Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100435
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616206
Ko je na sajtu?
Imamo 73 gosta na mreži

PETNAESTA GODIŠNJICE AKCIJE "OLUJA"


03.08.2010. / Akademediasrbija

DA  SE  NIKADA  NE  ZABORAVI !

Pre tačno 15 godina započela je operacija Oluja , tokom koje je u napadu hrvatskih i muslimanskih snaga na nekadašnju Republiku Srpsku Krajinu i delove Bosne i Hercegovine ubijeno oko 2.650 i proterano oko 340.000 Srba.

U vojnoj operaciji "Oluja" u Hrvatskoj je ubijeno i nestalo blizu 2.000 Srba, a proterano oko 220.000, dok su u nastavku akcije u BiH, pod nazivom "Maestral", hrvatske oružane snage, u sadejstvu sa Petim korpusom muslimanske armije BiH, ubile još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

"Oluja" je preduzeta dan pošto je u Ženevi srpska delegacija prihvatila Plan Z-4 za mirnu reintegraciju u Hrvatsku, uz čvrste garancije da srpska Krajina neće biti napadnuta. Kasnije se, zahvaljujući takozvanim brionskim transkriptima sa sastanaka hrvatskog vrha, pokazalo da je pričom o Z-4 Zagreb samo kupovao vreme do konačnog napada na Krajinu.

Uvod za napad bilo je NATO bombardovanje radarskog sistema Krajine na ličkoj Plješevici.

Artiljerijska vatra po Kninu, tadašnjem sedištu RSK, i ostalim krajiškim mestima započela je 4. avgusta 1995. oko pet sati ujutro. Većina stanovnika krenula je u egzodus prema Republici Srpskoj i Srbiji.

Prema rečima šefa Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Save Štrbca, narod se sam organizovao iz straha .

Ljudi su se organizovali jer su imali priliku da se suoče sa posledicama nastupanja hrvatske vojske na Miljevački plato, Maslenicu, Medački džep, u akciji Bljesak , ispričao je Tanjugu Štrbac prisećajući se dešavanja pre 15 godina.

Hrvatske snage su u Knin ušle 5. avgusta, oko 12.30 sati i na gradsku tvrđavu pobole "šahovnicu". Dan kasnije u Knin su stigli i hrvatski zvaničnici, predvođeni Franjom Tuđmanom.

U napadu na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, na kojima je tada živelo 230.000 Srba, učestvovalo je oko 138.500 pripadnika hrvatskih oružanih snaga i Hrvatskog veća odbrane iz susedne BiH, uz sadejstvo oko 15.000 pripadnika muslimanske Armije BiH.

Prema izveštaju hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava, hrvatske snage su četiri dana "neselektivno granatirale civilna naselja u kojima nije bilo vojnih ciljeva, pljačkale i uništavale imovinu Srba".

Kolonama srpskih izbeglica bosanska muslimanska armija je blokirala puteve, a pripadnici hrvatskih snaga ubili su oko 400 civila koji su automobilima i traktorima bežali iz zone sukoba. U napadima je korišćena i avijacija.

Izbeglice su kamenovane prilikom prolaska pored naseljenih mesta, dok su Srbi koji su ostali u svojim selima, većinom stariji ljudi, bili izloženi nasilju hrvatskih vojnika i policajaca.

Oko 400 njih je ubijeno u sopstvenim kućama, oko 700 je likvidirano posle završetka borbenih dejstava, a 3.200 deportovano u logore.

Izbegličku kolonu kod sela Žirovac presekla je s jedne strane 505. bužimska brigada muslimanske vojske, takozvane "Hamze", a, s druge - udarne jedinice gardijske brigade Hrvatske vojske "Crne Mambe" koji su izvodili civile iz kolone i likvidirali.

O zločinu na putu Žirovac-Rujevac govore video snimci do kojih je došao "Veritas" u februaru 2006. godine, dok su pre toga obelodanjeni snimci na kojima se vidi kako komandant Petog korpusa Armije Federacije BiH general Atif Dudaković izdaje naređenja za likvidacije i paljevinu srpskih sela.

Tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je u isto vreme, putem radio talasa, Srbima slao pozive da "bez bojazni za svoj život i imovinu dočekaju hrvatske vlasti".

Otpor oko 31.000 pripadnika Srpske Vojske Krajine bio je slab i kratkotrajan, pa je slomljen posle četiri dana - 7. avgusta. Brzom vojnom slomu doprinela je i odluka Vrhovnog saveta odbrane RSK o planskoj evakuaciji civilnog stanovništva, jer je za njim počelo povlačenje vojske ka Banjaluci i Srbiji.

Prema popisu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, po završetku "Oluje" je na području nekadašnje RSK ostalo manje od 8.500 Srba, uglavnom, starijih i nemoćnih osoba.

Hrvatske vlasti još nisu ekshumirale registrovane grobnice sa 550 posmrtnih ostataka žrtava. Vlasti u Zagrebu tvrde da su vodeće svetske sile odobrile napad na Krajinu uz uslov da akcija bude "munjevita i bez masovnih zločina".

Kako u memoarima pod nazivom "Sve moje bitke" otkriva tadašnji načelnik Generalštaba Hrvatske vojske, sada pokojni hrvatski general Janko Bobetko, plan ove operacije usvojen je još 25. aprila 1995, a na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug generala Ante Gotovine, odluka o početku akcije doneta je na sastanku Tuđmana sa najužim krugom poverljivih saradnika 17. jula na Brionima.

Brionski transkripti, obelodanjeni nekoliko godina kasnije, dokazuju da su pregovori sa krajiškim Srbima o političkom rešenju sukoba bili fingirani i da je hrvatski državni vrh znatno ranije odlučio da "srpsko pitanje" reši progonom Srba sa prostora na kome su živeli pet vekova.

Na tom sastanku u Titovoj vili na Brionima, Tuđman je jasno definisao cilj operacije "Oluja", poručivši da treba naneti "takve udarce Srbima da praktično nestanu sa ovih (hrvatskih) prostora".

Haški tribunal saopštio je dan uoči 15. godišnjice Oluje da je Tužilaštvo zatražilo od Sudskog veća da proglasi krivim i kazni hrvatske generale Antu Gotovinu sa 27 godina zatvora, Mladena Markača sa 23, a Ivana Čermaka sa 17 godina zatvora zbog ratnih zločina za vreme i nakon Oluje .

Optuženi su počinili teška dela protiv srpskog stanovništva Krajine na diskriminirajućoj osnovi, uz posledice velikih razmera", navelo je u tužilaštvo u dokumentu podnetom 16. jula.

Njihovi zločini bili su opsežni i dugog trajanja, počinjeni su nasilni zločini uključujući ubistva, srpska je imovina sistematski pljačkana i neselektivno razarana, više od 90.000 Srba prisilno je raseljeno s jasnom namjerom da se ne vrate i u tom smislu su preduzeti koraci i pri tome je međunarodna zajednica konstantno dovođena u zabludu".

Svaki od optuženih hrvatskih generala "igrao je aktivnu i značajnu ulogu u progonu srpskog stanovništva", a Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su trojica optuženih generala delila zajednički zločinački cilj i doprinela njegovoj realizaciji.

Šef Veritasa Savo Štrbac nada se da će Tribunal osuditi hrvatske generale zbog Oluje , jer - kako je rekao - ceneći dokaze i činjenice očekujem osuđujuću presudu .

On je naveo da je, ipak, tek umereni optimista , jer su sudovi u Hagu već pokazali da u njima ima malo više politike nego činjenica .
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP