Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 97053
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6561634
Ko je na sajtu?
Imamo 33 gosta na mreži

ИЗГРАДЊА ЈУЖНОГ ТОКА БЕЗ ОБЗИРА НА СВЕ!


17.01.2014. / pee-Академедиасрбија

Руски амбасадор при Европској унији Владимир Чизов изјавио је да би Србија требало да се придржава билатералног споразума са Русијом о Јужном току без обзира на примедбе које стижу из ЕУ и да ће се изградња гасовода наставити “без обзира на све”.

 “Србија треба да се држи међувладиног споразума”, рекао је Чизов након данашње дискусије о односима ЕУ-Русија у организацији Центра за европску политику у Бриселу.

Чизов је на панелу поменуо спор око Јужног тока као једну од тачака око којих су се интереси Москве и Брисела сукобили након што је Европска комисија закључила да су споразуми које је Русија закључила са шест земаља цланица ЕУ и Србијом нису у складу са европским прописима.

Руски амбасадор је рекао да је став Москве да европски прописи, формулисани у оквиру такозваног Трећег енергетског пакета, не могу бити једино мерило за утврђивање регуларности гасовода.“Јужни ток почиње у Русији, прелази преко Црног Мора које није ни под чијом јурисдикцијом, а затим кроз низ земаља од којих једна, а то је Србија, није чланица ЕУ”, указао је он.

“Можда би Трећи енергетски пакет требало ускладити са билатералним споразумима са овим земљама, а не обратно” изјавио је Чизов, истакавшси да обустављање изградње Јужног тока “не долази у обзир”.

Руски амбасадор је рекао да Москва жељно очекује почетак преговора са ЕУ на ову тему, подсетивши да це европски комесар за Енергетику Гинтер Етингер крајем ове недеље посетити Москву, а да ће се о Јужном току разговарати и приликом сусрета председника Владимира Путина са председником ЕК Жосе Мануел Барозом у Бриселу 28. јануара.

Шест чланица ЕУ укључених у Јужни ток је крајем прошле године овластио Етингера да у њихово име преговара са Москвом о усклађивању билатералних споразума о Јужном току са Трећим Енергетским пакетом.Овај пакет би у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању 2015. године требало да ступи на снагу и у Србији.

Етингер је у ранијој изјави рекао да ће Србија у будућности морати да ревидира билатерални споразум са Русијом како би га ускладила са европским прописима.

/ Курир /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP