Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110507
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747726
Ko je na sajtu?
Imamo 63 gosta na mreži

PRETUČEN TEOFIL PANČIĆ NOVINAR VREMENA


"Teofil, štangle i štanglice"

Naravno da nije trebalo tući Teofila. Al' vandali ne bi bili vandali kad bi to znali. Teofila je trebalo "tući" kontrastavovima, neoborivim argumentima, drugačijim mišljenjem utemeljenom na činjenicama. Možda bi tada Teofil revidirao, jer, istine radi jeste preterao u pljuvanju vlastitog etnosa. U Beogradu je naočigled mnogobrojnih očevidaca u vozilu gradskog prevoza pretučen Teofil Pančić, novinar lista „Vreme”. Personalno, osuđujem taj vandalski čin, iako nisam baš siguran da bi se Teofil i po stomaku počešao, da je mene kojim slučajem neko pokušao da prebije. I opet, ma koliko se ne slagao sa stavovima ovog pljuvača vlastitog etnosa, smatram da je krajnje primitivno i da nije u redu prebiti čoveka. Teofil je Bogoljub etimološki, ali Bogoljub ne mora biti i Srboljub nužno, pogotovo ako nije sklon teoriji da su Srbi nebeski narod.

Naravno da nije trebalo tući Teofila. Al' vandali ne bi bili vandali kad bi to znali. Teofila je trebalo "tući" kontrastavovima, neoborivim argumentima, drugačijim mišljenjem utemeljenom na činjenicama. Možda bi tada Teofil revidirao, jer, istine radi jeste preterao u pljuvanju vlastitog etnosa.

Sad će reći neko "Ok, a ti kao ne pljuješ!?" Ma pljujem naravno, ALI uz ogromnu razliku, što ja to radim iz najboljih mogućih namera, da bi se stvari dovele u red, a onda, vrlo je bitno da to radim za dž, gratis. Da li i Teofil? Pa, ne bih rekao. Potpuno je izvesno da je Teofil na platnom spisku, osim novine u kojoj radi i još nekih institucija, poput B92, koji je pod Sorošovim patronatom. Nisam, istini za volju "ulazio u papire", al' je javna tajna . Il' hoće neko da mi kaže da su svi ti peščanici i peščani satovi kojim Teofil and co. "prosvetluju" srpski narod, neprofitabilne NVO?! Pazi da ne poverujem. Ma, i onaj kišobran po kojem je neko „izudarao" pomalo zaboravljenu glumicu Bojanu Maljević je imao logo B92. I gle čuda, to je bila vest za dnevnik !? To, da je neko krhku, ali ultra ambicioznu, a polu-realizovanu Bojanu udario po kišobranu!?

Kome je kriv kišobran

Da li je to bila vest za dnevnik zbog nje, zbog kišobrana ili loga? Zbog ovog drugog sigurno nije. Šta je kome kriv kišobran. Lepo sam tada rekao "nemoj da kukumavčiš i da cmizdriš, jer ti je neko nalupao šamare, pri tom ti ih je nalupao po kišobranu. Nego, il' menjaj kišobran ( iako je "moderan" i dobijen za dž. naravno, ako već toliko iritira, a izgleda da iritira) il' menjaj navike! Hodaj gola po kiši! K'o deca cveća. K'o hipici. Šta fali?! A i ne bi bio loš prizor. Doduše, nije profitabilno a i može da se nazebe. Međutim ona svesno rizikuje da je neko ponovo izdandara. Po kišobranu. Iako se ona vozi džipom, za razliku od Teofila koji koristi gradski prevoz. Možda hoće ponovo u dnevnik, pa ako ne može preko dela onda preko kišobrana... Ali, nije tema ova "avangardna" pomalo zaboravljena glumica, samo je poslužila kao paralela. Jer, za razliku od nje vandali nisu Teofila tukli po kišobranu nego po glavi.

Pa da su makar kišobranom, ali nisu nego šipkama. Dakle, ako je već bilo tako a jeste, čime je Teofil to zaslužio? Po meni ničim, jer opet, primitivno je tući bilo koga, a pogotovo nekog zbog drugačijeg mišljenja. Ali recimo da je Teofil izgubio osećaj za meru, plašim se, samo kad je u pitanju pljuvanje po vlastitom etnosu. A onda, ogrezao u samoljublju, a potpomognut vetrom koji mu u leđa duvaju istomišljenici kojih je mnogo (što nikako ne znači i da su u pravu) Teofil je potcenio vlastitu bezbedonosnu situaciju. Morao je očekivati da će ga snaći nešto slično u ovakvom okruženju. Okruženju razjarenih, domoljubnih, pseudo domoljubnih, neurotičnih, tek iz rata izašlih, konfuznih, raspamećenih Srba.

U skladu sa tim trebao je ili da smanji intenzitet pljuvanja, pa umesto u dalj, visoko uzdignute glave, da pljune ispred sebe pognuvši glavu. Ili da angažuje obezbeđenje. Cenim da Teofilu par stotina evra za plaćanje telohranitelja i nije neki problem, imajući u vidu angažmane i "angažmane". Ne, ja neću, jer prosto nisam takav, da se bavim teorijom zavere, stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima, ali da ima takvih ima brate, kol'ko hoćeš.

Nije profitabilno

Vrlo je profitabilno pljuvati po vlastitom etnosu, pogotovo kad je naručeno iz nekog centra "moći". Nimalo profitabilno nije pljuvati po vlastitom etnosu kao što ja to radim, besplatno. Nema para od tog, a može da bude posledica. Što rek'o srpski seljak ”More da bidne, ne mora da znači”. Znam da su mi namere krajnje dobronamerne, da želim da srpski narod malo razmisli, da se da u pamet, da poradi na razvoju svesti, da bude bolji, pa mi je, što se tog makar tiče, mirna savest. A i znaju ljudi valjda da prepoznaju moje namere pa me i ne mrze iako „pljujem“ po Srbima skoro kao Teofil.

Doduše ja pljujem po beskarakternim Srbima, poltronima, Srbima secikesama, Srbima kojima je draže američko govno nego domaća pita, makar bila najbolja gibanica. Srbima koji su za evroatlantske integracija ne pitajuci šta košta, Srbima koji Kosovo tretiraju za suseda. Srbima (ogromna većina ih je iz prethodne grupacije koja Kosovo tretira za suseda, tu je nešto simptomatično ...) koji skidaju gaće na sred ulice da bi pohranili istopolnog u svoju pozadinu. Srbima koji od homoseksualnosti prave trend, Srbima licemerima, Srbima lopovima, Srbima tajkunima, Srbima varalicama, srpskim prostitutkama, sponzorušama, “spisateljicama”, srpskim novim makroima personifikovanim u nekakvim "direktoricama" modeling agencija. Znači, samo po lošim Srbima! Voleo bih da mi neko nađe bilo koji tekst u kom sam uvredio poštenog čoveka, ne samo Srbina. Nema ga prosto. Dobrotu je lako zloupotrebiti i to rade gotovo svi, ja ne. Grehota je udariti na poštenog, ma koliko se sa njim ne slagao. A plašim se da je Teofil udarao i na poštene Srbe, i na Srbe sa dobrim namerama, i na čestite Srbe. Znam, malo ih je, al’ ih ima!

Zato je Teofil dobio štanglu po glavi. Umesto štanglica u prepunoj činiji, jer je evidentno da gotivi slatko. Dobio je štanglu, a nije trebao, opet. Da se razumemo, ponoviću po ko zna koji put, to je krajnje primitivno i nije u redu. Ali osilio se Teofil. Skoro je bio kod Bećkovićeve u „Utisku nedelje“. U svom indijanskom "bik koji sedi" fazonu, kraljevski važan. Bez lule al’ u vigvamu, jer se u Televiziji B92 oseća kao kod kuće. Otkud to da Teofil i njegov urednik (koji mu u indijanskoj konstelaciji snaga dođe kao vrač) Dragoljub Žarković svako malo gostuju u svim medijima, a na B92 pogotovo, skoro k'o domaćini?! S tim što Žarkovića i oslovljava kao domaćina: "Žare". Pa gde to ima?! Nemojte mi reći da je to slučajnost. ’Ajde nek se seti neko kad je poslednji put na televiziji video Ducija Simonovića, čuvenog, buntovnog, školovanog, košarkaša, pametnog čoveka. Zašto njega neko ne pozove u emisiju? Imao bi šta da kaže sigurno. Bio je jednom kod Marine Rajević - Savić 97. godine i kod Olje Kovačević pre desetak godina!? Setite se kad ste videli umnog, a NEZAVISNOG čoveka na televiziji? Trebaće vam vremena, ako se uopšte i setite, verujte mi.

Na put sa naprslom lobanjom

Zato Teofile, želim ti brz oporavak. Naravno i da se napadači koji su te prebili brzo pronađu, a braniću te svesrdno, tek onda kad budem siguran da pljuješ po svom iz najboljih namera. Iako ume da bude opasno. I nije isplativo, al’ je ljudski. Dok god je to za veeeeeliku lovu, izvesno, nemam razloga da verujem u tvoje dobre namere. Kao ni u namere Čedomira Jovanovića, koji plaća vilu na Dedinju kol'ko ono beše? Pet soma evra mesečno! Od čijih para Teofile? Da se nisi možda zapitao nekad? Da nisi pokrenuo nekada to pitanje? Nisi! A zašto nisi Teofile? Ti si beše novinar na glasu. Pa ako je tako, tim pre. Zašto Teofile nisi postavio ta ili slična pitanja? Jer, vidiš, mene to zanima, a pretpostavljam i nekoliko miliona Srba. I naposle, ti koji su te prebili nisu dobri Srbi. Ne, jer to je najmanje dobro što su oni uradili, verovatno misleći u odbranu srpstva. Jer, gde god se srpstvo brani štanglama tu nešto nije u redu. Srpstvo se najbolje brani pameću. No, ovo je ono vreme koje je apostrofirao genijalni Andrić "kad pametni zaćute, budale progovore, a fukara se obogati" zar ne Teofile?! Zato mene niko i ne zove da gostujem na B92 recimo, i dobro je što je tako, jer su budale progovorile! A da me kojim neverovatnim slučajem bilo ko, ikada pozvao da gostujem lako bih ti objasnio kako se to radi. Kako se Srbija brani diplomatski i argumentovano. Ali ne, zašto bi mene ko zvao?

Sloboda je neprocenljiva

Uprkos mnogo boljim referencama, pa i od tvojih Teofile. O kojima ne bih, jer je degutantno hvaliti se. Pogotovo u trenutku kad si ti prebijen. Na ostale "znamenite" novinare se neću ni osvrnuti, jer si ti "primus inter pares" srpskog novinarstva.Dakle, zašto bi me pozvali? Da im kažem ono što ne žele da čuju, iako je istina?! To biva samo u istinskoj demokratiji, koja složićeš se, ne stanuje ovde. To sve ređe biva i u najužoj prodici, takvo je vreme neko, gde je malo nezavisnih, pogotovo ekonomski, a ekonomska nezavisnost je uslov svake druge nezavisnosti.

Sloboda je skupa, al’ se osvaja, i neprocenjiva je. Uslovljava je i prošlost donekle, zato sam ja tu, Bogu hvala, da podsetim zaboravne šta su radili pre. Nisu se oni pojavili juče i ni od kuda. Ne. Isplivali su na nekom talasu prepunom mulja, al’ videćeš da će se ispostaviti da su kratkotalasni, k'o pećnica. Prvo jače sunce (istinskih patriota i demokrata) će ih isušiti, kao balegu. I taj talas na kom ti surfuješ je prepun mulja Teofile. Nije izvorni. I ne pokreću ga domaći vetrovi, nego neki drugi. Ne surfuješ na Havajima, nego na Adi. A Ada je u Beogradu, Teofile. U Srbiji, brale!

Uz želje za brzim oporavkom, nadam se da ćeš iz ovog incidenta izvući pouku, u protivnom, pred velikim ogledalom vežbaj da prvi izvlačiš štanglu. Plašim se da ćeš morati to da radiš. Svako malo, na žalost. Ili ćeš biti tretiran kao skvo. Ovo je ovde Balkan. Srdačan pozdrav.

/Saša Dr. Đurović/

/Preuzeto sa sajta Koreni.com /


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP