Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747713
Ko je na sajtu?
Imamo 59 gosta na mreži

OPOZICIJA ĆE I OVDJE DA PRIČA KAO NAPOLJU !


 

BORO VUČINIĆ PROCJENJUJE DA ĆE SADAŠNJI PROTIVNICI ULASKA U NATO  NA KRAJU DATI PODRŠKU TOM STRATEŠKOM CILJU CRNE GORE

Ministar odbrane Boro Vučinić naglasio je da se nada da će Crna Gora biti prva naredna članica NATO-a, ali da se kloni saopštavanja datuma “jer takva odluka nije na nama u Crnoj Gori”. “Odlučiće naši partneri, a na nama je da očekivane reforme sprovodimo i da onog trenutka kada dobijemo poziv budemo spremni”, rekao je Vučinić u intervjuu “Vijestima”.

• Brojne su ocjene da u opozicionim strukturama nema više te oštrine kada je antinato priča u pitanju, te da na posredan način dobijete čak i pohvale dijela tih struktura za dosadašnji učinak u Avganistanu. Šta to, po Vama, znači?

Moramo izaći iz tih dnevno-političkih, partijskih okvira i vidjeti da li je to projekat koji zaista Crnoj Gori korist donosi. Treba predstaviti sve njegove dobre i loše strane. Vidjeti da li je to perspektiva Crne Gore.

Uvjeren sam da će određeni politički subjekti iz parlamenta, nadam se jasnije nego do sada, iskazivati spremnost prema tome. Biću slobodan da idem korak dalje, vjerujem da ćemo doći do situacije da u samoj Skupštini postoji podrška od dvije trećine. Očekujem da će pojedine političke strukture, koje već sada imaju mekšu retoriku u odnosu na prethodni period, polako ići iz te mekše u jasniju varijantu saopštavanja svog stava i u Crnoj Gori, adekvatno onome što već čine van Crne Gore.

Vjerujem, da ćemo u narednom periodu imati jasniji odnos prema tom pitanju i drago mi je da to ide u tom pravcu, jer su brojni benefiti za državu, osim bezbjednosnih, posebno u ekonomiji i turizmu. To pokazuje iskustvo država koje su u novije vrijeme postale članice NATO-a.

• A što je onda problem pa građani to „ne razumiju“, jer je podrška i dalje na nivou 30-ak odsto?

Mislim da moramo uraditi nešto što su već uradile neke zemlje, novije članice NATO-a, da kroz jedan poseban resor, da li poseban tim ili nacionalnog koordinatora, dođemo do toga da se snažnije krene ka „osvajanju“ prostora za podršku građana u onome što je prije svega, njihov interes.

Vjerujem da mnogo više treba razgovarati na svim nivoima, ne samo na stručnom, već i neposredno sa građanima. Pričati o ovim temama na fakultetima, završnim godinama srednjih škola, zašto ne i mjesnim zajednicama kao i svuda gdje postoje interesi i gdje postoji potreba da se građanima dodatno objasni što za Crnu Goru znači članstvo u NATO-u.

Naravno, mislim da mi nijesmo neuki, makar kada su u pitanju aktivnosti na terenu i neposredan susret i razgovor sa građanima.

• Na što konkretno mislite?

Pitanje NATO-a je potrebno izdići iznad nekih dnevno-političkih upotreba i često zloupotreba. To je pitanje koje, kao izuzetno važan - kapitalan projekat, ne bi trebalo svoditi samo u partijske okvire. To je pitanje čitave zemlje, to je pitanje svih. NATO više nije ono što je bio prije 10-15 godina. Poznanica je i da je NATO danas nešto drugo, i prema članstvu u toj alijansi, u interesu budućnosti, treba se racionalno postaviti. Uprkos tome, mogu da razumijem i stavove koji proizilaze iz emocije.

Često ćete čuti da je Sjevernoatlantski savez „klub obožavaoca SAD-a“ ili nešto slično. Ako je jedna zemlja jednaka sa ostalima za stolom, i ako se tvrdi da je NATO jak onoliko koliko i njegov najmanji član, onda je sasvim jasno da će Crna Gora imati ravnopravan glas kao i ostale zemlje za tim stolom.

• Kako onda ubjedljiva većina građana to vidi kao projekat od kojeg će isključivo vladajuće strukture imati koristi?

Ne treba valjda da podsjećam da mandat Vlade traje četiri godine. Zna se da Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, te stoga to pitanje jeste dominanatno njeno. Ipak, nikako ne dobijam argument kojim mi se objašnjava zbog čega bi to danas bio veći interes Vlade, nego recimo, građana crnogorskog primorja ili sjevernog regiona.

Neka nam stalno bude prisutno da smo na Balkanu, sjetimo se njegove istorije, koja nas nažalost snažno opominje. Zar nije dobro da stvorimo region u kojem zaista možemo da se razvijamo i koji nam stvara osnov za ulaganja sa strane.

Članstvo u NATO, nije ambijent samo za elitu. NATO je siguran ambijent prije svega za građane i za generacije koje će živjeti na prostoru Crne Gore.

• Kako komentarišete ocjene da je u stvari poziv u MAP nagrada za reformu oružanih snaga, te da su na dnevnom redu sada neke zahtjevnije reforme u drugim resorima – pravosuđu, finansijama, bezbjednosti informacija...?

Djelimično ste u pravu, jer je na neki način to i ocjena naših partnera. Mi smo u dijelu reformi u sistemu odbrane napravili značajne pomake koji su nas kvalifikovali za ovu poziciju, ali ja ne bih rekao da je to samo bio razlog. Sprovodile su se reforme i u drugim djelovima društva, i ne samo u odbrambeno-bezbjednosnim strukturama, već i šire.

Svakako, da nam predstoji još dosta obaveza po pitanjima vladavine prava i onoga što je problem prije svega regiona – organizovanog kriminala i korupcije. Tu su i druga pitanja, koja nijesu ekskluzivitet samo za ovaj region, nego i šire. Uvjeren sam da će Crna Gora sva ova pitanja, u skladu sa donijetim strateškim dokumentima, uspješno nastaviti da rješava.

Da rezimiram - naša obaveza u narednom periodu je da nastavimo sa intezivnim sprovođenjem refomi. Na nama je da radimo, a na partnerima da ocjenjuju koliko smo napredovali u tom pogledu.

Crna Gora danas ima savremenog i opremljenog vojnika

• Već je skoro četiri godine od formiranja Ministarstva odbrane, gdje je danas prosječan crnogorski vojnik u odnosu na taj period, a gdje bi trebalo da bude u odnosu na NATO?

Veliki rad i veliki trud koji je uložen dao je rezultate i mislim da je značajno promijenjena pozicija vojnika. Ugled vojnika u Crnoj Gori je vraćen, i to je posebno važno. Naravno, naša težnja je da se njihova pozicija, ugled i standard stalno poboljšavaju. Živimo u vrijeme snažne ekonomske krize, gdje se i neke razvijenije zemlje u NATO-u srijeću sa problemima finansiranja u sektoru odbrane. Strateškim dokumentima, kao što znate, obavezali smo se i da ćemo težiti da dosegnemo standard za finansiranje resora odbrane od blizu dva odsto BDP, koji danas nije na tom nivou.

Iako smo više puta za posljednje četiri godine povećavali plate pripadnicima Vojske, to i dalje treba da se unapređuje. Njihov položaj mora biti bolji, a Vlada i resori zaduženi za ta pitanja o tome će brinuti kao i do sada.

Možda je najviše rađeno na pitanju njihovog egzistencijalnog položaja u smislu stambenog zbrinjavanja. Već smo u mogućnosti da, u ovoj godini, dodijelimo 100 stanova za pripadnike Vojske Crne Gore i zaposlene u sistemu odbrane. U dogledno vrijeme, možda početkom naredne godine, dodijelićemo još oko 50 stambenih jedinica. Pokušavamo da kroz valorizaciju nekadašnjih velikih vojnih lokaliteta, koji danas nijesu perspektivni za Vojsku, ustupanjem i partnerstvom sa lokalnom zajednicom obezbijedimo još stambenih jedinica.

• Što je sa obukom, opremanjem...?

To se najbolje vidi kada se naš vojnik nađe u sastavu mirovnih snaga. Tokom nedavne posjete Avganistanu uvjerio sam se da naši vojnici uopšte ne zaostaju za pripadnicima drugih vojski. Tamo sam shvatio, ali i od pripadnika drugih vojski, dobio uvjeravanje, da pripadnici crnogorske jedinice, vojničkim vještinama, efikasnošću savladavanja zadataka, izgledom i znanjem jezika predstavljaju respektabilnog partnera.

Nije naša snaga u veličini Vojske, već je ona u ulozi naše Vojske u kolektivnom sistemu bezbjednosti. Danas Crna Gora ima opremljenog i savremenog vojnika i oficira, koji ima najsavremenije naoružanje. Skoro smo nabavili i nova vozila koja su vrlo prestižna, kao i komplete uniformi. Čak nam pojedini susjedi i partneri zavide na njima i na tome kako je danas opremljen i kako izgleda crnogorski vojnik.

Kako nijedna zemlja u svijetu više ne može da računa da će pitanje svoje bezbjednosti riješiti u svojoj kući, slanjem vojnika u mirovne misije pokazali smo da se kao mala zemlja odgovorno odnosimo prema onome što su najveći globalni problemi i izazovi.

Marković nam donosi novi kvalitet

• Dosadašnji direktor ANB-a Duško Marković je novi ministar u Vladi zadužen za bezbjednosna pitanja integracije u NATO i EU. Kakve će biti njegove ingerencije u odnosu na dosadašnje aktivnosti Vašeg resora?

Ono što je gospodin Marković do sada radio, po mom mišljenju, je rađeno vrlo odgovorno i profesionalno.Vjerujem da će on nastaviti sa uspješnim rezultatima koje je i do sada imao. Njegovo zaduženje kroz novi angažman u Vladi, smatram, da je na fonu već prepoznatih rješenja u nekim zemljama na putu prema EU i NATO-u. To je nešto što može značajno doprinijeti da se ubrza taj put i pojačaju ukupni kapaciteti.

Svakako, to će značiti novi kvalitet u radu Vlade u procesu evroatlanskih integracija.

O Milovom odlasku čitam u štampi

• Kao dugogodišnji visoki funkcioner DPS-a kako gledate na najave o povlačenju Mila Đukanovića sa premijerske funkcije, i koliko bi to uticalo na rad Vlade čiji ste član?

Pitanju koje ste postavili i kojim, gotovo svakodnevno, licitiraju mediji, u početku sam posvećivao pažnju prostim isčitavanjem štampe. Kasnije sam shvatio da će to i dalje biti prisutno, kako bi se držala pažnja javnosti, što prema mom mišljenju za posljedicu u svakom slučaju ima i direktni komercijalni efekat.

Mislim da je najvažanije da tim u Vladi na čijem je čelu premijer Đukanović odgovorno radi i sporovodi reforme, da nastavi da realizuje sve ono što je definisano programom rada Vlade, doprinosi stvaranju ambijenta za poboljšanje kvaliteta života građana, kao i ispunjavanju naših obaveza na putu ka NATO i EU.

U Vladi vrlo posvećeno radimo i nastojimo da u preostale tri godine mandata opravdamo povjerenje koje su nam građani snažno ukazali na prošlogodišnjim izborima, ubjedljivo vjerujući da je državotvorna i proevropska politika, koju predvodi gospodin Đukanović i Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima, najbolji izbor na crnogorskoj političkoj sceni.

Dušica TOMOVIĆ
VIJESTIPodelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP