Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121604
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6887577
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

PREMINULA JOVANKA BROZ, NEKADAŠNJA PRVA DAMA SFRJ


20.10.2013. / Akademediasrbija

Danas u 11,45  je u 89 godini preminula Jovanka Budisavljević Broz, udovica Josipa Broza Tita, saopšteno je iz Kliničkog centra Srbije.

PRIČA O UDOVICI MARŠALA TITA - PRIČA JE O NAMA

Miroslav Lazanski

Građanka Jovanka Broz i mi.....

Dužnost starije generacije je da ispriča našoj deci da ona ne nasleđuju krivicu, već odgovornost. Dovoljno je otići u goste familiji ili prijateljima pa da se uz meze i piće postavi klasično srpsko pitanje: „Šta da se radi“, ili „Ko je kriv“. Možda posle takvih izliva osećanja sve postaje lakše, predugo smo živeli u socijalizmu. Iako se Srbija ne može pohvaliti mladošću svog stanovništva, vreme je da teret istorije u Srbiji zameni teret normalnosti.

Dakle, dok se građanka Jovanka Broz bori za život u bolnici niko još ni da pokuša da ispriča priču o njenom životu posle Tita. Jer, priča o građanki Jovanki Broz, udovici maršala Tita, priča je o nama, građanima prvo SFRJ, a posle SRJ, pa Srbije i Crne Gore i na kraju Srbije. Zašto je godinama bila u izolaciji, zašto nije imala osnovna građanska prava, zašto nije mogla da glasa na izborima, zašto je bila bez ličnih dokumenata, zašto nije mogla da putuje, ko joj je bespravno oduzeo mnoge lične stvari i arhivu, šta je to uradila, da je li zbog nečega bila kriva i osuđena, kome je mogla da se žali i kome je pretilo eventualno njeno pojavljivanje na javnoj sceni? I kako to da je građanska elita Srbije i posle rušenja Slobodana Miloševića sa vlasti jednostavno ćutala o kršenju građanskih prava ličnosti, koja je bila a i sada je poslednji simbol velike Jugoslavije. Ćutali su i novinari, jer da su nešto o tome i napisali pitanje je da li bi to bilo i objavljeno.

Slučaj Jovanke Broz mogao je da bude i prvo demokratsko iskustvo nove Srbije. Nažalost nije bio. Svi su pali na tom ispitu, kasniji gestovi „dobre volje“ prema njoj bili su polovična rešenja, istina medijski politički dobro eksploatisani gestovi.

Jovanka Broz bila je nekada jugoslovenska kraljica bez krune, baš kao što je i Tito bio svojevrsni kralj velike Jugoslavije. Kako Srbi u principu vole svoje kraljeve i kraljice, istorijski gledano ne baš sve, kako to da je Srbija godinama bila nezainteresovana za život Jovanke Broz? U čemu je bila njena „krivica“?

Jovanka Broz je rodom iz Like, general Đoko Jovanić koji je sedamdesetih godina bio komandant Pete vojne oblasti JNA u Zagrebu takođe je Srbin iz Like. U to vreme generalu Nikoli Ljubičiću isticao je treći mandat na mestu ministra odbrane, a general Jovanić pominjan je kao kandidat za to mesto, tim više jer je bio i komandant vojne parade u Beogradu maja 1975. godine. Tito je 3. jula 1976. u Beogradu u razgovoru s admiralom Brankom Mamulom, koji je tada bio komandant Vojnopomorske oblasti u Splitu, direktno upitao admirala: „Recite mi, Mamula, ima li izdaje u vrhu Armije“. Admiral je bio zapanjen pitanjem maršala, pokušao je da ponovi dobre ocene o stanju u Armiji koje su Titu bile predočene tokom izlaganja vojnog vrha u aprilu te godine.

„U vrhu Armije?“ prekinuo ga je Tito nezadovoljan odgovorom.

 

              

                                    poslednja zajednička fotografija Tita i Jovanke 1977 godine

Godinu dana kasnije general Đoko Jovanić je imao konsultacije sa grupom generala iz vojnog vrha o mogućem kandidatu za mesto ministra odbrane budući da je generalu Ljubičiću isticao treći mandat. Neko je te obične neformalne konsultacije prijavio Ljubičiću, dodali su tom „pučističkom krugu“ i Jovanku Broz kao Ličanku, pa se uz ideju vojnog udara vezivala i „ruska veza“, i ispalo je da generali JNA rodom iz Hrvatske žele da izvrše vojni puč, s generalom Jovanićem i Jovankom Broz na čelu, protiv generala JNA iz Srbije koji su, eto, protiv Sovjetskog Saveza. Međutim, suština priče-nameštaljke bila je da general Nikola Ljubičić obezbedi sebi četvrti uzastopni mandat kao ministar odbrane. A ekipa oko njega dobre položaje. Admirala Mamulu je začudilo zašto Tito odgovor na pitanje o mogućoj izdaji u vrhu vojske nije tada zatražio od generala Ljubičića, ili od šefa KOS-a generala Brane Joksovića. Ipak, Tito je prihvatio predlog Vladimira Bakarića da Ljubičić dobije četvrti mandat, tako što je Hrvatska imenovala ministra spoljnih poslova SFRJ Josipa Vrhovca umesto Miloša Minića, a Srbija je opet dobila mesto ministra odbrane. Ljubičić je postao čovek broj dva u Jugoslaviji.

 

                

                                            Spiegel :  nekada jedna od tri najlepše žene sveta 

U igri koja je u to vreme smeštena Jovanki Broz istaknutu ulogu imao je i Stane Dolanc, čovek koji je gajio ogromne ambicije da nasledi Tita i koji je obaveštajnim putevima servirao Titu razne verzije udara protiv njega. Jedino Dolancu i Ljubičiću Jovanka Broz nije pružila ruku da joj izraze saučešće prilikom Titove sahrane. Dalje stradavanje građanke Jovanke Broz u vreme Miloševića može se objasniti presudnim uticajem Nikole Ljubičića na izbor Miloševića za šefa partije u Srbiji. „Lička veza“ generala Jovanića i Jovanke Broz bila je opsesija generala Ljubičića. Građanka Jovanka Broz bila je godinama u poziciji građanke drugog reda, nijedna stranka građanske provenijencije u Srbiji nije se o tome oglašavala.

Da li zato što je bila komunista, ili što je Titova udovica? Ili živimo u zemlji u kojoj parlament prostom većinom može da ukine i pravo glasa osobama iznad 80 godina života?

Zašto je Srbija ćutala?


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP