Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121611
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6887629
Ko je na sajtu?
Imamo 66 gosta na mreži

СРБИМА ПОШТУ НОСИ ВЕХАБИЈА !


 26.10.2013. / pee-Академедиасрбија
М. Филиповић

Наставља се затирање српства широм федерације БиХ и у заједничким институцијама у Сарајеву. Пандуревић: Српској деци не дају да уче веронауку. Закони писани бошњачким пуни кроатизама.......

 Српски језик и ћирилично писмо су протерани из Федерације БиХ, баш као што је овај ентитет очишћен од Срба у протеклом рату, због чега се институционална заштита ова два стуба српске духовности и националног идентитета намећа као суштинска! Ово је јединствен став српских политичара, лингвиста и научних радника поводом све отворенијег "прогона" српске културе и језика из Сарајева и осталих градова у ФБиХ.

Након протеривања српских великана из назива улица, јавних институција, домова културе, забрањивања ћирилице у школама, постављања грбова општина и градова са искључиво бошњачко-муслиманским и хрватским елементима, зависно од кантона, затирање ћирилице сада је евидентно и у свим документима и одлукама институција БиХ!

И у службеним дописима, радним материјалима, законима, актима у Савету министара, бројним агенцијама на нивоу БиХ и парламенту БиХ доминантна је латиница упркос противљењу српских представника у заједничким институцијама БиХ.

Борба за ћирилицу
Потирање ћирилице, осим у извршној, судској и законодавној власти БиХ, видљиво је и на телевизији, у штампи, издаваштву, на интернету. Председник Удружења "Ћирилица" из Бањалуке Раде Удовчић каже за "Новости" да институције РС и српски представници у институцијама БиХ не смеју да изгубе "борбу за ћирилицу". - Проблем јесте лингвистички, али је у питању политичка борба. Укидање ћирилице и увођење босанског језика био би први корак ка гашењу РС и српског идентитета - оценио је Удовчић.

Последица тога је чињеница да је већину администрације у институцијама у Сарајеву чине Бошњаци, нешто мало Хрвата, док Срба готово да и нема, па самим тим нема потребе ни за ћирилицом.

У законима који пред српске посланике стижу уз Савета министара углавном нема ни слова српског језика. Текстови су пуни кроатизама попут "предсједатељ", "проведбени механизам", "еуропски"...

Посланик СДС у парламенту БиХ Александра Пандуревић, каже, за "Новости", да је ћирилица угушена у Федерацији БиХ, у којој се систематски затире српска и православна култура.

- Српској деци се у Сарајеву брани да уче православну веронауку, наметнут им је босански језик, у том граду више нема ни улице са именом Веселина Маслеше, као ни народних хероја и ослободилаца Сарајева, међу којима је био и Перо Косорић - рекла је Пандуревићева.

Према њеним речима, сваки детаљ у Сарајеву сведочи да је реч о искључиво бошњачко-муслиманском граду.

                                 

- У Сарајево улазите Улицом Зелених беретки, пролазите крај Трга сребреничких жртава, а постојала је и иницијатова да аеродром буде назван по Алији Изетбеговићу. У једном сарајевском насељу Србима пошту доноси поштар - вехабија! То је јасна порука да Србима нема места у том граду - нагласила је она.

У Федерацији БиХ од укупног броја државних службеника 66,54 одсто чине Бошњаци, 26,19 одсто Хрвати, а свега 4,26 одсто Срби, потврђују званични подаци.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Лазар Продановић оценио је, за "Новости", да је принцип пропорционалне националне заступљености службеника у органима управе и локалне самоуправе нарушен на подручју целе БиХ, а да је то посебно видљиво у ФБиХ.

- У администрацији ФБиХ запослен је незнатан број Срба и такво стање мора бити промењено ако желимо да обезбедимо равноправну националну заступљеност службеника - казао је Продановић.
Насеље без Срба

У Сарајеву је пре рата живело 168.000 Срба, а сада их нема ни два одсто. Тај број се и даље смањује. Да је у многим сарајевским насељима спроведено потпуно етничко чишћење, показује пример насеља Осијек код Илиџе, које је пре рата било готово сто одсто српско, а сада у њему нема ниједног Србина.

 / Новости /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP