Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747689
Ko je na sajtu?
Imamo 54 gosta na mreži

VLAST SE HVALI, A MI SE STIDIMOPolitičari u Srbiji hvale se podvizima u izgradnji kapitalnih objekata, a ima i onih koji tvrde da je Srbija izašla iz krize. Stručnjaci se sa tim ne slažu.
Tako ovih dana prisustvujemo vrlo čestim obilascima gradilišta od strane predsednika Borisa Tadića, koji te prilike ne propušta da u prvi plan istakne da je Srbija danas praktično evropski rekorder u gradnji mostova. Ekonomski analitičar Miša Brkić ima o tome malo drugačije mišljenje. On objašnjava da ”Srbija radi takve kapitalne investicije zato što je zakasnila u njihovoj izgradnji. Sve zemlje u tranziciji su u prvih nekoliko godina tranzicije već završile taj posao, a mi smo se u međuvremenu bavili rušenjem mostova pa nam sad ostaje da ih gradimo”.

On podseća da je milijarda i po evra od prodaje Mobtela potrošena na kupovinu glasova birača. A tim novcem su mogla da se naprave bar tri mosta u Srbiji.

Takođe, Boris Tadić je rekao da će Srbija paziti da ne pređe “crvenu liniju”, odnosno da gradnja infrastrukturnih objekata ne dovede do prezaduživanja.

Ipak, ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević kaže da je "takve operacije nemoguće izvoditi bez zaduživanja, jer domaćih resursa nemamo, ili ih barem nemamo dovoljno. Dakle, neminovno je da takvi potezi povećavaju zaduživanje koje već ulazi u relativno opasnu zonu”.

Predsednik je najavio da će Srbija završiti i izgradnju autoputeva do Mađarske, Bugarske i Makedonije do 2013. godine, a Miroslav Prokopijević ukazuje da je susedna Hrvatska izgradila čitavu mrežu skupih autoputeva kroz vrlo nepristupačne krajeve…

“Mi imamo ravničarski autoput kroz Vojvodinu i nismo u stanju da ga završimo 30 godina. Znači, kad se malo zagrebe ta stvar, onda više treba da je se stidimo, a ne da se hvalimo", napominje on.

Nedavno je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio kako bi plate u državnom sektoru trebalo odmrznuti, jer će se tako povećati potrošnja, a samim tim i proizvodnja. Miroslav Prokopijević se ne slaže s tim.

“To je jedna velika besmislica. Jer ako je rešenje povećavanje plata u državnom sektoru i penzija za po četiri odsto, onda što da povećamo za četiri odsto, nego hajde da ih povećamo za 40 ili za 100 odsto. Naravno, kada tako nešto izjavite, onda je svima jasno da ako povećate penzije ili plate, onda je jedina stvar koju ćete sigurno napraviti - ogromna inflacija”, kaže on.

I premijer Srbije Mirko Cvetković je u nekoliko navrata govorio o izlasku iz krize. Sve ove izjave političara, prema mišljenju Miše Brkića, teško je shvatiti ozbiljno.

“Ovu veliku navalu obilazaka svih tih objekata, kao i neke druge izjave drugih političara, doživljavam kao letnju zabavu za ljude koji nisu otišli na godišnji odmor”, objašnjava Brkić.

Ako su ekonomski analitičari u pravu, onda po ko zna koji put svedočimo situaciji da se realnost u glavama političara i sve siromašnija stvarnost koju živimo veoma razlikuju.


/Izvor: SEEbiz/

Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP