Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747708
Ko je na sajtu?
Imamo 67 gosta na mreži

СУЛУДА КОСМЕТСКА ВАРИЈАНТА


Председничке лудорије Тадића у стилу манитогa Вука – продужени синдром или тешко обољење?

Ми смо свако зеља чуда, дилетанта а можда и лудака јер се одлуке о тако важним питањима као што је проблем Косова доносе онако из рукава. Аналитички претрес идеја, дугорочна стратегија и планирање – шта ће нам бре све то кад имао Тадића.
Сад је „добитна варијанта“ од 1-100% самосталности па нека Албанци бирају. Ако изаберу много исто толико треба да дају и Србима на северу Косова – остали Срби могу да се сликају!

Још ми у глави звони глупост манитог Вука „Више од аутономије мање од независности“ после које нам је Ахтисари скројио државу Косово – а сад се појављује „паметни“ Тадић са још луђом варијантом од 1-100% самосталности. После ње ћемо свакако добити нулу од УН јер друга могућност и не постоји. Чак и да добијемо „нешто“ била би то аутономија Срба на ових 5% територије обележене стрелицом, али само аутономија у оквиру Републике Косово. Све остале енклаве Срба а има их око 15-так добиле би ништа па могу до миле воље да бирају хоће ли да се селе или да их Шиптари черече.

Други још трагичнији део приче је како се код нас доносе капиталне одлуке и предлажу решења најкрупнијих проблема. Ударио Тадића свежи ваздух на Тари, инспирисала га деце и он као из рукава истресе спасоносну формулу за решење проблема Космета. Темељни Аналитички претрес неких идеја, дугорочна стратегија и планирање, консултације у Влади и министарствима шта ће нам бре све то кад имао Тадића. Он човек све зна, све негативе и позитивне аспекте тог „решења је сагледао“ и сад је остало само да ту будалаштину од 1-100% предложи УН уз резолуцију коју је Србија као предлог резолуције поднела Генералној скупштини УН.

Кад већ даје било каве изјаве око могућих решења за Косово и Метохију господин председник би требао да зна да на Косову не живи 2 милиона Албанаца већ негде око 900 хиљада који имају наше српско односно држављанство бивше СФРЈ. Да је у задњим бирачким списковима које су Албанци и УНМИК заједно радили уписано 1.230.000 Албанаца где су обухваћени и сви они који су се из Албаније пре или после 1999 населили на Косово. Да су албанске партије те спискове саме ревидирале јер су им биле потребне за њихове избор.

Господин председник би требао да пита „међународну заједницу“ да покаже прстом где ће да живи скоро 250 хиљада Срба које КФОР и УНМИК нису вратили на Косово и Метохију па би онда имали сасвим другачију „реалност на терену“ – или ми треба да ту реалност силом направимо као што је и ова створена. Да у УН каже да Србија није за употребу силе и успостављање „реалности на терену“ тим путем – или нас то баш због накарадних поставки „међународна заједница“ у том правцу тера.

Господин Тадић бу у УН требало да пошаље предлог или званичну информацију да се у случају поделе Косова оно може са Албанцима делити само на бази стања становништва пре бомбардовања 1999 године уз обавезно поштовање приватног власништва – које је управо на западу светиња. Осим тога да ли та подела подразумева и пресељење становништва, јер ако Албанци не желе да живе са Србима што би иначе Космет сада делили па да кроз коју годину, због Албанских побуна, поново делимо онај део који је Србији припао… Кава то поделу хоће „међународна заједница“ у којој би Срби добили мање од 5% територије, ни један град ни једно место где налазе наше највеће веске светиње. Тада никоме не би ни падало напамет да из такозване међународне заједнице предлаже поделе по којима Срби и Србија не би добила ништа.

Косово и Метохија се може бранити и одбранити и без употребе оружја и рата али са Тадићевим лудоријама од предлога свакако не. Стога у доњем коментару и прозападни „аналитичар“ Душан Јањић наводи да Влада као ни Тадић немају стратегију за Космет и да се све своди на провидне гафове како обманути народ а Косово и Метохију предати Шиптарима. И тај део из историје би „наш“ вајни председник морао да научи да најзад сазна да у Албанији живе Албанци а да на Космету живе Шиптари или Арнаути како је то и званично историја бележила.

/Српска политика/


Коmeнтари

Влада нема стратегију за проблем Косова

  - Политички аналитичар Душан Јањић оценио је у понедељак да Србија апсолутно нема никакву визију ни стратегију управљања косовским проблемом и да су се представници Владе Србије вратили на реторику из периода Слободана Милошевића.

"Убеђен сам да Влада Србије и (председник Србије Борис) Тадић не желе да питање Косова постане питање јавне расправе и унутрашњо-политичке дебате. Они желе да то држе као међународно-дипломатско питање и да по могућству што дуже манипулишу јавношћу Србије", рекао је Јањић новинарима у хотелу Балкан у Београду.

Јањић је рекао да је учествовао на недавном скупу у Бечу "Српска заједница на Косову: Изазови и могућности" у организацији њујоршког ЦИГ (Цоунцил Фор Инцлусиве Говернанце), и да је "општи закључак Срба са Косова који су учествовали на скупу да од Београда немају шта да очекују". Порука тог скупа је, како је навео Јањић, вапај Београду да не улази у конфликт са међународном заједницом. "Бојим се да је општи закључак Срба на скупу у Бечу који су дошли са Косова да од Београда немају шта да очекују. Они још нису окренули леђа од Београда", рекао је Јањић.

Предлог Београда за решење Косова
План Србије за Косово: Аутономија од 1 до 100

Београд спреман да Албанцима понуди да сами изаберу степен аутономије на скали од 1 до 100, где је 100 самосталност. Али, оно што изаберу Албанци, морају да добију и Срби са севера Косова. Осталих 50-так хиљада Срба на Косову и Метохији нека се селе или нека виде шта ће

Србија је припремила предлог за трајно решење статуса Косова под насловом „Аутономија од 1 до 100" који ће предложити западним земљама. Према овом предлогу Албанцима са Косова биће понуђено да сами одлуче у каквим односима желе да живе са Србијом, да ли желе најширу аутономију или пак да буду самостална држава. Али, уз један услов: да Срби са севера Косова добију исто, открива Пресс. Главне црте овог плана, случајно или не, открио је председник Борис Тадић током прошлонедељне посете Тари, кад је говорио о начину на који је Србија поднела предлог резолуције Генералној скупштини УН.

„Реалност на терену"

Ми смо наравно свесни чињенице да можда два милиона Албанаца на Косову не жели да прихвати уставни поредак Србије, с друге стране свет мора да буде свестан чињенице да Срби на КиМ не желе да приме суверени кров такозване државе Косово, и унутар тог оквира треба да трагамо за решењем које ће обезбедити мир и развој - поручио је Тадић са Таре.

Саговорник Пресса из врха власти каже да би, према овом плану, Србија тражила да се на почетку преговора о статусу Косова утврди оно о чему говори председник Тадић. - Наш предлог је да се прихвати „реалност на терену", што је формулација коју су западне земље нон-стоп понављале образлажући зашто Косово треба да буде независно. А данас је реалност на терену да имамо два милиона Албанца на Косову који неће да живе у Србији, али имамо и Србе не северу Косова који неће да живе у независном Косову. И ту се ништа неће променити - наводи саговорник Пресса. Он додаје да је зато предлог Србије да косовски Албанци сами изаберу какву аутономију желе на скали „од 1 до 100", с тим што је „1 да буду саставни део Србије, а 100 највећи степен аутономије, односно самосталност".

- Србија је спремна да Албанцима на Косову препусти да сами одаберу у каквом односу желе да живе у односу са Србијом, да ли желе аутономију и какав степен аутономије, све до самосталности. Али, пошто је „реалност на терену" таква каква јесте, да исти такав статус добију и Срби на северу. Ако се Приштина одлучи за највећи могући степен аутономије у Србији, Срби са севера би у оквиру њихове аутономије имали исти статус. Ако, пак, желе самосталну државу, онда то треба да добију и Срби са севера Косова - каже извор Пресса и додаје да ће, уколико овакав договор буде постигнут, грађани Србије о њему одлучивати на референдуму.

Питање граница

На нашу примедбу да је овај план Србије у ствари предлог поделе Косова, на шта не пристају ни Албанци ни најмоћније земље света, он одговара да Србија и за то има аргументе. - Све државе које су признале Косово у одлуци о признању нису написали да је признају баш у тим и тим границама, нарочито пошто је Косово ипак под протекторатом УН и где власт врши Еулекс. Питање граница Косова још није решено, а за решење овог питања залажу се и највеће светске силе попут Русије и Кине. Јер, на крају, проблем неће бити решен уколико једна страна добије све, а друга изгуби све - каже саговорник Пресса.

Дачић: Ако преговора уопште буде...

Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, говорећи о компромисном решењу за Косово, изјавио је за „Политику" да прво „треба видети да ли ће бити преговора". Он верује да је за Албанце данас највећи компромис на који би пристали независно Косово са аутономијом за север, што је за Србију неприхватљиво.- Зато мислим да компромисно решење више не подразумева питање државног модела, него можда нека територијална питања, али мислим заиста да у овом тренутку нико нема јасну идеју о томе. На пример, идеју о подели Косова никада ниједан државни орган, па ни политичар никада није јавно изнео. То је једноставно табу-тема. Треба отворити разговоре у којима би се јасно утврдило шта се то све очекује да Србија уради и да ли је то могуће и онда склапати одређене историјске споразуме - рекао је Дачић и додао да мисли да се не ради на томе, односно да међународна заједница није вољна да у томе учествује.

/С. Марјановић/

Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP