Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121673
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6891587
Ko je na sajtu?
Imamo 42 gosta na mreži

JANUKOVIČ U RUSKOJ POMORSKOJ BAZI U SEVASTOPOLJU


25.02.2014. / ree-Akademediasrbija

Ukrajinski mediji su izvestili jutros da se predsednik Vikotor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

 Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, preneo je "Glas Rusije".

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je ranije u toku dana rekao da je Janukovič, posle odluke parlamenta o njegovoj smeni u subotu, krenuo ka vojnom aerodromu Belbek na Krimu, ali da je odustao i otišao u drugom smeru posle saznanja, da ga tamo čekaju novoimenovani šefovi ministarstva policije i državnih bezbednosnih službi.

U sukobima u Kijevu 82 osobe poginule, 724 povređeno

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas konačan bilans žrtava sukoba u Kijevu protekle sedmice, prema kojem su život izgubile 82 osobe, a povređene su 724 osobe. Kako je prenela agencija Itar-Tas, u bolnice je smešteno 489 osoba. Nasilje na ulicama ukrajinske prestonice protekle sedmice, bilo je najgore u državi otkako je zemlja stekla nezavisnost 1991. godine.

Objavljujući da je za Janukovičem izdat nalog za hapšenje, Avakov je naveo da je Janukovič, u svojoj privatnoj rezidenciji u regionu Balaklava na Krimu, okupio svoje obezbeđenje i rekao im da izaberu hoće li da ostanu sa njim.  Neki su odlučili da ga napuste i uzeli su oružje zvanično registrovano, da bi ga predali vlastima na Krimu, naveo je Avakov.

Sa preostalim telohraniteljima Janukovič je sa još jednim saradnikom otišao iz rezidencije u Balaklavi "sa tri automobila ka nepoznatoj destinaciji, gaseći sve sisteme komunikacije", naveo je Avakov, prenele su agencije. Janukovič je pokušao da napusti Ukrajinu u subotu privatnim avionom, a portparol ukrajinske granične službe Sergij Astahov je novinarima AFP rekao da su njegovi pomoćnici tom prilikom pokušali da podmite pripadnike granične policije, što su oni odbili.

Predsednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov je privremeno preuzeo dužnosti predsednika države nakon što je u subotu u parlamentu izglasan opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisani parlamentarni izbori za 25. maj.

Masovno rušenje spomenika u Ukrajini

U Ukrajini je srušen i spomenik jednom od najvećih generala u ruskoj istoriji Mihailu Kutuzovu, koji je naneo poraz Napoleonu. slika1 Ukrajinski dnevnik "Korespondent" piše da je spomenik Kutuzovu uništen u gradu Brodi na zapadu Ukrajine. Skulpturu su sa postolja uklonili opštinski radnici. Postolje je kasnije uništeno. Prema javljanju lokalnih medija, na mestu gde je bio spomenik Kutuzovu biće podignut novi, posvećen poginulima tokom protesta kojim je sa vlasti svrgnut predsednik Viktor Јanukovič.

Ukrajinska nacionalistička partija "Svoboda", koja je imala ključnu ulogu u protestima u Kijevu, pokušava da ukloni spomenik Kutuzovu još  od 2008. godine, tvrdeći da nema nikakve veze sa istorijom Ukrajine.

Neistomišljenici nacionalista ističu da su odluke Kutuzova dovele do toga da Napoleon odustane od povlačenja iz Rusije kroz Kijev, čime je sprečena eventualna pljačka današnje Ukrajine.

Ukrajinski nacionalisti juče su u gradu Strij, na zapadu Ukrajine, uništili i spomenik "Sovjetski vojnik", podignut u čast žrtvi sovjetske vojske u borbi protiv nacista u Drugom svetskom ratu. Širom Ukrajine srušeno oko 25 spomenika Vladimiru Iliču Lenjinu.

Imenovana nova uprava u Sevastopolju

Poslanici gradske skupštine u Sevastoplju, ukrajinskoj luci u kojoj je od 1783. godine smeštena ruska Crnomorska flota, izabrali su biznismena Alekseja Čalija za šefa gradske administracije.

Njegovo imenovanje zatražilo je nekoliko hiljada građana koji su izašli na ulice Sevastopolja da bi se usprotivili demonstracijama na "Majdanu" u Kijevu i da bi samostalno doneli odluku o svojoj sudbini, preneo je Itar tas.

Na zahtev okupljenih, koji su uzvikivali "Čali" i "Rusija", sazvana je vanredna sednica gradskog parlamenta, a poslanici su jednoglasno usvojili odluku o osnivanju novog upravnog tela, na čijem je čelu Čali.

On je dobio zadatak da odmah formira organe sa izvršnim ovlaštenjima. Nekoliko hiljada demonstranata pozdravilo je ove odluke na skupu ispred sedišta gradske uprave. Skup je trajao do kasno u noć, a jutros se na zgradi gradske uprave vijori ruska zastava.

Јuče je dosadašnji gradonačelnik Vladimir Јacuba podneo ostavku i napustio redove Stranke regiona.

/ Glas Rusije /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP