Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121398
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6886859
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

ДА ЛИ ЋЕ СРПСКИ ТЕНКОВИ КРЕНУТИ У ПОБЕДУ НАД СВИМ ПРОТИВНИЦИМА?


05.03.2014. / pee-Академедиасрбија
Ратко Паић

Овог лета би лако могло да се деси да српски тенкови крену у одмеравање снаге и вештине са америчким, немачким и другим тенковима.

 Наравно, далеко било, не ради се ни о каквом ратном окршају, него о правом спортском такмичењу које се назива „тенковски биатлон“, а које ће се и ове године одржати у Москви, уз учешће тенкова из целог низа земаља.

Наиме, ако српска страна прихвати позив који јој је званично упутио руски министар одбране Сергеј Шојгу, онда ће на великом такмичењу тенкова овог пута учествовати и представници Србије. Дакле, погледајмо о каквом спектаклу се ради.

На војном полигону Алабино у близини Москве, прошлог лета су се окупили тенкисти из Русије, Белорусије, Јерменије и Казахстана, да се окушају у новом спорту ког је осмислио актуелни руски министар одбране, у коме се истовремено тестирају способности возача и механичара, као и прецизност стрелаца, јер се такмичење састоји из два дела – из тенковске вожње и пуцања.

            

Прошлогодишње такмичење је помно пратило око 50 војних аташеа из разних земаља, а победницима су били уручени кључеви аутомобила Нива, исто као и другопласираним и трећепласираним екипама.

Међутим, оно што је сигурно најзанимљивије од свега, то је чињеница да ће овог августа то такмичење добити шири међународни карактер јер су своје учешће недавно потврдиле тенковске екипе из Италије, Немачке и Сједињених Америчких Држава, а Србију је још раније позвао лично Сергеј Шојгу, када је у новембарској посети Београду пред српским министром одбране дословно рекао следеће: «Надам се да ће у августу наредне године српске екипе моћи да учествују у такмичењу тенкиста, што је код нас већ постала традиција и на чему учествује више земаља».

Иначе, он је за предстојеће надметање у Москви рекао да ће то бити «такмичење технологија, конструктора, и свих оних који производе технику која треба да штити наше државе», те изразио наду да ће таква надметања постати традиционална и да ће она послужити као моћни фактор јачања пријатељских веза и поверења међу државама.

Широј српској јавности засад још није познато да ли се домаће посаде тих тешких оклопних возила спремају за пут у Русију, али свакако да би то била добра прилика да у миру и у такмичарском духу одмере своју снагу и вештину са колегама из десетак држава са Истока и Запада, односно из земаља ОДКБ-а и НАТО.

Према томе, с обзиром да је уочи следећег тенковског биатлона, Сергеј Шојгу поручио руским конструкторима да хоће од њих тенкове који ће и ове године омогућити Русима освајање првог места, а исту жељу су већ изразили Италијани и Американци, онда се чини да једино остаје нерешено питање – да ли и српска страна има намеру да учествује и тријумфује на том јединственом и до сада невиђеном такмичењу тенкова у Москви, на коме ће се по први пут у историји најбољи тенкисти света наћи у улози правих спортских звезда?

У сваком случају, то би била шанса да тенкови из Србије однесу победу у конкуренцији оних који су јој били вековни пријатељи, као и оних са којима је Србија до сада, благо речено, имала променљиво искуство. И то у истински спортској атмосфери, на руском полигону Алабино.

 / Глас Русије /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP