Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121673
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6891569
Ko je na sajtu?
Imamo 54 gosta na mreži

КЕРИЈЕВ ПОМОЋНИК УПОЗОРИО И КОМШИЋА И ДОДИКА


18.02.2014.  / pee-Академедиасрбија

Западни дипломатски десант на Сарајево, протести у Федерацији БИХ јењавају а замењују их "Пленуми грађана и грађанки"

 Помоћник државног секретара САД за Европу и Азију Хојт Брајан Ји разговарао је данас у Сарајеву са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем и том приликом истакао да Вашингтон подржава право грађана на протесте и да ће „међународна заједница” сматрати одговорним политичке лидере који покушају да протесте користе за промоцију личних интереса и потпиривање етничких тензија
Са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, Ји се сложио да се не сме дозволити злоупотреба тренутне ситуације у било какве националистичке или сецесионистичке сврхе.

У више градова Федерације БиХ и данас су одржани протести грађана незадовољних економским стањем у том ентитету и начином на који функцонише политичка елита.

Протести су завршени без инцидената, а грађани су се са улица преселили у затворене просторе у којима се одржавају такозвани „пленуми грађана и грађанки” на којима се фурмулишу захтеви који ће бити достављени актуелним властима. У међувремену, у поподневним сатима у Сарајево је допутовао европски комесар за проширење Штефан Филе који се већ састао са седам најутицајнијих политичких лидера БиХ.
         
Они ће, како се очекује, вечерас наставити разговор о изналажењу решења за примену пресуде Европског суда заљудска права из 2009. године у предмету Сејдић и Финци.
         
Саобраћај у Сарајеву је одблокиран. Без инцидената завршен је и протест у Мостару где се на Шпанском тргу окупило око стотинак грађана.Тузлаци су такође мирно протестовали испред зграде кантоналне владе. Око хиљаду људи окупило се данас и у Завидовићима испред зграде општине.
         
Протестовало се и у Зеници, а грађани су носили транспаренте на којима је писало: „Хоћемо правду“, „Зеницо, волимо те“ и „Борци, борба за живот се наставља“.
Зеничани су Скупштини Зеничко-добојског кантона доставили захтеве.
         
Након дводневне паузе протести су одржани и у Бугојну. Они су данас, а то ће чинити и наредних дана, протестовали у тишини. Фарог Дагоје, један од организатора протеста и координационог тела Пленум грађана тог града, каже да „ћутање говори више од речи”.
         
Травничани су данас отказали Скупштину Средњобосанског кантона, а термин наредног заседања није познат. Пленум грађана Коњица обавестио је медије да њихови захтеви које су упутили у процедуру данас нису разматрани на Колегијуму парламента, због опструкције председавајућег Ивана Карловића.
         
Помоћник државног секретара САД за Европу и Азију Хојт Брајан Ји разговарао данас у Сарајеву са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем и бошњачким чланом колективног шефа државе Бакиром Изетбеговићем и том приликом истакао да САД подржавају право грађана на протесте.
         
Он је, међутим, упозорио да ће САД и целокупна међународна заједница у БИХ, сматрати одговорним политичке лидере који покушају да протесте грађана користе за промоцију личних интереса и потпиривања етничких тензија. У разговору с Комшићем, Хојт је рекао да његова земља и међународна заједница недвосмислено осуђују сваку врсту насиља, саопштено је из председништва БиХ.
         
Саговорници су се сагласили да је оправдано незадовољство великог броја грађана тешком социо-економском ситуацијом, као и незадовољство због спорости правосудног система у процесуирању случајева тешког привредног криминала и корупције.
         
Изетбеговић и Хојт Брајан Ји сагласили су се да се не сме дозволити злоупотреба тренутне ситуација у било какве националистичке или сецесионистичке сврхе.
Оценили су и да негативна политичка реторика мора бити заустављена, јер одвлачи пажњу од стварних животних проблема и одбија инвестиције, саопштено је, такође из председништва.
         
Они су подржали интензивирање дијалога између грађана и влада на свим нивоима, као и побољшање пословног окружења у земљи, што је једини пут за креирање нових радних места, додаје се у саопштењу.
         
Премијер Федерацје БиХ Нермин Никшић, чију оставку данима траже грађани, данас је код надлежних органа потписао изјаву којом се обавезао да ће поклонити сву своју имовину коју није навео у имовинској картици главној уредници „Ослобођења” Вилдани Селимбеговић.Како је саопштио Кабинет за односе са јавношћу премијера, Никшић је имовинску карту предао Централној изборној комији.
        
Селимбеговић је тврдила да Никшић поседује и имовину коју није навео у имовинској карти. Реч је о стану у Неуму за који новинарка тврди да га је Никшић прећутао.Никшић је навео и да је једина разлика у имовинској карти стан у Сарајеву који је продао да би купио други.

/Танјуг /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP