Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121617
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6887656
Ko je na sajtu?
Imamo 45 gosta na mreži

VUČIĆ IGRA NA SVE ILI NIŠTA !


12.10.2013. / ree-Akademediasrbija
Aleksandar Savić

Dosadašnja podrška Vladi Srbije iz EU i SAD jenjava, opozicija postaje sve agresivnija, a stranački rejting SNS-a dostigao je vrhunac

 Najduža predizborna kampanja....

Kada su Ivica Dačić i Hašim Tači 19. aprila parafirali Briselski sporazum, usledila je nagrada Evropske unije u vidu dobijanja datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora za prijem Srbije u članstvo EU najkasnije do januara meseca 2014. godine. Praktično, poslednja prolazna stanica iz Briselskog sporazuma, i glavni uslov EU Srbiji za određivanje tačnog datuma za otpočinjanje pregovora o pristupanju u članstvo EU, i svega u vezi sa tom temom, jesu uspešno održani izbori na Kosovu i Metohiji zakazani za 3. novembar ove godine. Tim činom zaokružiće se u političkom i pravnom smislu pun kapacitet vlasti Prištine na celoj teritoriji Kosova i Metohije, a u skladu sa Briselskim sporazumom integrisati srpska zajednica u kosovski politički i pravni poredak.

Briselska pregovaračka dinamika, njena hronologija, preuzete međunarodne obaveze u velikom delu odrazile su se u proteklih godinu dana i na našu unutrašnju političku scenu. Znatno su uticale na odnose unutar vladajuće koalicije, na odnos vlasti i opozicije, a potom i na personalne odnose najvažnijih stranačkih lidera, prvenstveno Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Dragana Đilasa, ali i medijski neeksponiranog i politički diskretnog, ali vrlo uticajnog predsednika republike Tomislava Nikolića.

Izborna kampanja na Kosovu i Metohiji  zvanično je otpočela. Srpska vlada ima svoju favorizovanu izbornu listu Građanske inicijative Srpska, dok DSS Vojislava Koštunice vodi antiizbornu kampanju i poziva kosmetske Srbe na bojkot tih izbora uz argumentaciju da je reč o fatalnom priznavanju albanske državnosti na Kosovu ukoliko Srbi uzmu učešće u tim izborima.  Upravo odnos prema Briselskom sporazumu i politici prema Kosovu, kakvu vodi s jedne strane SNS i SPS, a s druge strane DSS, zakomplikovao je stanje u Gradu Beogradu.

Iako su Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Vojislav Koštunica dali svojim odbornicima signal za smenu Dragana Đilasa sa položaja gradonačelnika, izostala je iznenadna mogućnost formiranja nove koalicione većine i formiranja vlasti u Beogradu zbog odbijanja Vojislava Koštunice i DSS-a da se nova gradska vlast pravi bez novih izbora. Zato bi, jasna je zakonska dinamika, do 24. oktobra morali da raspišu nove gradske izbore, što neće biti slučaj, već će u Grad Beograd Vlada Srbije uvesti prinudnu upravu i time odrediti novu zakonom ograničenu dinamiku za održavanje vanrednih izbora, koji najkasnije moraju da se održe u februaru mesecu. Može se reći da je to u skladu sa očekivanjima međunarodne zajednice, kao i očekivanjima Vlade Srbije u vezi sa dobijanjem datuma za otpočinjanje pregovora za pristup u punopravno članstvo u EU, koji se u Nemanjinoj 11 iščekuju u januaru mesecu.

Ono što diplomate EU i SAD nisu ovog trenutka očekivale jeste smena lidera DS-a Dragana Đilasa sa položaja gradonačelnika Beograda, verovali su da isto mišljenje sa njima deli i lider SNS-a Aleksandar Vučić.  U tom smislu delovala je i nedavna inicijativa Vučića i Đilasa oko zajedničkih napora i angažovanja Vlade Srbije i Grada Beograda na realizaciji mega projekta „Grad na vodi“. 

Zaključak je da su politički interes Ivice Dačića, kome je odgovarala smena Đilasa, kao i stav Tomislava Nikolića o potrebi smenjivanja lidera DS-a sa položaja gradonačelnika Beograda, iznenada naišli na saglasnost i Aleksandra Vučića.  Istina, smenu Đilasa kao maksimiziranje potapanja Demokratske stranke snažno zagovaraju i u regionu, prvenstveno režim u Podgorici i njemu bliske interesne grupe. Otuda danas velika gorčina i izneverena očekivanja u vrhu DS-a, gde se diskretno gajila nada o skoroj i jednostavno formiranoj novoj vladajućoj koaliciji na republičkom nivou sa Aleksandrom Vučićem i SNS-om. Ono što je danas svakako realnost jeste činjenica da je od smenjivanja lidera DS-a sa položaja gradonačelnika Beograda Srbija dobila pravu opoziciju sadašnjoj Vladi, što do pre neku nedelju objektivno nije bio slučaj, kada je reč o Demokratskoj stranci. 

Isuviše dugačka predizborna kampanja za Grad Beograd, koja je praktično i nezvanično već počela, sa sobom nosi i mogućnosti da se tim izborima priključe i oni vanredni parlamentarni izbori, zbog toga što je to jedini mogući trenutak da Aleksandar Vučić i SNS materijalizuju umnogome narastao rejting u odnosu na ostvarene rezultate na prethodno održanim izborima u maju 2012. godine.  Dva procesa će po svemu sudeći odrediti tok i ishod naredne očigledno najduže predizborne kampanje u poslednjoj deceniji. Reč je o procesu međunarodnog uticaja na prilike, pa tako i na predstojeće izbore u Srbiji, i procesu konflikta između Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, socijalista i naprednjaka. Vučić i Dačić u izbornim vremenima atakuju na zajedničko im biračko telo i imaju suprotstavljene lične i partijske interese. Vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa onima u Beogradu biće sasvim izvesno, jer je to želja lidera SNS-a Aleksandra Vučića, uticajnog dela međunarodne zajednice, ali i opozicione DS, DSS i nekih drugih manjih partija. 

Činjenica je da se izborima najmanje raduje Ivica Dačić, a da Aleksandar Vučić na njih igra kao na sve ili ništa. On je duboko svestan da, ukoliko uskoro ne verifikuje visok lični i stranački rejting i obezbedi položaj novog srpskog premijera, sasvim je izgledno da usled teškoća, posebno onih ekonomskih, reformskih i delom zbog nastupajućih izmena odnosa nekih međunarodnih faktora prema vlasti u Srbiji, taj visok lični i stranački rejting neće moći još zadugo da održava na sadašnjem nivou.

Prema tome, iako je stranački i lični antagonizam između Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa najveći u poslednjih godinu dana, i upravo prerasta u brutalan politički okršaj dvaju rivala, ne treba smetnuti sa uma da je u tom okršaju prisutno racionalno taktiziranje koje sa jedne strane nameće konflikt Vučić–Dačić zbog zajedničkog biračkog tela i borbe za političku moć, a s druge strane potreba DS-a i njenog lidera da ishoduje vanredne parlamentarne izbore i uvede DS u republičku vladu, ali ne i sebe lično. On već sada ističe svoju novu kandidaturu za gradonačelnika Beograda, što dobro upućenima ostavlja utisak stvaranja liderskog prostora u Vladi Srbije za samo jednog lidera – Aleksandra Vučića, što danas nije slučaj.

Za očekivati je da se takvom razvoju događaja ispreči uticajni i diskretni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, razume se i sam Ivica Dačić, kao i neke uticajne ruske, ali i crnogorske strukture. Sadašnja Vlada, uz uskraćivanje dosadašnje podrške iz EU i SAD, koja će očekivano postepeno početi da jenjava posle održavanja novembarskih izbora na Kosmetu, sasvim izvesno uz ofanzivnu i iskrenu opoziciju kakva je trenutno danas DS, DSS i neke druge partije, nije održiva na duži rok, a rok za izbore u Beogradu je sasvim dugačak.

Lider SNS-a tu priliku neće propustiti kako bi verifikovao svoj lični i stranački rejting, bez obzira na to što se iz SNS-a skoro svakodnevno može čuti da ta stranka ne razmišlja o vanrednim parlamentarnim izborima. Možda stranka i ne razmišlja, ali Aleksandar Vučić i te kako o njima razmišlja, i shodno tome i te kako i svakodnevno već deluje.

 / Akter diplomatique /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP