Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131655
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6991477
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

АМБАСАДOP ХИЛ ПРИЗНАО ДА АМЕРИКАНЦИ СТОЈЕ И ИЗА БОШЊАЧКОГ „ЕВРОМАЈДАНА”


13.02.2014. / pee-Академедиасрбија
 
ОТПРАВНИК ПОСЛОВА АМБАСАДЕ САД У САРАЈЕВУ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ЛИДЕРИ ПРОБУДЕ, ЧУЈУ ЛЕГИТИМНЕ ПОЗИВЕ ГРАЂАНА И ПРОМЕНЕ КУРС

 - Грађани БиХ не желе да слушају истрошену националистичку реторику етничких подела, него желе да чују како њихови лидери заједно могу постићи тешке компромисе који су неопходни да би Босна и Херцеговина напредовала

- И ви и ја смо, у протеклих неколико дана, читали смеће у неким новинама: (1) да су демонстрације покушај да се етничке групе окрену једне против других тврдњама да ће кантони и ентитети бити укинути, (2) да би Хрвати и Срби требало да осећају опасност од суграђана који траже мање корумпирану, одговорнију власт, и (3) смешне идеје да су демонстранти обучавани у иностранству и наоружавани од међународне заједнице да би покренули хаос у БиХ

- Ове лажне приче увреда су за грађане који се истински труде да ова земља напредује упркос препрекама које је наметнула политичка елита која је изгубила додир са стварношћу. Ови протести се одржавају у одређеним деловима земље, али са демонстрантима саосећају грађани широм БиХ

- Демонстранти желе да ова земља буде функционална. САД желе то исто. То није превелик захтев
        
ОВИХ неколико претходних дана важни су за Босну и Херцеговину :ХИЛ

Видели смо и чули снажну поруку коју су грађани БиХ упутили својим лидерима. Време је да се лидери на власти пробуде, да чују легитимне позиве грађана за реформе и да промене курс.У наредним данима од лидера у БиХ очекујемо да осигурају мир док траже решења за стварне проблеме с којима се суочавају грађани.

Грађани ове земље не желе да слушају истрошену националистичку реторику етничких подела, него желе да чују како њихови лидери заједно могу постићи тешке компромисе који су неопходни да би Босна и Херцеговина напредовала.САД знају да неопходне реформе могу и треба да дођу из институција БиХ и да се морају уважавати суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, државе која се састоји од два ентитета и Дистрикта Брчко.

Ове демонстрације израз су забринутости грађана за њихову будућност и, да будемо искрени, за основни, свакодневни опстанак. Економска и социјална ситуација није добра, али то вам не морам ја рећи.

То можете закључити гледајући старог пензионера који држи месечни чек своје мизерне пензије или фрустрираног младог човека који је завршио факултет, а не може да нађе озбиљан посао.Грађани имају разлога да буду фрустрирани и очајнички желе промене.
        
Оно што се дешавало у петак навече, зграде јавних институција у пламену, сукоби демонстраната и полиције, узнемирило је оне који су живели у насилној прошлости. Ми смо осудили насиље, као што је то учинила и велика већина демонстраната.Као и други протестни покрети, и овај прошлоседмични произвео је бројна питања, забринутост и много неизвесности. Оно што је јасно и што је срамотно јесу покушаји политичких лидера из оба ентитета да злоупотребе легитимно право грађана на демонстрације да би подстакли страхове и етничке тензије.

И ви и ја смо, у протеклих неколико дана, читали смеће у неким новинама:
1) да су демонстрације покушај да се етничке групе окрену једне против других тврдњама да ће кантони и ентитети бити укинути,
(2) да би Хрвати и Срби требало да осећају опасност од суграђана који траже мање корумпирану, одговорнију власт, и (
3) смешне идеје да су демонстранти обучавани у иностранству и наоружавани од међународне заједнице да би покренули хаос у БиХ.
        
Ове лажне приче увреда су за грађане који се истински труде да ова земља напредује упркос препрекама које је наметнула политичка елита која је изгубила додир са стварношћу.
        
Ови протести се одржавају у одређеним деловима земље, али са демонстрантима суосећају грађани широм БиХ.
        
Ове демонстрације не припадају никоме до грађанима који су се окупили у десецима мањих и већих градова широм земље и позивају на политичку одговорност.
        
Већ смо то рекли, и опет понављамо: демонстрације су отеловљење одговорности грађана у здравој демократији. Јасно је шта демонстранти траже. Уморни су од реторике подела, неделовања и изговора. Уморни су од политичара који их никада не слушају, који им лажу и не налазе решења за проблеме.
        
Демонстранти желе да ова земља буде функционална. САД желе то исто. То није превелик захтев.
        
(Блог отправника послова Амбасаде САД у БиХ)

/ Izvor : http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/nikolas-hil-priznao-da-amerikanci-stoje-iza-bosnjackog-evromajdana /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP