Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99220
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6606310
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

REŠENA MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA


 09.08.2010. / Akademediasrbija

Prema rezultatima istraživanja dvojice australijskih naučnika, glavni krivac za misteriozne nestanke brodova i aviona u čuvenom Bermudskom trouglu je gas metan.

Profesor Džozef Monagan i student Dejvid Mej, sa Univerziteta Monak u Australiji, na osnovu okeanografskih istraživanja otkrili su da na morskom dnu u području između obale Portorika, jugoistočne obale Majamija i Bermuda, koje čine zamišljeni tajanstveni trougao, postoje značajne količine metan-hidrata i brojni tragovi erupcija.

U spornom tlu događaju se erupcije metana, koji nakon tektonskih pomeranja izlazi kroz pukotine na morskom dnu i, oblikovan u velike mehure koji se dodatno šire putuje prema morskoj površini.


             Monagan i Mej tvrde da takvi ogromni mehuri, u trenutku kada izađu na površinu, mogu da prevrnu i velike brodove, a isti gas, kada uđe u motore aviona koji u tom trenutku lete iznad mehura, može da uzrokuje teška oštećenja motora i rušenje letelice u more. Tokom 60-ih godina prošloga veka istraživač mora Ivan T. Sanderson precizirao je i popisao sva mesta u svetu na kojima su zabeleženi misteriozni nestanci brodova i aviona.

Osim Bermudskog trougla, konstatovao je Sanderson, slični su se neobjašnjivi nestanci dogodili i u nekim delovima Japanskog i Severnog mora. Na svim tim mestima sprovedena su istraživanja morskog dna, koja su potvrdila postojanje velikih količina metan-hidrata i tragova erupcija, što potvrđuje tezu Monagana i Meja, navode agencije.

Jedan od prvih nestanaka u Bermudskom trouglu u novijoj istoriji je zabeležen 1918. godine kada je nestao USS Cyclop, jedan od najveći brodova tog doba. Jedan od najmisterioznjih nestanaka se dogodio u decembru 1945. godine kada je, u to vreme jedan od najsavremenijih vojnih aviona TBM Avenger sa 24 člana posade, nestao na tom području. Bez traga je nestao i jedan od aviona koji je krenuo u potragu.

U proteklih 50 godina, na tom području su takođe nestali: Britanski transporter York 1952., mornarički Super Constellationa 1954,, civilni teretni avion 1966. i dva Stratotankera 1963. godine. U tim nestancima živote je verovatno izgubilo više od 200 ljudi.

 / Izvor : E-NOVINE /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP