovaj sustav,moderniziran,pokretan, s velikim dometom bi mogao predstavljati jednu od najvećih opasnosti po NATO avione.djelovanje sirijske pechore 2M po ciljevima u zrakuSustav Pechora sirijske vojske
Sustav Kub

Ovaj sustav je stvoren da bi zaštitio jedinice kopnene vojske u svom napredovanju ili u redovnom raspoređivanju na bojištu. NATO klasifikacija sustava je SA-6,a sam PZO sistem KUB je postavljen na vozilo s gusjenicama. Tijekom godina KUB je prošao niz modernizacija i usavršavanja svih dijelova. Sirijska vojska ima popriličan broj ovih sustava, ali je problem sama tehnološka prevaziđenost SA-6 i to što zapadne snage znaju mnogo o elektronskom djelovanju i ometanju istog.

KUB se dobro pokazao u Yom Kippur ratu gdje je oborio određen broj izraelskih aviona,a izraelski piloti su ga zvali 'tri prsta smrti' aludirajući na tri rakete koje su postavljene na pokretnu šasiju sustava. Određenog uspjeha SA-6 je imao i tijekom pustinjske oluje iznad Iraka 1991. godine oborivši nekoliko aviona zapadne koalicije.

               

                                                      Vojni sadržaji i naoružanje  sirijske armije 

Vjerojatno najpoznatije obaranje koje je postigao KUB je ono za vrijeme ratnih događanja na Balkanu devedesetih,kada je oboren američki f-16 iznad Bosne 1995. godine od strane VRS-a. Po ovom događaju je snimljen i hollywoodski film 'Behind Enemy Lines'. Taktika upotrebe KUB-a za vrijeme NATO agresije na SRJ 1999. godine je bila - ispali i promjeni položaj u što bržem vremenu. Zahvaljujući dobroj obučenosti i velikoj pokretljivosti sustava,došlo je do uništenja veoma malog broja KUB-ova od strane NATO snaga,ali je isto tako i učinkovitost sustava bila gotovo do nikakva. Ispaljen je velik broj raketa,ali nije bilo potvrđenih pogodataka NATO aviona.KUB ili po NATO klasifikaciji SA6 Djelovanje sirijskog KUB-a na vježbiPokrivenost sirijske teritorije sustavom SA-6

Sustav Buk

Ovaj sustav predstavlja duboku modernizaciju gore pomenutog KUB-a.Vizuelno se razlikuju po samom vozilu koje nosi rakete zemlja-zrak i to četiri umjesto prijašnje tri. Kod BUKa svako pojedinačno lansirno vozilo je dobilo vlastiti radar za kontrolu vatre te su tako znatno poboljšane mogućnosti praćenja i gađanja različitih ciljeva u zraku. NATO klasifikacija sustava je SA-11,ali pošto je tijekom eksploatacije BUK-a došlo do niza modernizacija na njemu,došlo je i do promjena NATO klasifikacije,tako da počevši od verzije BUK M1-2 ovaj sustav se klasificira kao SA-17.

Sirija posjeduje u svom arsenalu kako stariju verziju SA-11, tako i najnoviju verziju BUK M2E koja je kupljena od Rusije ugovorom vrijednosti od milijardu dolara. Polovina ovih najnovijih sustava je dostavljena u periodu 2010-2011,a polovina je trebala biti dostavljena tijekom ove godine, a vjeruje se da je dostava i izvršena zbog velikog broja ruskih vojnih teretnih brodova koji su pristajali u sirijsku luku Tartus,a vjerojatno ne bi prelazili toliki put prazni.

Ruski dužnosnici su potvrdili da ispunjavaju ranije ugovorene isporuke oružja za Siriju,a ovo je svakako jedna od njih. Rakete 9M317 najnovije verzije BUK-a M2E koji je u posjedu sirijske vojske imaju maksimalni domet do 50 kilometara u daljinu i do 25 kilometara u visinu. Ova najnovija verzija je sposobna u velikoj mjeri oduprijeti se elektronskim ometanjima, veoma je pokretna i moderna i kao takva predstavlja najveću prijetnju savezničkim avionima u čitavom sustavu sirijske protu-zračne obrane. Zanimljivo je da je BUK imao dosta uspjeha u obaranju upravo ruskih aviona i to za vrijeme rata u Gruziji 2008. godine. Tada su oborena tri ruska SU-25 aviona i jedan veći izviđački TU-22MR. Gruzija je kupila ove sustave od Ukrajine malo prije početka ovog rata.

Ukrajinci su prodali svoje BUK-ove koji su bili na operativnim položajima uništavajući tako svoj sustav PZO. Kada su ovakav uspjeh u Gruziji imale nešto starije verzije BUK-a možemo pretpostaviti da bi veliki uspjeh mogla imati i najnovija verzija BUK M2E na strani sirijske vojske.Dio sustava BUK,lansirno vozilo na gusjenicamasirijski sistem BUK tijekom vježbi održanih krajem 2011. godine izvodi gađanje meta u zrakuTransport sirijskog BUK-a blizu Damaska 2013. godine,vrlo je moguće da se radi o ruskoj isporuci najnovijih BUK M2E sustava.

Sustav Pantsir S1

Ovaj sustav NATO klasifikacije SA-22 Greyhound predstavlja daljnu modernizaciju sustava Tunguska. Sastoji se od kombiniranih oružja, kako od lansera raketa zemlja-zrak tako i od dva protu-zračna topa kalibra 30mm. Sustav se deklarira kao protu-zračni za ciljeve na malim i srednjim visinama i daljinama, zamišljeno je da vrši obranu jedinica vojske na terenu ili za obranu daleko skupljih i moćnijih sustava kao što je S-300. Pansir S1 je postavljen na vozilo s kotačima te je kao takav veoma pokretan,izuzetno je moderan i u stanju je gađati različit dijapazon meta od izuzetno malih do velikih na daljinama do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

Pretpostavka je da je upravo ovaj sustav zaslužan za obaranje turskog aviona RF-4E blizu Latakije u lipnju 2012. godine. Vjeruje se da je svih 36 sustava ovog tipa dostavljeno u Siriju iz Rusije po ugovoru iz 2006. godine u ukupnoj vrijednosti od 700 milijuna dolara. Postoje određene indicije da je Iran platio dio ove isporuke u sklopu pomoći u naoružavanju svog velikog saveznika Sirije. Zbog izuzetno modernih komponenata sustava,pored sustava BUK M2E i Pechora,sustav Tunguska S1 predstavlja najveću opasnost po zapadne avione i krstareće rakete.Sirijski Pantsir S1Sirijski Pantsir S1 tijekom vježbi krajem 2011. godine

Sustav 9k33 OSA

Ovo je posljednji sustav koji ćemo analizirati. Ostali sustavi unutar sirijske vojske kao što su Strijela 1 i Strijela 10 su naoružani s raketama kratkog dometa. Strijele se mogu koristiti za borbu protiv nisko letećih ciljeva kao što su helikopteri, bespilotne letilice ili krstareće  rakete. Pored njih tu je i cijeli niz cijevne PZO koja se koristi u slične svrhe i sa sličnim je karakteristikama kao i Strijela. No, da se mi vratimo na OSA-u koja ima NATO klasifikaciju SA-8.

Smještena na vozilo s kotačima,predstavlja izuzetno pokretan PZO sustav, ali isto tako i sa poprilično skromnim mogućnostima da naškodi zapadnoj avijaciji. U svojoj
operativnoj historiji nema značajniju ulogu. Na vozilu je smješteno od dvije do šest raketa u zavisnosti od verzije maksimalnog dometa do 15 kilometara u daljinu i do 12 kilometara u visinu.sirijska OSAispaljivanje iz sustava OSA tijekom vježbi krajem 2011. godine u Siriji

Konfiguracija terena u Siriji jako pogoduje pokretnim sustavima protiv zračne obrane. Veoma raznovrstan reljef sa različitim tipovima vegetacije omogućava dislociranje pokretne PZO i premještanje na rezervne lokacije nakon ispaljivanja raketa. Pored ovih mogućnosti tu je i širok dijapazon lažnih ciljeva koji omogućavaju imitaciju sirijske PZO. Ovaj način zavaravanja zapadnih trupa se pokazao izuzetno uspješan tijekom NATO agresije na SRJ tijekom 1999. godine.

Najveću opasnost NATO savez po svoje avione treba tražiti u moderniziranim ruskim sustavima BUK M2E, Pechora i Pantsir S1. Iako ugovoreni,a nikad dostavljeni S-300 ne treba toliko žaliti jer ova tri gore pobrojana sustava mogu u velikoj mjeri pružiti žestok otpor eventualnoj agresiji. Ne treba žaliti za onim čega nema,već se treba oduprijeti onim što imaš na rasploaganju,a vidjeli smo da u ovom trenutku Sirija ima tehnike da napravi odlučan otpor, pa čak i najmoderijoj tehnologiji zapada.

Izvori i reference:
http://www.theguardian.com/world/2013/aug/28/syrian-army-kamikaze-against-west-assad
http://www.ausairpower.net/APA-S-200VE-Vega.html
http://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/Sistem-S-200-Angara-SA-5-Gammon.html
http://spioenkop.blogspot.com/2013/03/syria-and-her-air-defense.html
http://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/S-75-Dvina-nekad-i-sad.html
http://www.ausairpower.net/APA-S-125-Neva.html
http://russiamil.wordpress.com/2012/06/29/new-report-on-russian-interests-in-syria-part-2-russianarms-sales/
http://www.ausairpower.net/APA-2K12-Kvadrat.html
http://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/Modernizacija-PVO-sistema-2k12-KUB-M.html
http://www.ausairpower.net/APA-9K37-Buk.html
http://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/PARS-9K37-BUK-M-SA-11-Gadfly.html
http://www.youtube.com/watch?v=pIZg3Go-4aE
http://www.ausairpower.net/APA-96K6-Pantsir-2K22-Tunguska.html
http://www.ausairpower.net/APA-Syria-SAM-Deployment.html
http://www.ausairpower.net/APA-9K33-Osa.html

/ Izvor : Advance.hr /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP