Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115205
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814054
Ko je na sajtu?
Imamo 74 gosta na mreži

SEDAM GODINA OD UBISTVA SRPSKI DEČAKA U GORAŽDEVCU


/Tanjug/

U Goraždevcu kod Peći danas će biti obeležena sedma godišnjica terorističkog napada albanskih ekstremista u kome su na obali reke Bistrice, na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro mladih.

Tim povodom biti održan parastos u Crkvi Presvete Bogorodice Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću koji su ubijeni hicima iz vatrenog oružja. Porodice, rodbina i prijatelji nevino stradalih mladića obići će groblja na kojima su sahranjeni Jovović i Dakić.

U oružanom napadu koji se dogodio 13. avgusta 2003. godine pored Jovovića (19) i Dakića (12) koji su ubijeni teško su ranjeni Ðorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13). Ovaj monstruozni zločin šokirao je celu Srbiju i naišao na oštre osude međunarodnih predstavnika, ali je istraga i danas na početku.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je juče da je nakon sedam godina od ubistva dece iz Goraždevca, krajnje vreme da neko počne da rasvetljava taj gnusni zločin. Ivanović je Tanjugu rekao da se sa žaljenjem može konstatovati da za sedam godina prisustva međunarodnih misija na Kosovu nije učinjeno ništa da se rasvetli zločin u kojem su deca po prvi put postala žrtve političke borbe ili političkog revanšizma.

Tog vrelog letnjeg dana, 13. avgusta 2003., oko 100 dečaka i devojčica iz srpske enklave Goraždevac u Metohiji stiglo je na obale obližnje reke Bistrice u potrazi za osveženjem i druženjem u vreme školskog raspusta. Hteli su da na trenutak zaborave surovu stvarnost koju žive od dolaska međunarodnih trupa 1999. godine - izolovani, u okruženju Albanaca, bez slobode kretanja i stalnom strahu od napada. Igru i smeh dece uskraćene za bezbrižna i uzbudljiva letovanja u kojima uživaju njihovi vršnjaci, presekli su rafali iz pravca albanskog sela Zahač.

Teroristi su ispalili 90 metaka i na licu mesta ubili Ivana Jovovića, dok je Pantelija Dakić preminuo u pećkoj bolnici. Teško ranjen Marko Bogićević tada je prebačen u bolnicu na severu Kosovske Mitrovice gde je hitno operisan. Metak mu je pokidao tkivo iznad kuka i potpuno oduzeo desnu nogu, tako da se i danas otežano kreće. Najteže ranjen Bogdan Bukumirić zadobio je sedam prostrelnih rana, dok mu je jedan metak okrznuo članak leve noge. Kola hitne pomoći u kome je jedva davao znake života napali su Albanci na putu do francuske bolnice u južnoj Kosovskoj Mitrovici, gde mu je izvađena slezina. Samo zahvaljujući upornosti srpskih lekara i vlasti, Bukumirić je prebačen na VMA u Beograd, ali sa velikim zakašnjenjem i zbog toga se njegovo stanje iskomplikovalo, a život "visio o koncu" - u komi je bio šest dana i preživeo četiri teške operacije.

Osim Bukumirića, sve žrtve napada albanskih ekstremista i dalje žive u Goraždevcu, gde je pre rata bilo 2.000 Srba, a sada 850.

Zločin u Goraždevcu osudili su šefovi UNMIK-a i Kfora, predstavnici EU, SAD, Francuska, Rusija, kao i kosovski zvaničnici. Portparol Stejt departmenta u to vreme Tom Kejsi nazvao je ubistvo i ranjavanje srpske dece svirepošću i ocenio da su "oni koji su počinili zločin protiv nevine dece neprijatelji mira" i da su "napali budućnost Kosova".Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP