Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897508
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta na mreži

У БЕОГРАДУ СЕДИШТЕ РУСКОГ ЦЕНТРА ЗА БАЛКАН И ЕВРОПУ


10.03.2014. / pee-Академедиасрбија

Руска влада оснива нову непрофитабилну организацију за економску сарадњу и инвестиције у овом делу света, чије ће седиште бити у Београду, каже Александар Конузин, бивши руски амбасадор у Београду.

 „Центар за сарадњу са балканским земљама и Европом је руски центар за међународну сарадњу са седиштем на Балкану, а његов главни циљ је сарадња државе Русије са свим земљама овог региона у свим областима, што обухвата политичку и економску сарадњу, кооперацију у науци и образовању, као и у техничкој сфери“, каже Александар Конузин.

„Ми имамо идеју да одржавамо и ширимо сарадњу са свим државама региона. Наравно, ја боље познајем специфичности Србије и рачунам на то да ће ми српски пријатељи помагати у овом послу“, наводи бивши амбасадор Руске федерације у Србији.

Како каже, значај овог центра огледаће се пре свега у томе колики ће бити његов допринос у ширењу сарадње Балкана и Русије, а са друге стране и у повезивању земаља региона, зато што хоћемо да инвестирамо у такве пројекте који ће обухватити максималан број држава овог региона и тако утицати и на економску ситуацију.

На питање како се на економске односе Србије и Русије може одразити ситуација у Украјини и потези ЕУ и САД према Русији, и обратно, у другом случају, евентуално „завртање славина“ за гас, Конузин одговара:

„И у вези са тим ми ћемо градити реалну сарадњу. Хоћу да нагласим да у односима Србије и Русије постоји веома добар темељ сарадње. Пре свега политичке. Постоји и веома добар правни основ за билатералну сарадњу, имамо и значајне политичке договоре и врло важне економске односе. И даље ћемо радити на успостављању конкретне сарадње.“

„Међутим, морам да подсетим да у Србији постоје и они који нису за то, да постоје противници процеса јачања билатералних веза са Русијом. О томе је говорио министар (рударства и просторног планирања) Милан Бачевић на отварању изложбе у Београду, о томе је говорио и председник Србије Томислав Николић кад је био код (председника Русије Владимира) Путина прошлог новембра у Москви.

Ми желимо да избегнемо да сарадња Русије и Србије зависи од других фактора. Могућности су ту и неопходна је политичка воља да би се оне и искористиле“.

/ Извор: Б92 / Привредни преглед /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP