Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897421
Ko je na sajtu?
Imamo 38 gosta na mreži

RUSI SRUŠILI AMERIČKU BESPILOTNU LETELICU IZNAD KRIMA


14.03.2014. / ree-Akademediasrbija

Američka bespilotna letelica za nadzor i izviđanja, presretnuta je danas iznad oblasti Krima u Ukrajini, saopštile su ruska vojska i kompanija za izvoz oružja "Rostek".

 "Bespilotna letelica nalazila se na oko 4.000 metara visine i nije bila vidljiva sa zemlje", naveo je "Rostek", dodajući da je "dron, gotovo netaknut, pao u ruke ruskih odbrambenih snaga na Krimu ".

"Rostek" je u saopštenju dodao da je proizveo opremu pomoću koje je letelica srušena, ali nije precizirao ko je tom opremom upravljao.

Kompanija je na svom sajtu objavila i da je bespilotna letelica, čiju je sliku takođe postavila, pripadala 66. Američkoj izviđačkoj brigadi, stacioniranoj u Bavarskoj.

              

           Američka bespilotna letilica MQ-5B je prema oznakama bila u sastavu     66  vojne  obaveštajne brigade koja je locirana u nemačkoj pokrajini  Bavarskoj       

O obaranju će ruski MIP izdati saopštenje kada se prikupe svi neophodni podaci iz bespilotne letilice.

OSTALE VESTI IZ UKRAJINE I SA KRIMA :

Rusija ne planira da izvrši invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, ali će poštovati rezultat referenduma, izjavio Lavrov posle razgovora sa Kerijem. "Nema zajedničke vizije" Rusije i SAD po pitanju Ukrajine, saopštio Lavrov, dok je Keri ponovio da SAD neće priznati referendum, kao i da Rusiji slede sankcije ako se referendum održi.

Rusija ne planira da izvrši invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, a Moskva će poštovati rezultat referenduma o statusu Krima koji se održava u nedelju, izjavio je u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, uz ocenu da ako je Kosovo poseban slučaj, onda i Krim treba da bude poseban slučaj.

"Ruska Federacija neće i ne može da ima bilo kakve planove o invaziji na jugoistočne regione Ukrajine", rekao je Lavrov posle razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

"Kad je reč o referendumu, predsednik Rusije je već izneo naš stav po tom pitanju rekavši da ćemo poštovati odluku naroda na Krimu i da ćemo izneti naš stav kada budemo znali rezultate", rekao je Lavrov, dodavši da su bilo kakve dalje spekulacije besmislene, navodi Itar-Tas s.

Kako su prenele agencije, šef ruske diplomatije je posle razgovora sa američkim državnim sekretarom rekao da nisu prevaziđena neslaganja Moskve i Vašingtona kada je reč o situaciji na Krimu.

Posle višečasovnih razgovora sa Kerijem, Lavrov je novinarima rekao da "nema zajedničke" vizije Rusije i SAD po pitanju Ukrajine.
"Rusiju ne treba kriviti za ovu krizu, a Ukrajinu ne bi trebalo prisiljavati da napravi pogrešan izbor", istakao je Lavrov, navodi Itar-Tas s.

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega su neke zapadne zemlje priznale pravo Kosovu na samoopredeljenje, a ne žele to da priznaju narodu Krima, Lavrov je odgovorio da su mu zapadni partneri rekli da se u takvim situacijama razmatra "od slučaja do slučaja"."Ako je Kosovo poseban slučaj, onda je i Krim poseban slučaj, jednako poseban", rekao je on.

Lavrov je, takođe, izjavio da Krim za Rusiju znači mnogo više nego što su to Komori za Francusku ili Foklandska ostrva za Britaniju. On je kazao da se nada da zapadni partneri shvataju da je ovo zaista slučaj koji ne može biti posmatran odvojeno od istorije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je OEBS da odustane od "dvostrukih standarda" i da razmotri poziv vlasti Krima da učestvuje u praćenju referenduma 16. marta. Lovački avioni i helikopteri mornaričke avijacije ruske Severne flote počeli sa izvođenjem letova sa palube nosača aviona u Sredozemno moru jugozapadno od Kipra.
Keri je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle šest sati razgovora sa Lavrovim, rekao da mu je ruski šef diplomatije "jasno stavio do znanja da predsednik Vladimir Putin nije spreman da donese bilo kakvu odluku u vezi sa Ukrajinom dok se ne završi referendum (na Krimu) koji je zakazan za nedelju", preneo je AFP."Ratifikovanje rezultata krimskog referenduma u ruskom parlamentu značiće aneksiju Krima "kroz zadnja vrata"", rekao je Keri, a prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, SAD i međunarodna zajednica neće priznati ishod referenduma na Krimu, koji smatraju nelegitimnim, a ukoliko se krimski referendum održi, Rusija će se suočiti sa sankcijama. "Ako se referendum održi, biće izvesnih sankcija, biće izvesnog odgovora", upozorio je Keri, preneo je AFP.

Američki državni sekretar je rekao i da je sa Lavrovim razgovarao o zabrinutosti zbog ruskih vojnih vežbi na granici sa Ukrajinom.
"U atmosferi kakva trenutno vlada, neophodno je da Rusija jasno saopšti šta je svrha raspoređivanja njenih trupa na ukrajinskoj granici", ocenio je Keri, prenosi Rojters.

Keri je rekao da će odgovor biti "još većih razmera" ukoliko Rusija i dalje bude pojačavala tenzije u Ukrajini i ugrožavala njen narod.
"Ako Rusija uspostavi činjenično stanje na terenu koje pojačava tenzije ili koje preti ukrajinskom narodu, onda će očito to iziskivati odgovor još većih razmera, a to će koštati", zaključio je Keri.
Bela kuća: Neuspeh Rusije da smanji krizu oko Ukrajine je za žaljenje
Bela kuća ocenila je da je "za žaljenje" neuspeh Rusije da preduzme korake kako bi se smanjio intenzitet krize oko Ukrajine i da su Sjedinjene Američke Države spremne da brzo reaguju vezano za referendum na Krimu ili priključenja region Rusiji.
"Očigledno nismo stigli do situacije u kojoj Rusija izabrala da smanji intenzitet (krize) i da Rusija (nije) krenula putem rešavanje situacije mirnim i diplomatskim putem. To je za žaljenje. Moraćemo da vidimo kako će izgledati narednih nekoliko dana", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni na brifingu za novinare.

Karni je naveo da su SAD spremne da odgovore na rezultate referenduma koji se na Krimu održava u nedelju, a na pitanje kakav će odgovor biti, portparol Bele kuće je naveo da će odgovor biti brz, prenela je agencija Rojters.

Kako su tenzije rasle između Rusije i Zapada oko krize u Ukrajini, administracija američkog predsednika Baraka Obame iznosila je kritike Moskvi zbog nametanja novih restrikcija nezavisnim ruskim medijima.

Stejt department je danas saopštio da je "duboko zabrinut" zbog uvođenja dramatičnih, novih "kontrola" na slobodu štampe što "olakšava vladi da plasira očigledno lažne informacije".

Portparolka Stejt departmenta Mari Harf je ukazala na postavljanje "svojih ljudi" u uređivačke kolegijume u nekim ruskim medija, zatvaranje jedne novinske agencije i cenzuru "bez presedana", prenela je agencija AP.

Komentari Harfove usledili su dan pošto je su u Rusiji zabranjeno nekoliko sajtova poznatih po svojoj kritici Kremlja i bloga koji vodi istaknuti lider ruske opozicije, sa intenziviranjem napada Moskve na nezavisne medije zbog tenzija oko Ukrajine, naveo je Rojters.
Situacija u Ukrajini, iz minuta u minut
21.54 - Bela kuća ocenila je da je "za žaljenje" neuspeh Rusije da preduzme korake kako bi se smanjio intenzitet krize oko Ukrajine i da su Sjedinjene Američke Države spremne da brzo reaguju vezano za referendum na Krimu ili priključenja region Rusiji.

20.40 - Protivnici privremenih vlasti Ukrajine, okitili su čuvene Potemkinove stepenice u Odesi ogromnom zastavom Krima, Barjakom slobode iz Velikog partiotskog rata 1941-1945. i zastavom grada Odese, tražeći referendum o decentralizacije vlasti u Ukrajini, statusu ruskog jezika kao državnog i promenu kursa državne spoljne politike.

20.23 - Američka bespilotna letelica za nadzor, presretnuta je iznad oblasti Krima u Ukrajini, saopštile su ruska vojska i kompanija za izvoz oružja "Rostek". "Bespilotna letelica nalazila se na oko 4.000 metara visine i nije bila vidljiva sa zemlje", naveo je "Rostek", dodajući da je "dron, gotovo netaknut, pao u ruke odbrambenih snaga".

20.22 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je sve strane da se uzdrže od provokacija i nepromišljenih odluka. Ban je rekao da je situacija u Ukrajini dovela međunarodnu zajednicu do raskršća i upozorio da postoji opasnost da dešavanja eskaliraju do zabrinjavajućeg nivoa.

20.00 - SAD će zadržati svoj nosač aviona u Sredozemnom moru nekoliko dana duže nego što je planirano, kao deo napora da se osiguraju američki saveznici u Evropi zabrinuti zbog krize u Ukrajini, saopštio je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren.

19.05 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je da NATO neće priznati rezultate predstojećeg referenduma na Krimu.

18.55 - Keri je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle šest sati razgovora sa Lavrovim, rekao da mu je ruski šef diplomatije "jasno stavio do znanja da predsednik Vladimir Putin nije spreman da donese bilo kakvu odluku u vezi sa Ukrajinom dok se ne završi referendum (na Krimu) koji je zakazan za nedelju", preneo je AFP.

18.51 - Rusija ne planira da izvrši invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, a Moskva će poštovati rezultat referenduma o statusu Krima koji se održava u nedelju, izjavio je u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

17.55 - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu da se predstojeći referendum na Krimu o budućnosti ukrajinskog poluostrva održava u skladu sa međunarodnim pravom.

17.29 - Američki predsednik Barak Obama izjavio je da nastavlja da se nada diplomatskom rešenju oko Krima, ali je i upozorio na "posledice" za Rusiju ukoliko nikakvo rešenje ne bude pronađeno.

17.26 - Rusija ne planira da izvrši invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, ali Moskva će poštovati rezultat referenduma o statusu Krima koji se održava u nedelju, izjavio je u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

16.43 - Premijer regionalne vlade Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da će Krimu biti potrebno godinu dana da potpuno pređe u nadležnost Rusije. Za godinu dana, Krim će moći da u potpunosti koristi beneficije od Rusije, rekao je Aksjonov na konferenciji za novinare.

16.16 - Ruska rublja može da bude puštena u opticaj na teritoriji Krima već za dve nedelje, rekao je Interfaksu prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev.

13.11 - Situacija u kojoj se nalazimo je teška, izjavio je danas u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pred početak razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem, koji je izrazio očekivanje da će doći do pomaka u rešavanju ukrajinske krize.

12.36 - Nemačka je danas poručila da rezultati referenduma o otcepljenju ukrajinskog regiona Krima i njegovom pripajanju Rusiji neće biti "relevantni".

12.17 - "Ruski MIP poziva rukovodstvo OEBS-a, zemlje članice ODIHR da odustanu od prakse "dvostrukih standarda" i da pozitivno odgovore na poziv krimskih vlasti da učestvuju u praćenju predstojećeg referenduma, što bi odgovaralo osnovnim načelima OEBS-a i doprinelo smirivanju situacije u regionu", kaže se u saopštenju koji je u petak postavljeno na sajt Ministarstva za spoljne poslove Rusije.

12.15 - Zvanična Moskva saopštila je danas da jučerašnji napad pripadnika radikalne desnice na mirne demonstrante u Donjecku pokazuje da vlasti u Kijevu ne kontrolišu situaciju, a da Rusija "zadržava pravo da zaštiti ljude".

12.00 - SAD i Evropska unija su dogovorile najmanje četiri varijante mogućih sankcija prema Rusiji u slučaju eskalacije ukrajinske krize, a konkretan paket mera će zavisiti od toga po kom scenariju će se razvijati događanja na Krimu i u Ukrajine, objavio je danas moskivski dnevnik "Komersant", pozivajući se na diplomatske izvore.

11.23 - Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ostaće u Ukrajini i otpočeće s vladom pregovore o programu privrednih reformi i finansijske pomoći MMF, najavila je šef MMF-a Kristin Lagard.

11.21 - Lovački avioni i helikopteri mornaričke avijacije ruske Severne flote počeli su danas sa izvođenjem letova sa palube nosača aviona "Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov" u vodama Sredozemnog mora jugozapadno od Kipra, saopštio je danas predstavnik za štampu te flote Vadim Sjerga, a prenosi Rojters. Sjerga je ruskim medijima rekao da borbeni avioni "Su-33" i helikopteri "Ka-27" obavljaju navigacionu i letačko-taktičku pripremu, uvežbavaju tehniku pilotiranja i pogađanja vazdušnih ciljeva, izbegavanja napada i preuzimanje inicijative u borbi.

09.32 - Rusija je danas optužila SAD za neprihvatljivu diskriminaciju ruskih novinara zato što im je zabranila da prisustvuju konferenciji za novinare američkog predsednika Baraka Obame i ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka."Smatramo da je to što ruskim novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju Obaminoj i Jacenjukovoj konferenciji za novinare 12. marta neprihvatljivo i da predstavlja diskriminaciju", naveo je portparol ministarstva Alekander Lukaševič, preneo je Rojters.

09.27 - Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da su privedene četiri osobe zbog sumnje da stoje iza sukoba proruskih i proukrajinskih pristalica u Donjecku u kojima je poginula najmanje jedna osoba, a prema nekim izveštajima, moguće i tri. Kako je juče izvestila agencija AFP, jedna osoba je poginula, a 16 povređeno u sukobima koji su izbili tokom održavanja istovremenih mitinga u Donjecku, na istoku Ukrajine.

09.14 - Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbegao "masakr".
"Ukoliko druge mere ne uspeju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu", rekao je DŽamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gde danas treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.

09.00 - Američki državni sekretar Džon Keri stigao je danas u London na razgovore sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u pokušaju da spreči moguću rusku aneksiju Krima. Keri će sa Lavrovim razgovarati nakon nekoliko nedavnih diplomatskih sukoba koji su prerasli u najoogorčeniji spor izmedu Istoka i Zapada od okončanja hladnog rata.

I Ukrajina i Moskva su juče u Savetu bezbednosti UN tvrdile da ne žele rat, iako su tenzije zbog prodora ruskih snaga na Krimu odnele prvu žrtvu kada je prokijevski demonstrant izboden i ubijen u Donjecku na istoku Ukrajine, navodi AFP.

Na Krimu se u nedelju održava referendum na kome će birači moći da biraju između pripajanja Rusiji i veće autonomije unutar Ukrajine.

22.16 - Jedna osoba je danas poginula, a 16 povređeno u sukobima proruskih i proukrajinskih pristalica tokom održavanja istovremenih mitinga u Donjecku, na istoku Ukrajine. 
 

/ Tanjug i svetske agencije /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP