Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747635
Ko je na sajtu?
Imamo 56 gosta na mreži

KOSOVSKA POLICIJA ĆE ČUVATI SRPSKE MANASTIRE !


05. avgust 2010. Tanjug 

GRAČANICA - Komandant Kfora general Markus Bentler rekao je danas da je odluka o prepuštanju obezbeđenja pravoslavnih manastira kosovskoj policiji usvojena uprkos neslaganju i rezervama srpske strane. Bentler je na konferenciji za novinare u Prištini dodao da je odluku usvojio NATO nakon procene da je situacija na terenu značajno poboljšana. Nemački general je u zgradi Glavnog štaba Kfora kazao da je NATO još 9. jula odlučio da pokrene proces kojim će odgovornost za čuvanje najznačajnijih srpskih religioznih i kulturnih spomenika na Kosovu biti prebačena na Policiju Kosova.

"Prvi objekat čije čuvanje će biti preneto kosovskoj policiji je manastir Gračanica", kazao je on.Bentler je dodao da će se transfer nadležnosti za čuvanje Gračanice obaviti krajem avgusta.

"Ovaj korak je dugo i pažljivo pripreman pre donošenja odluke. On je bio moguć zato što je opšta bezbednosna situacija na Kosovu značajno poboljšana u poslednjih nekoliko godina", rekao je komandant Kfora.

Bentler je dodao da se Beograd, koji je blagovremeno bio informisan o tom koraku, nije na kraju složio sa njim. "Naravno, bilo je dosta uzdržanosti, čak i suprotstavljanja. Bilo kako bilo, mi se nismo smatrali obaveznim da zaustavimo ovaj proces", rekao je nemački general. Bentler je obećao da će trupe Kfora ostati u područjima oko pravoslavnih svetinja i dalje budno pratiti razvoj situacije oko srpskih manastira.

Teodosije: SPC nema poverenje u Kosovsku policiju

Vikarni episkop lipljanski Teodosije saopštio je danas da će odluka Kfora o prepuštanju zaštite manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Kosovskoj policiji pogoršati i ugroziti njihovu sigurnost i bezbednost monaha, i upozorio da je odluka doneta bez saglasnosti SPC.

Pod neposrednom zaštitom Kfora su manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijasršija, Sveti arhangeli, Gorioč, Devič, Zočiste, Budisavci i Sokolica. Teodosije je poručio da će ukidanjem stalnog prisustva Kfora ispred preostalih osam manastira na Kosovu i Metohiji biti ugrožena i njihova bezbednost i bezbednost monaštva, kaže i da se ta činjenica ignoriše.

SPC je poručila najvišim NATO predstavnicima da je takva odluka "preuranjena i rizična", a takva poruka je preneta i najvišim zvaničnicima Alijanse - generalnom sekretaru Fogu fon Rasmusenu, ambasadorima NATO-a, kao i vrhovnim komandantima NATO snaga u Evropi i admiralima Stavridisu i Fidžeraldu.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, vikarni episkop Teodosije, koji zamenjuje episkopa mjestobljustitelja Eparhie raško-prizrenske Amfilohija, kaže da će odluka komandanta Kfora, nemačkog generala Markusa Bentlera o "predaju" zaštite manastira Gračanica Kosovskoj policiji i time započne proces prenošenja odgovornosti za zaštitu najznačajnijih svetinja SPC na Kosovsku policiju "u velikoj meri ugroziti bezbednost" tih objekata.

On je istakao da je više puta upozoreno da Kosovska policija nema poverenje ni SPC ni naroda Kosova i Metohije, zbog odnosa prema uništavanju srpskih svetinja, naročito u martovskom pogromu 2004. godine, i ocenio da je ta odluka politički motivisana.

"Odluka najviših struktura NATO-a je politički motivisana, kako bi se iz Pokrajine svetu poslala poruka o navodnom poboljšanju bezbednosne situacije i prikrila gorka istina o ozbiljnim kršenjima ljudskih i verskih prava", naveo je Teodosije.

Propagandni potez Kfora

Teodosije smatra da gromoglasno objavljivanje "predavanja manastira Gračanica Kosovskoj policiji" predstavlja propagandni potez komande Kfora i navodi da Kosovska policija ne može da obezbeđuje srpske manastire bez saglasnosti Crkve niti će ta "zaštita" imati ikakvog efekta.

"Nato zvaničnicima je prenet čvrst stav da će Crkva biti primorana da svetinje koje više ne obezbeđuje Kfor dodatno obezbedi strožijim režimom prema posetiocima, koji ne dolaze sa svojim sveštenicima i s blagoslovom Crkve, postavljanjem bodljivake žice i gradnjom novih zidova kojima bi se objekti bolje zaštitili", ukazao je Teodosije.

On je naveo da je ova odluka komande Kfora doneta bez saglasnosti SPC i da "destabilizuje bezbednosnu situaciju u Pokrajini, remeti odnose SPC i Kfora, unosi dodatno nepoverenje srpskog naroda u spremnost međunarodnih mirovnih snaga da nepristrano i objektivno obavljaju svoje dužnosti i dugoročno ugrožava život manastira SPC na Kosovu i Metohiji i slobodu života Crkve na ovom prostoru".

"Ovom odlukom se, takođe, daje vrlo negativna poruka preostalom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, obeshrabruje se povratak prognanih i de fakto stavlja tačka na proces etničkog čišćenja srpskog naroda koji je intenzivno sprovođen u proteklih 12 godina međunarodnog mira, kada je u prisustvu više desetina hiljada vojnika Kfora proterano dve trećine srpskog stanovništva i uništeno ili teško oštećeno 150 srpskih pravoslavnih svetinja", poručio je Teodosije.

Ivanović: Povlačenje Kfora ne zabrinjava

Ivanović je izjavio i da na proslavi Ilindana u Vučitrnu nije razgovarao sa koordinatorom Vlade Kosova za sprovođenje strategije za sever pokrajine Iljberom Hisom.

Ivanović je rekao da 2. avgusta u Vučitrnu nije razgovarao sa Hisom iako smatra da neslužbeni kontakti sa predstavnicima kosovskih Albanaca mogu biti od koristi. "Prihvatio sam poziv organizacionog odbora da prisustvujem osvećenju crkve Svetog Ilije i ručku koji je tim povodom organizovan, a to je učinio i Hisa", rekao je Ivanović.

"S njim nisam razgovarao, između nas je sedeo (vladika) Amfilohije, ali smatram da makar i ovakvi neslužbeni kontakti sa predstavnicima kosovskih Albanaca mogu biti od pomoći", kazao je državni sekretar i dodao: "Pre ili kasnije moraćemo za sto za njima".

S druge strane, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da to što Kfor više neće čuvati manastir Gračanicu nije toliko zabrinjavajuće kao kada bi pripadnici te misije prestali da obezbeđuju manastire koji nisu u srpskom okruženju.

"Svako smanjivanje i povlačenje vojnika Kfora na Kosovu izaziva zabrinutost u sredinama gde se to dešava", rekao je Ivanović .

Povlačenje Kfora u slučaju manastira Gračanica nije toliko zabrinjavajuće jer se manastir nalazi u sred srpske enklave sa 20.000 Srba oko njega, kazao je Ivanović.

Ivanović je ocenio da nije toliko problematično ni to što će čuvanje preuzeti Kosovska policija jer će to biti Srbi.

"To je bezbolnije nego da se povlačenje Kfora dogodi oko manastira koji su stvarno ugroženi - Devič, Gorioč, Budisavci ili Arhangeli", kazao je Ivanović.

Državni sekretar je apelovao na Kfor da u tim sredinama zadrži vojnike i tu dodatno rasporedi one pripadnike Kfora koje povlači iz Gračanice.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP