Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108396
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6711299
Ko je na sajtu?
Imamo 104 gosta na mreži

ТИХО УРУШАВАЊЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ


05.03.2014. / pee-Академедиасрбија
Мирослав Лазански:

Русија је операцију „Крим” извела брзо и без испаљеног метка, гарнизони и базе украјинске армије на Криму су блокирани, део украјинске војске на том подручју се „самораспустио”

 Неће бити никаквог рата између Украјине и Русије, неће бити никаквог сукоба између Русије и Запада поводом Украјине, осим, наравно, вербалних изјава. Русија је операцију „Крим” извела брзо и без испаљеног метка, гарнизони и базе украјинске армије на Криму су блокирани, део украјинске војске на том подручју се „самораспустио”, а део је пришао локалним властима Крима које не признају ауторитет власти у Кијеву, неколико је ратних и бродова обалне страже Украјине отпловило из Севастопоља ка Одеси, део се одмах и вратио због техничких кварова, командант ратне морнарице Украјине отказао је послушност Кијеву и ставио се под команду Крима, снаге унутрашње војске, полиције и граничне службе Украјине прихватају локалну власт Крима, а свима та локална власт гарантује задржавање досадашњих чинова, положаја и редовне плате. Русија већ шаље велику финансијску помоћ у то подручје. Што би рекли становници Крима, куд ћеш боље, живи и весели нам били…

Власти у Кијеву наредиле су специјалном пуку украјинске војске из Киривограда да крене према Криму, али су припадници пука то одбили. Мобилизација резервног састава украјинске војске иде споро и тешко, руске процене говоре да се до сада на тај позив одазвало само око 1,5 одсто резервног састава. У подручјима где је већинско руско становништво та је мобилизација у старту осуђена на неуспех, у западним деловима Украјине, па и у Кијеву многима се не иде у резерву. Јер, једни тајкуни су на власти сменили друге тајкуне, и зашто да обични људи ратују за политичаре чија се цена тачно зна, односно познато је колико кошта посланичко место у Врховној ради.

Урушавање украјинске војске показује све слабости вишенационалних  армија у турбулентним унутрашњополитичким приликама. У таквим ситуацијама зов своје нације очито има предност у односу на лојалност државном руководству, па и држави. Ново руководство у Кијеву својим је несмотреним и аматерским потезима разорило колективитет украјинске војске, гурнувши је у ситуацију да она вади кестење из ватре коју су политичари претходно запалили. Та је војска дуго одбијала да се умеша у догађаје на Мајдану, истицала је да је изван политике, а сада би да је гурну у рат против руске армије, за шта она нема ни воље ни снаге.
Наиме, Украјина има оружане снаге од 129.000 припадника (према западним подацима 160.000), од чега копнена војска броји око 70.000 људи, ратно ваздухопловство око 45.000 припадника, а ратна морнарица 11.000 официра, подофицира и морнара.

Резервни састав броји око милион људи, али све су то само бројеви на папиру. Копнена војска распоређена је у три корпуса, ту су две бригаде специјалних снага, две оклопне и осам механизованих бригада, један механизовани пук. Ваздушнодесантне снаге имају једну бригаду падобранаца, две ваздушнопревозне бригаде и један пук, те бројне артиљеријске бригаде и пукове, инжењеријске и пукове ПВО. Копнена војска Украјине има око 2.900 тенкова Т- 84, Т-80, Т-72, Т-64 и Т-55, око 5.000 оклопних транспортера и борбених возила пешадије, 3.350 комада артиљерије, скоро 1.000 вишецевних ракетних бацача, 139 борбених хеликоптера „Ми-24”, балистичке ракете „фрог“, „точка“ и „скад“, ПВО системе „бук“, „стрела-10“ и С-300В.

Авијација Украјине располаже са 211 борбених авиона, 126 „апаратамиг-29”, 36 авиона „Су-27”, 36 авиона „Су-24”, 36 апарата „Су-25”. Пилоти имају годишњи налет до 40 сати. Ратно ваздухопловство има и своју ПВО.  Ратна морнарица од већих бродова има једну стару подморницу класе „фокстрот“, једну фрегату, адмиралски брод „Хетман Сагаидашни“ за који се тврди да га је посада већ превела под заставу Крима, десетак мањих патролних и ракетних чамаца и бродића, пет миноловаца и два већа десантна брода. Морнаричка пешадија Украјине има око 3.000 припадника. Полувојне снаге Украјине чини 39.000 људи Министарства унутрашњих послова и 45.000 припадника граничних јединица.

Бројчано и технички све су то импресивне снаге, истина борбена је техника већином још из времена Совјетског Савеза, али главни је проблем стање борбеног морала јединица, недостатак мотивације припадника оружаних снага, који виде шта се све дешава у украјинском друштву масовне корупције, као и неисправност доброг дела борбене технике. Са друге стране, Русија има јасне циљеве, монолитну и добро обучену армију и јединствено руководство државе.

Дакле, шансе да украјинска војска крене на Крим нису ни теоретског карактера. Немају са чиме, нема ко и немају куда. Крим је са северне копнене стране већ одсечен од Украјине, а за поморске десанте Украјина нема капацитете. Мањи инциденти су могући, али ово је ипак завршена прича. И порука Западу: тражили сте, гледајте…

(Мирослав Лазански – Политика)


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP