Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121673
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6891611
Ko je na sajtu?
Imamo 48 gosta na mreži

КРИМ И ХАРКОВ: ПРОТЕСТИ И МОБИЛИЗАЦИЈА ПРОТИВ ПРЕВРАТНИКА


26.02.2014. / pee-Академедиасрбија

У Криму, према одлуци Конгреса у Харкову је почела мобилизација. Сви који желе да се заштите од проевропских екстремиста на полуострву где је традиционално про-руско расположење, позивају се у националу милицију.

 Проевропски екстремисти покушавају да држе своје акције у Кримским градовима али бивају осујећени и пружа им се отпор.

" Крим за мир " и " Фашизам неће проћи ". Под таквим паролама и транспарентима са георгијевским лентама у центру Керча окупљени изражавају свој револт на потезе Кијева. Солидарност са Русијом изражена је сасвим конкретно: подигнута је руска застава на згради Градске већнице.

Из Кијева се чују све гласнији и јаснији позиви - забрана руског језика и све срамнији статус руске популације Украјине који "нису држављани ", пракса је која већ постоји у неким балтичким земљама.

Оне који не верују у европске интеграције и желе да се одупру проевропским екстремистима су одржали митинг и у Севастопољу. На јавном скупу на Тргу Накхимов је присуствовало преко 20.000 људи. Изабран је нови градоначелник. Градоначелник је постао предузетник Алексеј Чали - руски држављанин, који је рекао да становници града неће дозволити никоме да диктира услове.

Милиција се формира и у Симферопољу, где је одржан велики митинг за подршку Виктору Јануковичу. Наравно , нико не жели борбу, али на отпор против екстремиста народ је спреман.

Око 10.000 људи протестовало је у недјељу у украјинском граду Севастопољу против политичког преокрета у Кијеву, у тренутку када расте бојазан да би земља могла да се поцијепа, јавио је АФП.

Та агенција подсјећа да је тај регион проруски оријентисан, да је Украјина дубоко подјељена, а да су масовни протести приморали руског савезника, предсједника Виктора Јануковича, да напусти престоницу и да се он наводно сада налази у Харкову.
Лидери региона југоисточне Украјине, који су лојални Јануковичу, оспорили су у суботу легитимитет националног парламента и саопштили да преузимају контролу над својим територијама док се не успостави уставни поредак у земљи.

"Ми, локалне власти на свим нивоима, Врховни савјет Аутономне Републике Крим, регион Севастопољ, одлучили смо да преузмемо одговорност за обезбјеђивање уставног поретка и права грађана на својој територији", наводи се у њиховој резолуцији.
Та агенција подсјећа да се подјели Украјине противе и руски предсједник Владимир Путин и њемачка канцеларка Ангела Меркел који су данас разговарали телефоном, рекли су њемачки званичници.

Међутим, наводи АФП, код људи у Севастопољу чини се да расте бес.
"Фашисти су преузели власт у Кијеву", рекао је један од говорника пред око 10.000 демонстраната који су развијали руске заставе.
"Бандити су узели власт у Кијеву. Овде сам да заштитим свој град", рекао је 53-годишњи Станислав Болотњиковски.
Русија је осудила догађаје у Украјини као пуч, а демонстранте у Кијеву, гдје су се истакли националисти и десничари, оцијенила као опасне екстремисте.

Овакви осјећања могла су се чути и данас на улицама Севастопоља, пише АФП.
"У Кијеву се догодио државни удар. Не желим да моја дјеца живе у земљи коју воде фашисти", рекао је 39-годишњи ситни предузетник Јевгениј.

До 1954. године Крим је припадао Русији, али је онда дат совјетској републици Украјини и дуго времена је сматран могућим извором конфликта, наводи АФП.

Локални функционери на Криму су у сваком случају брзо реаговали да смире бојазан од могућег устанка сепаратиста, подсјећа АФП.
Премијер Крима Анатолиј Мохилиов је рекао да је регион спреман да слиједи одлуке парламента откако је преко викенда Јануковичева већина тамо претрпјела колапс, наводи француска агенција.

/ Извор: Восток.РС/агенције /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP