Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747699
Ko je na sajtu?
Imamo 56 gosta na mreži

NEMA PREGOVORA SA MAKEDONSKOM CRKVOMSPC odlučna u svom stavu

Nema nikakvih promena u stavu Srpske pravoslavne crkve prema nepriznatoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC). Kako za „Blic“ kažu u beogradskoj Patrijaršiji, odnos SPC je potpuno transparentan i od 2002. godine u duhu Niškog dogovora koji su ovlašćeni predstavnici MPC potpisali, a potom odustali od dogovora.

Fila sa makedonskim ambasadorom i Ljubišom Georgievskim predvodi lobi grupu čiji je cilj „da vrh SPC popusti i dozvoli autokefalnost MPC“. Pitanje odnosa SPC i MPC otvorio je pre dva dana beogradski advokat, poreklom iz Makedonije, Toma Fila koji je u izjavi za skopski Kanal 5 rekao da zajedno sa makedonskim ambasadorom u Srbiji Ljubišom Georgievskim predvodi lobi grupu formiranu u Beogradu čiji je cilj „da vrh SPC popusti i dozvoli autokefalnost MPC“. Fila je predstavljen kao savetnik patrijarha SPC Irineja.

Međutim, srpski patrijarsi, kao ni sadašnji poglavar Irinej nemaju savetnika. Beogradski advokat Fila je član Eparhijskog saveta Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a pitanjem MPC se bavi posebna komisija pri Sinodu SPC. U Patrijaršiji za „Blic“ ističu da nijedan pojedinac nema ovlašćenja da pregovara u ime SPC.

- Što ne znači da svako dobronameran ne može da pokuša da se nađe rešenje problema, a što je entuzijazam pojedinih ljudi. Srpska crkva kada je reč o MPC transparentno radi od dogovora u Nišu - kažu za „Blic“ u Patrijaršiji.

Portparol Sinoda nepriznate Makedonske pravoslavne crkve Timotej rekao je juče da je dobrodošla svaka pomoć u pregovorima sa SPC, ali da im nije poznata ideja advokata Tome File o formiranju lobija.

Najgrublje objašnjeno, posle dobijanja autonomije, nepriznata MPC se 1967. odvojila od SPC u čijem je sastavu bila i proglasila autokefalnost. MPC danas ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva. SPC je godinama pokušavala da reši pitanje raskola sa eparhijama u Republici Makedoniji. Održano je mnoštvo sastanaka sa predstavnicima otcepljenih eparhija, a ti susreti su doprineli da se u Nišu 17. maja 2002. godine postigne dogovor za prevazilaženje raskola.

Prema postignutom sporazumu, SPC priznaje „najširu crkvenu autonomiju“ postojećim eparhijama u Republici Makedoniji. Zadržane su samo najnužnije veze koje autonomija podrazumeva, od kojih su dve i suštinske, ali i simbol: da izbor poglavara Crkve u Makedoniji potvrđuje patrijarh srpski i da taj poglavar na liturgiji prvo pominje patrijarha srpskog. Tim dogovorom dopušteno je i da se u unutrašnjem međusobnom službenom opštenju koristi dosadašnji naziv - Makedonska pravoslavna crkva.

Međutim, ovlašćeni predstavnici MPC su stavili potpis na postignuti dogovor, a potom pod pritiskom tamošnje vlasti odustali od dogovora. Odnos između SPC i nepriznate MPC se poslednjih nekoliko godina dodatno usložnjavao drastičnim kršenjem ljudskih prava arhiepiskopa Jovana (Vraniškovskog) koji je u jedinstvu sa SPC.

/ Ž. Jevtić /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP