Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115203
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814033
Ko je na sajtu?
Imamo 78 gosta na mreži

UHAPŠEN ČELNIK HYPO BANKEDejan Šajinović

KLAGENFURT - Volfgang Kulterer, bivši predsjednik Upravnog odbora Hypo Alpe Adria banke, uhapšen je u petak u svojoj kući u austrijskoj pokrajini Koruškoj. Kultereru prijeti deset godina robije zbog pronevjera, a osim njega uhapšena je i njegova saradnica, koja je duži niz godina bila u Upravnom odboru te banke. Hypo banka, šesta po veličini u Austriji, krajem prošle godine spasena je od bankrota zahvaljujući nacionalizaciji, kada je Austrija postala stoodstotni vlasnik. U tom procesu njeni stari vlasnici, njemačka banka Bayern LB sa slovenačkim kapitalom, austrijska pokrajina Koruška i "Grawe osiguranje" iz Graca, ustupili su svoj udio Austriji, koja je u Hypo banku ubrizgala stotine miliona evra poreskih obveznika.

Austrijski mediji aferu "Hypo" već sada opisuju kao najveći bankarski skandal u Austriji svih vremena, a poslovi s kojima se povezuje Kulterer odnose se na poslovanje grupacije u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Prema navodima austrijskih medija, upravo je Kulterer proširio poslovanje grupacije na Balkan, uglavnom, kako se za sada samo sumnja, kroz odobravanje visokorizičnih kredita, zbog kojih je on postao predmet istrage.

Pored ovoga, mediji su izvještavali i o vezi koju je ova austrijska grupacija imala tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji s raznim trgovcima oružjem, koji su, kako se navodi, deponovali novac namijenjen za kupovinu oružja u toj banci, a deo novca je, kako se sumnja, odlazio i na razne privatne račune.

Hrvatski mediji već sada spekulišu o tome šta bi ovaj austrijski bankar mogao da progovori o balkanskim političarima, posebno o bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. Očekuje se da bi čelnici Hypo grupacije mogli svojim iskazima da opterete mnoge poznate političare sa prostora jugoistočne Evrope. Posebno odjeljenje austrijske policije za istragu afere Hypo Alpe Adria ocijenilo je da je u vrijeme dok je i Kulterer bio šef, iz njenog bilansa "nestalo" najmanje sto miliona evra, od čega je dio završio u Lihtenštajnu, a dio u zemljama zapadnog Balkana.

Osim poslova na Balkanu, jedan od skandala je bila kupovina Hypo grupacije od strane njemačke Bayern Ljubljanske banke.

Kada je cijeli posao propao, Bajern je morao da nacionalizuje banku, što je poreske obveznike koštalo oko 3,7 milijardi evra.

Zbog toga je u Bavarskoj pokrenuta istraga, a parlamentarna komisija je za svjedoke pozvala osmoricu članova, koji su 2007. godine bili u Upravnom odboru, odnosno koji su učestvovali u kupovini Hypo banke, a minhensko tužilaštvo istražuje sve članove Odbora.

Gotvald Kranebiter, novi čelnik Hypo grupacije, koji je na to mjesto došao kada je Austrija kupila banku, prije nekoliko mjeseci je izjavio da su zbog svih ovih dešavanja u vezi s bankom klijenti iz banke iznijeli oko milijardu evra depozita, te da banka sada radi na povratku povjerenja kod klijenata.

Austrijski mediji su, takođe, pisali da Hypo planira da rasproda imovinu vrijednu pet milijardi evra da bi namirila dio dugovanja, a u tom kontekstu se spominjala rasprodaja imovine na Jadranu.

Koliko je stanje u banci ozbiljno, svjedoči pisanje austrijskog "Standarda" od prije nekoliko mjeseci, koji je naveo da Evropska komisija sumnja u mogućnost preživljavanja Hypo Alpe Adria grupe. Naime, novi šef banke planira u naredne dvije godine da sanira banku, vrati je u zonu poslovnog dobitka i ponovo privatizuje, zbog čega je Briselu predstavio plan restrukturiranja banke, koji predviđa radikalne mjere štednje, zatvaranje poslovnica u nekoliko zemalja i potpuno povlačenje iz poslova koji su ocijenjeni riskantnim.

Hypo grupacija je 99,6-odstotni vlasnik dvije Hypo banke u BiH, Hypo Alpe Adria AD Banjaluka i Mostar.

Duško Jakšić, direktor Ekonomskog instituta iz Banjaluke, sumnja da bi eventualni slom te banke u BiH izazvao velike poremećaje u državi.

"Za sada nema nikakvih indicija da bi ta banka mogla propasti, ali čak i kada bi se to i desilo, neće se desiti ništa katastrofalno, jer u BiH posluje desetak vrlo jakih banaka od kojih nijedna nema dominantnu poziciju na tržištu čime bi finansijski sistem bio ugrožen", smatra Jakšić.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je u petak da niko iz Austrije za sada nije kontaktirao tu instituciju zbog poslovanja Hypo grupe u BiH. Slavica Injac, direktor Agencije za bankarstvo RS, takođe je rekla da ni njih niko nije kontaktirao za eventualne nepravilnosti u poslovanju banke.

O problemima u ovoj banci nedavno su pisali i mediji u Srbiji.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP