Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131655
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6991520
Ko je na sajtu?
Imamo 74 gosta na mreži

IZBORNA ZLOUPOTREBA VOJSKE , LAŽI I IZMIŠLJOTINE


07.02.2014. / ree-Akademediasrbija
Piše : Aleksandar Savić

Šta je sekretar odbrane SAD Čarls Hejgel zaista rekao ministru odbrane Nebojši Rodiću, i kako je naš ministar svoju posetu SAD zloupotrebio u korist stranačkih interesa..

Kada je ministar odbrane Nebojša Rodić, bivši generalni sekretar predsednika republike i direktor BIA, osoba od posebnog poverenja Tomislava Nikolića i bliski saradnik Aleksandra Vučića, za tajming tekućih kadrovskih promena u Ministarstvu odbrane planirao dan kada su hapšeni pripadnici DB-a osumnjičeni za likvidaciju novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, dobrim poznavaocima prilika to se učinilo najblaže rečeno čudnim. Razrešenja direktora VBA, VOA i inspektora za kontrolu rada vojnih tajnih službi u istom danu kada se posle 15 godina hapse osumnjičeni za učešće u likvidaciji Slavka Ćuruvije, javnost bi zasigurno protumačila u kontekstu odgovornosti i umešanosti Vojske u taj svirepi zločin.

Kako Nebojša Rodić nije politički diletant, ostaje otvoreno pitanje zašto je baš za taj dan planirao kadrovske promene u sistemu odbrane, od čega ga je u smislu tajminga odgovorio Aleksandar Vučić na njihovom sastanku u Karađorđevu, pomerivši to pitanje za sednicu Vlade koja je održana 17. januara, na kojoj se Vučić nije pojavio, što je redak slučaj, iako je telefonski konsultovan u vezi sa glasanjem na samoj sednici Vlade.

Interesantno je sa aspekta nacionalne bezbednosti i državnih interesa zašto su se razrešavali direktori VOA i VBA, a istovremeno nisu imenovani novi direktori. Tako su vojne tajne službe ostale obezglavljene u trenutku kada je i Rodiću i Vučiću i Nikoliću bilo poznato da Srbija kroz desetak dana ulazi u vanredne parlamentarne izbore, što uvek samo po sebi predstavlja period političke i državne nestabilnosti.

Kakav je to interes, državni zasigurno nije, a ne bi se reklo ni lični Aleksandra Vučića, s obzirom na to da njega, za razliku od drugih državnih funkcionera, ne obezbeđuje MUP, već upravo Vojska.

Ono što svakako predstavlja krajnje čudan razvoj događaja u Ministarstvu odbrane i čudno postupanje ministra Nebojše Rodića jeste njegova višednevna poseta SAD protekle nedelje. Iako je Rodić iskazao lično nezadovoljstvo iznenadnom korekcijom protokola njegove višednevne posete SAD od strane Pentagona, doživevši to kao spuštanje njegove posete na niži nivo od prvobitno planiranog, za dobre poznavaoce prilika skandalozno iznenađenje bilo je saopštenje za javnost MO od 28. januara, u kojem se našla rečenica, koje nema u saopštenju za javnost Pentagona o poseti srpskog ministra odbrane.

U saopštenju za javnost ministra odbrane Nebojše Rodića našla se izmišljena rečenica:
„Sekretar odbrane Hejgel je posebno istakao da ceni hrabrost Vlade i prvog potpredsednika zbog političke odluke o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, što predstavlja ’mudru odluku koja treba da potvrdi da je volja građana u pravcu dosadašnjih energičnih i odlučnih reformskih procesa’.“

Kako do sada nijedan američki zvaničnik ništa slično nije izjavio, i posebno što je jedna takva izjava netipična za vojno-diplomatske odnose Srbije i SAD, ona zvuči kao tipičan pokušaj zloupotrebe Vojske Srbije u stranačke i predizborne svrhe SNS-a. „Akter“ se pisano obratio američkoj administraciji za potvrdu autentičnosti i komentar na navedenu rečenicu iz saopštenja Nebojše Rodića.

Američka administracija u pisanom odgovoru „Akteru“ nije potvrdila autentičnost navoda iz saopštenja ministra Rodića, a njihov komentar na navode glasi: „SAD veruju da su politička pitanja kao što je vreme izbora unutrašnja stvar, o čemu odlučuju građani Srbije.“

Ako je namera ministra Rodića bila da takvim navodima u svom saopštenju za javnost potpomogne SNS-u i njegovom lideru Aleksandru Vučiću, nije im time pomogao. Ako mu je bila namera da potpomogne odnose Pentagona i Vojske Srbije, nije im doprineo, naprotiv.

Prenosimo vam u celosti saopštenje za javnost Ministarstva odbrane:
„Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić se prvog dana zvanične radne posete sastao u Pentagonu sa sekretarom odbrane Sjedinjenih Država Čarlsom Hejgelom. Sagovornici su razmenili mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i obostrano pozdravili postignute rezultate u razvoju regionalne i bilateralne vojne saradnje, i naglasili da će u narednom periodu, uprkos finansijskoj krizi, nastaviti sa njenim daljim unapređenjem, ali i izgradnjom odnosa dveju zemalja u celini. Sekretar odbrane Hejgel čestitao je otpočinjanje procesa pristupnih pregovora Republike Srbije i pozdravio napore koje Vlada Republike Srbije ulaže u uspeh dijaloga i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Ministar odbrane Rodić se zahvalio Vladi SAD na pomoći i podršci kroz Programe bezbednosne podrške, posebno izraženoj kroz programe školovanja i usavršavanja, modernizacije i opremanja deklarisanih jedinica Vojske Srbije, daljeg razvoja i opremanja Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije na bazi ’Jug’, kao i Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohajo. Upoznao je sa trenutnim stepenom angažovanja pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, kao i o planovima i prioritetima budućeg angažovanja. Posebno je naglasio značaj projekata ’Humanitarne asistencije’ koji su izuzetno pozitivno propraćeni od strane celokupne javnosti u Republici Srbiji i sigurno doprinose daljem unapređenju sveukupnih odnosa dveju zemalja. Jedan od bitnih resursa, koji će u narednom periodu unaprediti saradnju u oblasti odbrane jesu kapaciteti i ekspertiza iz oblasti vojne medicine.

Kao prioritete buduće saradnje ministar Rodić je označio nastavak organizacije zajedničkih vežbi i obuke, modernizaciju i opremanje deklarisanih snaga Vojske Srbije, kao i edukaciju i stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. U tom kontekstu istakao je značaj organizacije vežbi PLATINUM WOLF 14 i 15, odnosno LOGEX 15 u Republici Srbiji, što ne predstavlja samo pokazatelj uspešne bilateralne vojne saradnje, već progresa, odnosno evolucije iste u regionalni karakter.

Naglasivši značaj otpočetih integrativnih procesa ka EU i dijaloga Beograda i Prištine, istaknuta je neophodnost održavanja mirnog i stabilnog bezbednosnog okruženja u regionu, posebno na teritoriji KiM, čije bi narušavanje moglo ozbiljno da poremeti navedene procese. Kao preduslov ostvarivanja ovog zajedničkog cilja, naglašen je značaj održavanja aktuelnog nivoa angažovanja snaga KFOR i kontinuiteta uspostavljenih modela međusobne saradnje.

Sekretar odbrane Hejgel je posebno istakao da ceni hrabrost Vlade i prvog potpredsednika zbog političke odluke o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, što predstavlja ’mudru odluku koja treba da potvrdi da je volja građana u pravcu dosadašnjih energičnih i odlučnih reformskih procesa’. Istakao je značaj evidentnog i vidljivog unapređenja regionalne saradnje i prepoznatljivost uloge koju ima Republika Srbija, odnosno samo Ministarstvo odbrane. Naglasio je da ceni proaktivni pristup Republike Srbije u obezbeđenju stabilnog i predvidivog bezbednosnog okruženja i podrške integrativnim procesima u regionu.

Ministar odbrane Rodić i sekretar odbrane Hejgel potpisali su Sporazum Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa bezbednosnim merama za zaštitu tajnih vojnih podataka, koji će, kako je obostrano zaključeno, dodatno snažno doprineti unapređenju saradnje u oblasti odbrane u kvalitativnom smislu. Navedeni sporazum će najviše doprineti razvoju saradnje u oblasti obaveštajno-bezbednosne i naučno-istraživačke delatnosti, i odraziti se na kvalitet obuke i zajedničkih vežbovnih aktivnosti jedinica Vojske Srbije i oružanih snaga Sjedinjenih Država.

Pre susreta u Pentagonu, ministar Rodić je, uz vojne počasti, položio venac na Grob neznanom junaku iz Prvog svetskog rata na Vojnom groblju Arlington.“

A šta samo stoji u saopštenju za javnost Pentagona, prenosimo vam u celosti:

„Sekretar za odbranu Čak Hejgel sastao se sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Rodićem danas u Pentagonu, gde su razgovarali o mogućem širenju vojne saradnje između dveju zemalja. Sekretar Hejgel imao je zadovoljstvo da se pridruži ministru Rodiću u potpisivanju sporazuma o opštoj poverljivosti vojnih informacija, koji će obezbediti mere za zaštitu tajnih vojnih podataka. Sekretar Hejgel je pozdravio doprinos Srbije mirovnim operacijama i njeno liderstvo u Balkanskoj medicinskoj operativnoj grupi. Odluka Srbije da bude domaćin bilateralnim i multinacionalnim vežbama takođe demonstrira širenje naše saradnje u sektoru odbrane.

Konačno, Hejgel i Rodić, razgovarali su o regionalnim bezbednosnim problemima na Balkanu, i načinima da se što bolje iskoristi pozitivan zamah u dijalogu na relaciji Srbija– Kosovo. Sekretar Hejgel pohvalio je napredak Srbije i Kosova u procesu normalizacije odnosa i istakao pozitivan uticaj ministra Rodića u obezbeđivanju regionalne saradnje.“

Opšte je poznata činjenica da je iz godine u godinu Vojska Srbije institucija sa najvećim poverenjem građana. Iako ni blizu savršena, ona predstavlja najočuvaniju i najdepolitizovaniju državnu instituciju, a time i najzdraviji stub nacionalne bezbednosti Srbije, sa čime se očigledno ne slaže doskorašnji direktor BIA i aktuelni ministar odbrane.

/ Izvor : Akter /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP