Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897447
Ko je na sajtu?
Imamo 21 gosta na mreži

KUPOVALI SMO GLASOVE NOVCEM DEMOKRATSKE STRANKE


14.02.2014. / ree-Akademediasrbija

Predsednik Romske demokratske stranke Bela Kurina priznao je da je na prethodnim izborima bilo kupovine glasova i rekao da je novac dobio od Demokratske stranke, a ne od osumnjičenog predsednika Pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislava Bokana.

 "Jeste, davali smo novac ljudima koji su radili na terenu i to kao honorar. Taj novac sam im dao ja, pošto su mi ga dali ljudi iz Demokratske stranke, kako bih im obezbedio podršku romske populacije", rekao je Kurina za novosadski informativni portal 021.

Dodao je da su instrukcije bile da se na lokalu glasa za RDS, a na pokrajinskim i republičkim za DS. Prema njegovim rečima, pored novca, glasači su kupovani i hranom.

"To je sirotinja, gladni ljudi, Romi. DS je od jedne mesare iz Kaća kupila gomilu paketa od po 12 kilograma mesa koje su delili na terenu", naveo je Kurina.

Tomislav Bokan je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu saslušan 30. januara, a tokom istražnog postupka je saslušano još šest osoba koje se sumnjiče da su od Bokana primile novac kako bi glasale za RDS.

Bokan je postao odbornik u Skupštini grada na listi Romske demokratske stranke na lokalnim izborima u maju 2012. godine. On je danas direktor Javnog preduzeća Urbanizam u glavnom gradu Vojvodine.

DS: Hitno procesuirati odgovorne za kupovinu glasova

Gradski odbor DS u Novom Sadu zgrožen je tvrdnjama lidera Romske demokratske stranke (RDS) Bele Kurine o tome da je DS dala novac za kupovinu glasova na prethodnim izborima i traži da krivci za to, ukoliko su poznati, budu hitno procesuirani.

“Gospodin Kurina, jedini Rom u Romskoj demokratskoj stranci, danas je konačno priznao da je počinio krivično delo”, navedeno je u saopštenju novosadskih demokrata povodom Kurinine izjave da je na izborima 2012. godine bilo kupovine glasova i da novac nije dobio od osumnjičenog lidera pokreta 3D Tomislava Bokana, već od DS.

Gradski odbor DS je upitao Kurinu, ako je ubeđen u istinitost svojih tvrdnji, zašto svoja saznanja nije odmah izneo tužilaštvu, nego je pribegao novom krivičnom delu i pokušao da lažira izveštaj lekara specijaliste.

“Panična potreba da se sakrije istina, da se novim krivičnim delom izbegne pojavljivanje pred sudom za staro krivično delo, jasno govori da Bela Kurina snosi jedinu, najveću krivicu, a da ga podrška Srpskoj naprednoj stranci i selektivna pravda, koju ta stranka sprovodi, aboliraju od odgovornosti”, navode demokrate.

U saopštenju se navodi da su “primer očite kupovine glasova” bili izbori za Savet mesne zajednice Bukovac, na kojima je RDS odnela ubedljivu pobedu “iako u Bukovcu žive samo dve romske porodice” i dodaje da je RDS u Novom Sadu osvojila šest odsto glasova, iako u tom gradu “nema ni jedan procenat Roma”.
 
/ Izvor: Beta; Novimagazin /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP